Az úgy kezdődött…, hogy tavaly nyáron kaptam egy csokornyi vadon nőtt zsályát. Nem győztem rá, így egy pohárnyi vízbe tettem további felhasználásig. Olyan jól érezte magát a konyhaablakban, hogy hamarosan gyökeret eresztett. Vízkultúrán további néhány hétig remekül volt, míg megszántam és elültettem. Azóta folyamatosan „szüretelem”, de most megint annyira elburjánzott, hogy kénytelen voltam kicsit megkopasztani. Készült zsályás vaj is, ami nem csak sültekhez finom, de egy szelet (vagy kettő, vagy három…) pirítóssal is remek!
A kéksajt viszont újdonság a konyhámban. Nem igazán értem, hogy eddig mi tartott vissza tőle, hiszen a sajtokat is szeretem, a szintén penészes jellegű Camembert sajt is gyakori vendég nálam, de a gorgonzolával való ismerkedésem újkeletű. Gyümölcsöző kapcsolat lesz, mert ízlik. :
Ismét egy GoodFood recept következik.
- Hozzávalók: (2 személyre)
20 dkg penne
1,5 dkg vaj
1 fej salotta hagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 tk. apróra vágott friss zsálya
5 dkg kéksajt (nálam Gorgonzola piccante)
egy maréknyi pirított dió
só
- A tésztát sós vízben felteszem főni.
- Egy serpenyőben vajon aranysárgára sütöm a vékonyan felszeletelt hagymát, hozzáreszelem a fokhagymát, hozzáadom a zsályát és további 2 percig sütöm.
- Összekeverem a leszűrt tésztával, a kockára vágott sajttal, szükség szerint adok hozzá a főzővízből.
- Pirított, aprított dióval megszórva tálalom.
Nagyon guszta, gyors és finom
by Bianka június 6, 2010 at 07 : 20Ez nagyon tetszik nekem is.
by Wise Lady június 6, 2010 at 07 : 56Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 02még annál is gyorsabb…:) És ahogy a sajt elolvadt a forró tésztán…:))
Wise Lady,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 05köszönöm szépen! 🙂