A zöldspárga a rómaiak elterjedt és kedvelt csemegéje volt. Jelenleg világszerte a zöldspárga termesztése terjed. Nemcsak azért, mert jóval egyszerűbb és kevesebb a munkája, hanem azért is, mert sokkal ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb a fehér spárgánál. C-vitamin-tartalma kétszerese a halványítotténak, emellett sok A-vitamint is tartalmaz. Táplálkozási értékét a vitaminokon kívül foszfor-, vas- és egyéb ásványisó-tartalma adja. A népi gyógyászatban vesebántalmak gyógyítására használják. (http://www.terebess.hu/)
Az elkövetkező napokban jó néhány spárgás – egészen pontosan zöldspárgás – étel receptje fog a blogra felkerülni. Végre valami hazai, valami tavaszi, zsenge zöldség.
Én személy szerint jobban kedvelem a zöldspárgát mint halványított sárga fajtáját, ízében és állagában sokkal zsengébb, frissebb és finomabb. A növény megvastagodott hajtásából változatos ételek készíthetőek.
Tagadhatatlanul rajongok hetek óta a levelestésztáért (is). Semleges íze akár sós, akár édes finomságok elkészítéséhez jó alap, persze annak aki szereti… Én szeretem.
Az utolsó csomag nagyon zsenge, vékony spárgát hoztam el a zöldségestől ami nem igényelte a blansírozást (előfőzést), így mire a tészta megsült a spárga is tökéletes lett.
- Hozzávalók:
14 dkg friss levelestészta (fél csomag)
20 db zöldspárga csúcsa (6-8 cm)
6 ek. mascarpone (vagy bármilyen natúr krémsajt)
4 ek. frissen reszelt parmezán
só
bors
olívaolaj
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- Összekeverem a mascarpone sajtot a reszelt parmezánnal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tésztát, körben visszahajtogatom a széleit, megkenem a parmezános krémsajttal, sózom, borsozom és ráteszem a spárgát.
- Meglocsolom extra szűz olívaolajjal és 20-25 perc alatt készre sütöm.
De klassz lehetett!
by Kata április 4, 2010 at 07 : 48ez finom… én is spárga lázban élek (egyesek szerint túlságosan is). spárgás avokádókrém volt a vacsi. valami brutálisan finom volt.
by Lilla április 4, 2010 at 08 : 57nálunk is lesz spárgás pite vagy mifene 🙂 nagyon guszta lett a tiéd 🙂
by Reni április 4, 2010 at 09 : 00Látom-látom! 🙂
by duende április 4, 2010 at 09 : 03Nagyon guszta! A mascarpone remek ötlet hozzá!
(A leveles tésztát én réteslapra cserélném. 🙂 )
Hűha, de kívánatos!! Alig várom, de még nem láttam spárgát, vagy nem figyeltem??
by trinity április 4, 2010 at 01 : 02Milyen ötletes! 🙂 Nagyon tetszik.
by Ami április 4, 2010 at 06 : 17Nagyon guszta a kép a kaja. Imádom
by Bianka április 4, 2010 at 06 : 24Kata,
lehet picit nagyképű lesz, de finom volt… 🙂
Lilla,
az nagyon jól hangzik! Ugye felkerül a blogodra?? 🙂
Reni,
várom a Te verziódat! Köszönöm szépen! 🙂
Duende,
köszönöm szépen! Igen, tudom… nem mindenki szereti a levelestésztát… 🙂
Trinity,
én is csak két napja láttam először. Akkor még próbáltam halasztani a borsos ára miatt, de tegnap nem bírtam magammal… 🙂
Ami,
köszönöm szépen! 🙂
Bianka,
by Felhőlány április 4, 2010 at 06 : 23az egyik legjobb tavaszi finomság! Köszönöm! 🙂
De fini lehet! en is keszitek spargat holnap 🙂
by Delish április 4, 2010 at 06 : 38Delish,
by Felhőlány április 4, 2010 at 06 : 58isteni finomság! Kíváncsi vagyok, hogy Te mit készítesz belőle! 🙂