Zsenge tök fahéjjal, gyömbérrel sütve

május 11 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Ismét egy megosztó recept. Már most sejtem, hogy nem lesz túl népszerű, hiszen nem a hagyományos magyar ízvilágot követi… Sőt!
Szerintem már az sem titok, hogy nyitott vagyok az új ízekre, a vegyes ízekre, a másokat megosztó ízkombinációkra, mint ez is. A recept nem az én ötletem, újra egy Good Food oldalról való kísérlet, amit zsenge tökből vagy sütőtökből is elkészíthetünk.
Beáldoztam egy friss tök felét a kísérletre (az alábbi receptet megfeleztem) és aki szereti a fahéjas ízeket annak bátran ajánlom hogy próbálja ki! Sütőtökkel desszertnek is “eladható”, így jó sok frissen facsart citrom levével inkább előétel vagy köret.
  • Hozzávalók:
1 kg zsenge tök (vagy sütőtök)
2,5 dkg vaj
4 ek. extra szűz olívaolaj
1/2 tk. őrölt fahéj
kb. 4 cm friss gyömbér reszelve
1/2 ek. finom kristálycukor
1/2 citrom
  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  2. A megmosott zsenge tök magjait eltávolítom és a zöldséget (héjastól) kb. 2 cm-nyi darabokra szeletelem.
  3. Egy nagyobb serpenyőben kis lángon felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolajat, fahéjat, reszelt gyömbért, majd a tökszeleteket is és összepirítom.
  4. Sütőedénybe borítom a tököt, megszórom a cukorral és 30-35 perc alatt pirosra sütöm. (Sütés közben kétszer meglocsolom a tökszeleteket a fűszeres vajjal.)
  5. Friss, lédús citromszelettel tálalom.

13 Hozzászólás

  • Ez eszelős! Abszolúte bevállalnám!

  • En is lajkolom :))

  • Na, ez nekem nagyon tetszik, ki fogom próbálni.

  • Az úgy volt, hogy amikor a görög szobatársunk 20 évvel ezelőtt csinált fasírtot fahéjjal, és sütötte ki olivában, tántorogtunk az undortól, ma meg mindenbe jöhet fahéj, és a napraforgó olajnak van fura szaga, mert szinte mindenhez olivát használok… ;-)))
    Egy éve valamelyik gasztro logban olvastam egy csokis karfiol receptet, hát az sem volt semmi, a családom nem is ette, de én azóta is csinálom magamnak, mert pikk-pakk megvan ;-)))

  • Nagyon izgalmasan hangzik. Tök, fahéj ki kell próbálnom

  • Na, ez nekem tuti ízlene! 🙂 Nagyon klassz!

  • Nekem nagyon bejön!! Ki kell próbálni szerintem, sokan csodálkoznának, akik előtte elutasítóak voltak!

  • Chef Viki,
    :)) számítottam Rád! :))

    Delish,
    ránézésre vagy próbáltad már…? :))

    Zsuzsi,
    🙂 Örülök! Picit szeleteld vastagabbra a tököt, mert nagyon "összeesik"…

  • Morzsa,
    na ezzel a csokis karfiol recepttel felkeltetted az érdeklődésemet!! Felkerül majd a blogodra? 🙂 Külön-külön is ok, de így együtt… ezt nem fogom kihagyni! :)) És a fahéjas fasírt sem hangzik rosszul ami azt illeti… :))

  • Bianka,
    köszönöm szépen! Nagyon hamar elkészül, viszont cserébe nagyon extra finom…. 🙂 Bátorítalak! 🙂

    Adri,
    köszi! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! :))

  • Trinity,
    ez tökéletesen igaz! 🙂 Én is megkóstolok sok olyan ételt, amit eddig nem szerettem – és lehet, hogy ez után sem fogok -, de legalább megkóstoltam…
    Köszönöm szépen! 🙂

  • Nem probaltam, de kedvelem a fahejat mint fuszert. A kakaos karfiol chili es vanilianal talalhato!

  • Delish,
    köszönöm! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top