Cékla imádatom már-már lassan kezd beteges lenni. Korábban sem volt problémám ezzel a zöldséggel, ám szinte kizárólag a hagyományos formában (ecetes lében, köménymaggal) ettem. Akár a képen látható zöldséges, csirkés rizseshúshoz is… Pedig ha tudtam volna, hogy a cékla sütve mennyivel finomabb! 🙂
Én sütés után semmi fűszert nem adtam hozzá, önmagában tökéletesen érvényesül picit édeskés íze.
A rubinvörös gumó, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrásunk lehet. A jellegzetes színű, répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már a világ szinte minden pontján megtalálható.
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Káliumban, kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C vitaminban gazdag.
- Hozzávalók:
2 dl rizs
4 dl zöldségleves alaplé (nálam fagyasztóból)
sárgarépa – zöldborsó keverék (fagyasztott)
1 egész csirkemell
1 ek. dijoni mustár
só
bors
friss petrezselyem
olívaolaj
cékla
- Alaposan megsikálom a céklákat, szárazra törlöm, majd egyesével alufóliába csomagolva előmelegített sütőben (175 fok) kb. 40-45 perc alatt puhára sütöm. (A sütési idő függ a céklák méretétől, hústűvel ellenőriztem.)
- A rizst kétszeres mennyiségű folyadékkal felteszem főni.
- Az előző este mustárral bepácolt, sózott, borsozott csirkemellet ujjnyi csíkokra vágom, serpenyőben pici olívaolajon megsütöm.
- A zöldségeket forró vízben 3-4 percig főzöm, majd összekeverem a rizzsel és a csirkével. Sózom, borsozom, petrezselyemmel ízesítem.
- Karalábévájóval kivájom a céklák belsejét és a rizses töltelékkel tálalom.
Nagyon ötletes! Jól is mutat! Szeretem a céklát, csak ne kellene olyan sokáig sütni! 🙂
by Thrini január 1, 2010 at 05 : 56Ez jó ötlet! Céklát kivájni, s megtölteni…Eddig én is csak ecetesen fogyasztottam, sőt csináltam is magunknak.
by bodzazsuzsa január 1, 2010 at 05 : 56Juj, nekem meg cékla-fóbiám van :-))) Majd írok róla postot :-))
Szívesen megkóstolnám a sült céklát… Ha ennyire finom! Fogok is csinálni, azért is :-))
by Chef Viki január 1, 2010 at 08 : 31Hát akkor kezet foghatunk, mert ilyenkor nálam sem hiányzik a cékla. Főleg nyersen teszem iylen-olyan salátákba, mert én is unom sütni-főzni, de azért már csináltam levest is, mást is belőle.
by sedith január 1, 2010 at 07 : 22Ez nagyon ötletes tálalási mód, nagyon jól is néz ki. SZerintem hamarosan kerítek én is módot rá, hoyg kipróbáljam!:)
Én sem vagyok egy céklavadász, de ez a recept nagyön ötletes, tetszik!
by napmátka január 1, 2010 at 09 : 54Tökéletes! Én meg mostanában szerettem meg a céklát, nem csak savanyúság formájában!:)
by szepyke január 1, 2010 at 10 : 43Thrini,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 00érdemes úgy sütni, hogy készül mellette valami más is (nálam most a keksz volt), illetve készre sütve a hűtőben is tökéletesen elvan még egy hétig… Úgyhogy lehet egyszerre nagyobb adagban készíteni! :))
Bodzazsuzsa,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 01remélem Nektek is ízleni fog! :))
ChefViki,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 02nemár!!!! Mesélj! Bár szerintem nem olyan nagy a baj, ha hajlasz arra, hogy elkészítsd! :)))) Próbáld ki, nem fogsz csalódni! :)))
Sedith,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 04hát akár még levest vagy salátát is lehet tálalni a kivájt céklában…. :))
Napmátka,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 15egy próbálkozást megér… 🙂
Szepyke,
by Felhőlány január 1, 2010 at 07 : 18:))) Te is változol! Londonban gyümölcsöt ettél, most meg a cékla… :)))
gyere játszani!
by Lilla január 1, 2010 at 12 : 08