Zöldséges tortácska

január 08 , 2017 by: Felholany Egyéb

Tél van. Hideg van. Kemény hideg van. Bár 5 évig kemény télben, hidegben, fagyban és hóban gazdag vidéken éltem, megszokni nem tudtam. Sőt! A forró tea, forralt bor és forró levesek sem vigasztalnak túlságosan, bár a hatékonyságukat nem vitatom, nálam valahogy a színek játszanak eredményesen a téli hideg ellen. Próbálok minél több napsütést bezsákolni, ablakon innen és ablakon túl, amíg jégvirág nem fagy az orromra. Napsütés hiányában pedig a színét próbálom becsempészni az ételekbe. Valahogy így pattant ki a mi ebéd ötlete is.
Nagyon kevés zöldséget ettem mostanában, közben pedig észrevétlenül megtelt a hűtőm mindenféle finomsággal. Mert azért vásárolni jártam, többnyire éhesen, hirtelen ötletekkel telve a zöldséges kínálatát látván, hazaérve pedig inkább „gyorsan” ettem valamit, mintsem alkottam volna bármi szóra is méltót a héten.
Így lettem birtokosa némi édesburgonyának, jelentős mennyiségű sima burgonyának, a répa és cékla készletem is meggyarapodott, jobb sorsra szánt bébi spenót (salátához) is akadt a fiókban.
A céklát egyben, a kétféle burgonyát és répát karikára vágva főztem sós vízben. A spenótot pici olívaolajon zúzott fokhagymával megpároltam éppen csak addig, míg a levelek kicsit meg nem fonnyadtak.
Két tojást összekevertem 2 dl tejföllel, 1 kis gerezd zúzott fokhagymával, sóval és szerecsendióval.
Mini tortagyűrűkbe pakoltam a rétegeket: egy karika burgonya, rá egy szeletke édesburgonya, 2 tk. tejfölös mártás, körben a forma szélére répa karikákat állítottam, cékla, spenót, tejfölös mártás, burgonya, édesburgonya, cékla, tejfölös mártás és reszelt sajt.
(Kis méretű tortaformába rétegezve is működik a dolog, szépen szeletelhető.)
Közben az előző este fűszerekkel és 1 lime levével zacskóban pácolt csirkecombokat sütőzacskóba öntöttem, ment mellé a lime és egy egész fej fokhagyma keresztbe vágva is. Együtt sültek a sütőben 180 fokon, a tortácskák úgy 30 percig, a husi további 30 percig, majd a sütőzacskót kibontva irultak-pirultak még további 10 percig.
Ekkorra a zöldséges tortácskák hűltek annyit, hogy a forma belső peremén késsel körbevágva simán kicsusszantak a formából.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum