Ismét egy megosztó recept. Már most sejtem, hogy nem lesz túl népszerű, hiszen nem a hagyományos magyar ízvilágot követi… Sőt!
Szerintem már az sem titok, hogy nyitott vagyok az új ízekre, a vegyes ízekre, a másokat megosztó ízkombinációkra, mint ez is. A recept nem az én ötletem, újra egy Good Food oldalról való kísérlet, amit zsenge tökből vagy sütőtökből is elkészíthetünk.
Beáldoztam egy friss tök felét a kísérletre (az alábbi receptet megfeleztem) és aki szereti a fahéjas ízeket annak bátran ajánlom hogy próbálja ki! Sütőtökkel desszertnek is „eladható”, így jó sok frissen facsart citrom levével inkább előétel vagy köret.
- Hozzávalók:
1 kg zsenge tök (vagy sütőtök)
2,5 dkg vaj
4 ek. extra szűz olívaolaj
1/2 tk. őrölt fahéj
kb. 4 cm friss gyömbér reszelve
1/2 ek. finom kristálycukor
1/2 citrom
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- A megmosott zsenge tök magjait eltávolítom és a zöldséget (héjastól) kb. 2 cm-nyi darabokra szeletelem.
- Egy nagyobb serpenyőben kis lángon felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolajat, fahéjat, reszelt gyömbért, majd a tökszeleteket is és összepirítom.
- Sütőedénybe borítom a tököt, megszórom a cukorral és 30-35 perc alatt pirosra sütöm. (Sütés közben kétszer meglocsolom a tökszeleteket a fűszeres vajjal.)
- Friss, lédús citromszelettel tálalom.
Ez eszelős! Abszolúte bevállalnám!
by Chef Viki május 5, 2010 at 07 : 19En is lajkolom :))
by Delish május 5, 2010 at 09 : 46Na, ez nekem nagyon tetszik, ki fogom próbálni.
by Zsuzsi május 5, 2010 at 04 : 24Az úgy volt, hogy amikor a görög szobatársunk 20 évvel ezelőtt csinált fasírtot fahéjjal, és sütötte ki olivában, tántorogtunk az undortól, ma meg mindenbe jöhet fahéj, és a napraforgó olajnak van fura szaga, mert szinte mindenhez olivát használok… ;-)))
by Morzsa május 5, 2010 at 06 : 30Egy éve valamelyik gasztro logban olvastam egy csokis karfiol receptet, hát az sem volt semmi, a családom nem is ette, de én azóta is csinálom magamnak, mert pikk-pakk megvan ;-)))
Nagyon izgalmasan hangzik. Tök, fahéj ki kell próbálnom
by Bianka május 5, 2010 at 06 : 51Na, ez nekem tuti ízlene! 🙂 Nagyon klassz!
by Adri május 5, 2010 at 07 : 16Nekem nagyon bejön!! Ki kell próbálni szerintem, sokan csodálkoznának, akik előtte elutasítóak voltak!
by trinity május 5, 2010 at 01 : 45Chef Viki,
:)) számítottam Rád! :))
Delish,
ránézésre vagy próbáltad már…? :))
Zsuzsi,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 22🙂 Örülök! Picit szeleteld vastagabbra a tököt, mert nagyon "összeesik"…
Morzsa,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 24na ezzel a csokis karfiol recepttel felkeltetted az érdeklődésemet!! Felkerül majd a blogodra? 🙂 Külön-külön is ok, de így együtt… ezt nem fogom kihagyni! :)) És a fahéjas fasírt sem hangzik rosszul ami azt illeti… :))
Bianka,
köszönöm szépen! Nagyon hamar elkészül, viszont cserébe nagyon extra finom…. 🙂 Bátorítalak! 🙂
Adri,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 27köszi! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! :))
Trinity,
by Felhőlány május 5, 2010 at 09 : 34ez tökéletesen igaz! 🙂 Én is megkóstolok sok olyan ételt, amit eddig nem szerettem – és lehet, hogy ez után sem fogok -, de legalább megkóstoltam…
Köszönöm szépen! 🙂
Nem probaltam, de kedvelem a fahejat mint fuszert. A kakaos karfiol chili es vanilianal talalhato!
by Delish május 5, 2010 at 06 : 38Delish,
by Felhőlány május 5, 2010 at 07 : 29köszönöm! 🙂