Zsályás-sonkás-feta sajtos cipó

április 28 , 2020 by: Felholany Egyéb

A mostani időszakban sokat ér minden kenyér recept – pláne, ha élesztő sem kell hozzá -, bár ez kicsit sem mai. Ez a hagyományos, élesztő nélküli kenyérféle Ausztráliából származik, melyet régen a tábortűz hamujában sütöttek. Ma kicsit felturbózva, zsályával, pirított sonkával és feta sajttal készítettem el röpke 45 perc alatt és még tábortűz sem kellett hozzá. 🙂 Szinte bármivel ízesíthetjük saját ízlésünk és a rendelkezésre álló készletünk alapján.

Hozzávalók:

  • 50 g Prosciutto sonka
  • 250 g liszt
  • 4 tk. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 50 g feta sajt szétmorzsolva
  • 1 ek. apróra vágott friss zsályalevél
  • 250 ml tej (ebből 1 evőkanálnyi félretéve a cipó megkenéséhez)

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A sonkaszeleteket száraz serpenyőben pirosra, ropogósra sütöm, késsel felvágom és papírtörlőn, ami a felesleges zsírt felszívja, hűlni hagyom. A lisztet, sütőport és sót egy nagy tálban összekeverem, hozzáadom a morzsolt fetát, aprított zsályalevelet, tejet, kihűlt sonka darabokat és alaposan összedolgozom. Az így kapott tésztát liszttel vékonyan szórt felületre borítom, 1 percig dagasztom, majd cipót formázok belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsire fektetek. A cipó tetejét kissé ellapítom, majd éles késsel kereszt alakban bemetszem kb. 2 cm mélyen.

A tészta tetejét megkenem a félretett tejjel és 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Jól áll neki, ha zsályás-petrezselymes vajjal tálalom. 🙂

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top