Zöldspárga csúcsok parmezános mascarpone ágyon

április 23 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

A zöldspárga a rómaiak elterjedt és kedvelt csemegéje volt. Jelenleg világszerte a zöldspárga termesztése terjed. Nemcsak azért, mert jóval egyszerűbb és kevesebb a munkája, hanem azért is, mert sokkal ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb a fehér spárgánál. C-vitamin-tartalma kétszerese a halványítotténak, emellett sok A-vitamint is tartalmaz. Táplálkozási értékét a vitaminokon kívül foszfor-, vas- és egyéb ásványisó-tartalma adja. A népi gyógyászatban vesebántalmak gyógyítására használják. (http://www.terebess.hu/)
Az elkövetkező napokban jó néhány spárgás – egészen pontosan zöldspárgás – étel receptje fog a blogra felkerülni. Végre valami hazai, valami tavaszi, zsenge zöldség.
Én személy szerint jobban kedvelem a zöldspárgát mint halványított sárga fajtáját, ízében és állagában sokkal zsengébb, frissebb és finomabb. A növény megvastagodott hajtásából változatos ételek készíthetőek.
Tagadhatatlanul rajongok hetek óta a levelestésztáért (is). Semleges íze akár sós, akár édes finomságok elkészítéséhez jó alap, persze annak aki szereti… Én szeretem.
Az utolsó csomag nagyon zsenge, vékony spárgát hoztam el a zöldségestől ami nem igényelte a blansírozást (előfőzést), így mire a tészta megsült a spárga is tökéletes lett.

  • Hozzávalók:

14 dkg friss levelestészta (fél csomag)
20 db zöldspárga csúcsa (6-8 cm)
6 ek. mascarpone (vagy bármilyen natúr krémsajt)
4 ek. frissen reszelt parmezán

bors
olívaolaj

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. Összekeverem a mascarpone sajtot a reszelt parmezánnal.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tésztát, körben visszahajtogatom a széleit, megkenem a parmezános krémsajttal, sózom, borsozom és ráteszem a spárgát.
  4. Meglocsolom extra szűz olívaolajjal és 20-25 perc alatt készre sütöm.

10 Hozzászólás

  • De klassz lehetett!

  • ez finom… én is spárga lázban élek (egyesek szerint túlságosan is). spárgás avokádókrém volt a vacsi. valami brutálisan finom volt.

  • nálunk is lesz spárgás pite vagy mifene 🙂 nagyon guszta lett a tiéd 🙂

  • Látom-látom! 🙂
    Nagyon guszta! A mascarpone remek ötlet hozzá!
    (A leveles tésztát én réteslapra cserélném. 🙂 )

  • Hűha, de kívánatos!! Alig várom, de még nem láttam spárgát, vagy nem figyeltem??

  • Milyen ötletes! 🙂 Nagyon tetszik.

  • Nagyon guszta a kép a kaja. Imádom

  • Kata,
    lehet picit nagyképű lesz, de finom volt… 🙂

    Lilla,
    az nagyon jól hangzik! Ugye felkerül a blogodra?? 🙂

    Reni,
    várom a Te verziódat! Köszönöm szépen! 🙂

    Duende,
    köszönöm szépen! Igen, tudom… nem mindenki szereti a levelestésztát… 🙂

    Trinity,
    én is csak két napja láttam először. Akkor még próbáltam halasztani a borsos ára miatt, de tegnap nem bírtam magammal… 🙂

    Ami,
    köszönöm szépen! 🙂

    Bianka,
    az egyik legjobb tavaszi finomság! Köszönöm! 🙂

  • De fini lehet! en is keszitek spargat holnap 🙂

  • Delish,
    isteni finomság! Kíváncsi vagyok, hogy Te mit készítesz belőle! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top