Zöldséges rizs csirkével, sült céklába töltve

január 17 , 2010 by: Felholany Egyéb


Cékla imádatom már-már lassan kezd beteges lenni. Korábban sem volt problémám ezzel a zöldséggel, ám szinte kizárólag a hagyományos formában (ecetes lében, köménymaggal) ettem. Akár a képen látható zöldséges, csirkés rizseshúshoz is… Pedig ha tudtam volna, hogy a cékla sütve mennyivel finomabb! 🙂
Én sütés után semmi fűszert nem adtam hozzá, önmagában tökéletesen érvényesül picit édeskés íze.

A rubinvörös gumó, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrásunk lehet. A jellegzetes színű, répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már a világ szinte minden pontján megtalálható.
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Káliumban, kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C vitaminban gazdag.

  • Hozzávalók:

2 dl rizs
4 dl zöldségleves alaplé (nálam fagyasztóból)
sárgarépa – zöldborsó keverék (fagyasztott)
1 egész csirkemell
1 ek. dijoni mustár

bors
friss petrezselyem
olívaolaj
cékla

  1. Alaposan megsikálom a céklákat, szárazra törlöm, majd egyesével alufóliába csomagolva előmelegített sütőben (175 fok) kb. 40-45 perc alatt puhára sütöm. (A sütési idő függ a céklák méretétől, hústűvel ellenőriztem.)
  2. A rizst kétszeres mennyiségű folyadékkal felteszem főni.
  3. Az előző este mustárral bepácolt, sózott, borsozott csirkemellet ujjnyi csíkokra vágom, serpenyőben pici olívaolajon megsütöm.
  4. A zöldségeket forró vízben 3-4 percig főzöm, majd összekeverem a rizzsel és a csirkével. Sózom, borsozom, petrezselyemmel ízesítem.
  5. Karalábévájóval kivájom a céklák belsejét és a rizses töltelékkel tálalom.

13 Hozzászólás

  • Nagyon ötletes! Jól is mutat! Szeretem a céklát, csak ne kellene olyan sokáig sütni! 🙂

  • Ez jó ötlet! Céklát kivájni, s megtölteni…Eddig én is csak ecetesen fogyasztottam, sőt csináltam is magunknak.

  • Juj, nekem meg cékla-fóbiám van :-))) Majd írok róla postot :-))

    Szívesen megkóstolnám a sült céklát… Ha ennyire finom! Fogok is csinálni, azért is :-))

  • Hát akkor kezet foghatunk, mert ilyenkor nálam sem hiányzik a cékla. Főleg nyersen teszem iylen-olyan salátákba, mert én is unom sütni-főzni, de azért már csináltam levest is, mást is belőle.
    Ez nagyon ötletes tálalási mód, nagyon jól is néz ki. SZerintem hamarosan kerítek én is módot rá, hoyg kipróbáljam!:)

  • Én sem vagyok egy céklavadász, de ez a recept nagyön ötletes, tetszik!

  • Tökéletes! Én meg mostanában szerettem meg a céklát, nem csak savanyúság formájában!:)

  • Thrini,
    érdemes úgy sütni, hogy készül mellette valami más is (nálam most a keksz volt), illetve készre sütve a hűtőben is tökéletesen elvan még egy hétig… Úgyhogy lehet egyszerre nagyobb adagban készíteni! :))

  • Bodzazsuzsa,
    remélem Nektek is ízleni fog! :))

  • ChefViki,
    nemár!!!! Mesélj! Bár szerintem nem olyan nagy a baj, ha hajlasz arra, hogy elkészítsd! :)))) Próbáld ki, nem fogsz csalódni! :)))

  • Sedith,
    hát akár még levest vagy salátát is lehet tálalni a kivájt céklában…. :))

  • Napmátka,
    egy próbálkozást megér… 🙂

  • Szepyke,
    :))) Te is változol! Londonban gyümölcsöt ettél, most meg a cékla… :)))

  • gyere játszani!

Hozzászólás a(z) Felhőlány bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum