Rózsavizes habcsóktorta

március 25 , 2010 by: Felholany Egyéb

Az elmúlt hetekben több blogon találkoztam a légies Pavlova tortával. Ma Szepyke oldalán láttam egy gyönyörűséget, és rájöttem, hogy a néhány hete készült – minden szempontból – első habcsóktorta receptem képeit még nem tettem fel a blogra.
Különösebben soha nem rajongtam a habcsókért, gyermekkoromban nálunk is előfordult karácsony környékén, de sem állagában, sem ragadósan édes íze miatt nem lett a kedvencem.
A másoknál készült Pavlova torták fotóiba viszont egyenesen beleszerettem, és miután mindenki erősen szabadkozva (miszerint Ő bizony nem szereti a habcsókot, de ez egyenesen frenetikus) osztotta meg a recepteket, nem maradhattam ki én sem a sorból.
4 db karácsonyról megmaradt tojásfehérje várakozott a fagyasztóban, egy valahonnan fénymásolt recept a laptop mellett (tájékozódásként), és 4 hamarosan megérkező vendég kíváncsi kérdései, hogy ugye biztosan tudom, hogy Ők édesszájúak… 🙂
5 db mini tortát készítettem ebből az adagból, hirtelen felindulásból a rózsavizes üveget is tisztességesen meglottyintottam, és határozottan állíthatom, hogy ez A TORTA még engem is levett a lábamról! Édesnek édes, a közepe ragacsosan krémes, a tejszínhabtól és a gyümölcsöktől légiesen lágy… Már a látványával sem tudtam betelni és boldogan zsebeltem be az elismeréseket… Mondani sem kell, nagy sikert aratott.
A sütési idővel voltak fenntartásaim, ahány oldalon utána olvastam, mindenhol más sütési hőfokot és időt írtak… így a megérzéseimre és egyéb konyhai rutinomra hagyatkoztam. Ezúttal bejött… 🙂
Illetve az ecettel is akadtak még problémáim, ugyanis hagyományos ecetet nem tartok itthon – nem szeretem – balzsamecettel pedig nem szándékoztam rontani az összképen, így frissen csavart citrom levével helyettesítettem. Sok-sok éve nem használt habszifonom is előkerült, gyorsan beszereztem hozzá egy csomag patront, és elkészült a végeredmény.
  • Hozzávalók:
4 db tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 ek. citromlé
1 ek. rózsavíz
3 dl zsíros tejszín
gyümölcsök ízlés szerint
sózatlan pisztácia a díszítéshez
  1. A sütőt előmelegítem 100 fokra.
  2. A fehérjéket robotgéppel habosra verem, mikor már szinte kemény, akkor kanalankét hozzáadom a porcukrot, majd a citromlevet és a rózsavizet. Ragadós, krémes, kemény állagúra dolgozom.
  3. Sütőpapírral bélelt sütőlapra kanalazom rétegesen a habot és a kanál hátával mélyedést formázok a közepébe.
  4. Előmelegített sütőben kb. 55-60 perc alatt készre sütöm.
  5. Amikor kihűlt, gazdagon tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítem és bezsebelem az elismeréseket.

23 Hozzászólás

  • Én sem vagyok édesszájú, de ezek a habos költemények engem is levesznek a lábamról:)

  • Gyönyörű, nem tudok betelni a látványával

  • Anyám, de szép!

    Hány fokon sütötted? Gyönyörű lett, és tényleg rabul is ejti az embert!:)

  • Bodzazsuzsa,
    ez tényleg óriási találmány – vagy csak én öregszem -, mert hasonló dolgokkal korábban nem lehetett rám hatni… :))

  • Bianka,
    köszönöm szépen! :))

  • Szepyke,
    villanysütőben 100 fokon. És inkább 60 percig…

    Köszönöm szépen! A Te alkotásodban nagyon megfogott az a likőrös tejszínhab, a következőnél biztosan kipróbálom, bár azért a rózsavíz illata sem volt semmi sülés közben… :))

  • Aha. Ezek szerint az én gázsütőm ennél jóval melegebb lehet…

    És igen, az az alkoholos cucc elég jó lett!:)

  • Ez már igen!Imádnám!

  • Szepyke,
    nem egyszer jártam már úgy, hogy gázsütőre "szabott" recept a sütés közben nálam egészen másként működött…
    Azt a likőrös vonalat pedig már álmodom a Húsvét ízvilágában… :o)

  • Orsi,
    megkóstolni és elveszni… :))

  • Jaj de csodas! En is hasonlora keszultem, de odaegettem a meringuet 🙁 veletlenul grill fokozatra kapcsoltam, en bena :(( hipphopp fustolt is…

  • Nagyon szép lett! Gratulálok 🙂

  • Nagyon guszta:) Pont a céklapor miatt mentem az ázsia boltba, és ott szemezett velem a pénztárnál a rózsavíz , hát beugrott a kosárba ő is most ott csücsülnek a polcon a narancsvízzel és várják mikor készítek belőlük valami finomat. Ki is próbálom :))Hihetetlen illata van :)))

  • baromi guszta lett! 🙂
    nekem egyik kedvencem 🙂

  • Delish,
    köszi! 🙂
    Grill meringue… akár még egy új recept is lehetett volna belőle… 🙂
    Azért próbáld majd ki grill nélkül is, eszméletlenül finom… :))

  • Lúdanyó,
    köszönöm szépen! :))

  • L.Krisztina,
    narancsvizet is az Ázsia boltban vettél?
    A rózsavíznek olyan- de olyan finom illata van… :))
    Szerintem remek kiegészítője sütiknek. 🙂

  • Niki,
    köszönöm szépen! Most már nekem is kedvenc lett… :))
    Fogok még vele kísérletezgetni is… :))

  • Nem azt a Culinarisban vettem és csodálkoztam is, hogy nem volt horror az ára, de szerintem náluk is van mert ugyan azok gyártják akik a rózsavizet.

  • Én is csak másnál csodálgattam a Pavlovát, de segítesz meggyőzni, hogy egyszer tényleg kipróbáljam:)) gyönyörűűűűűűséges:))

  • még soha nem ettem habcsóktortát…nem is értem ez hogy lehet, mert imádom a habcsókot. 🙂 Nagyon guszta!
    Én is köszönöm a rendszeres olvasást!

  • L.Krisztina,
    a következő téli szezonra biztosan beszerzem… :))

    Ízlésszindróma,
    ne halaszd sokáig az elkészítését, mert bánni fogod… :))

    Adri,
    köszönöm szépen! Próbáld ki! :))

  • Igy hogy lehet fogyizni? En nem szép dolog.

Hozzászólás a(z) Delish bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum