Gyönyörűek a fűszernövényeim: zsálya, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma. Talán még soha ilyen hosszú ideig nem bírták lakásbeli körülmények mellett… Csak nőnek, bokrosodnak, úgyhogy kicsit megnyírbáltam őket. Tegnap a zsályát, ma e mellett a bazsalikomot és a petrezselymet is, valamint beáldoztam a tökfőzelékhez vett szép csokor kaprot…
Az afrikai harcsafilét leszámítva ami a fagyasztóból került elő, igazi szezonális, nyáreleji ebéd kerekedett.
Eredetileg csak zöldfűszeres kéregben terveztem a halat megsütni, de féltem, hogy nem marad egyben és túlságosan megég. Így 3 szelet szikkadt kenyeret sütőben megsütöttem, fokhagymával bedörzsöltem és morzsásra törve a zöldfűszerekhez adtam. A hal nem csak ízletesre, de ropogósra is sült.
- Hozzávalók: (2 személyre)
40 dkg afrikai harcsafilé
1 nagy csokor petrezselyem
1 csokor friss kapor
8-10 levél friss zsálya
6-8 nagy levél friss bazsalikom
3 szelet szikkadt kenyér
1 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
- A rozmaringos-fokhagymakrémes újburgonyához:
1 kg újburgonya
2 fej fokhagyma (új) félbevágva + 8-10 gerezd fokhagyma
néhány ág friss rozmaring
tengeri só
olívaolaj
- A megsikált újburgonyát a félbevágott- és egész fokhagyma gerezdekkel (hámozatlanul) együtt tűzálló tálba teszem. Egy ág rozmaring leveleit leszedve, a többit egészben a burgonyához adom, megszórom tengeri sóval, alaposan meglocsolom olívaolajjal és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt ropogósra sütöm.
- Felaprítom a petrezselymet, kaprot, zsályát, bazsalikomot és összekeverem a fokhagymás kenyérmorzsával.
- A halszeleteket sózom, borsozom, alaposan megforgatom a zöldfűszeres morzsában, tűzálló tálba pakolom és meghalmozom a maradék morzsával. Meglocsolom olívaolajjal + a burgonya alatt lévő sült olajjal és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm.
- A burgonyát tálba szedem és rányomom a krémesre sült fokhagyma belsejét.
Ez a krumpli isteni lehet, elmentettem:) A fűszeres sültkrumplidat is nagyon szeretem, sokszor csinálom:)
by Sofia június 6, 2010 at 04 : 16Hű mindkettő isteni, de az a krumpli mennyei
by Bianka június 6, 2010 at 09 : 22Hű az a fokhagyma !!!!!nyamm !!!!!!!!
by L.Krisztina június 6, 2010 at 03 : 30Valahogy eddig még nem csináltam ilyen zöld kérges húsit , de most itt az ideje !!!!
Nagyon guszta !!!!!
Csodás lehet mindkettő! A krumpli így fokhagymával új nekem, nagyon finom lehet, ki fogom próbálni. Köszi! 🙂
by egycsipet június 6, 2010 at 06 : 16Kedves Felhőlány!
by bodzazsuzsa június 6, 2010 at 08 : 48Köszönöm a meglepit! Nézz be hozzám, egy kis bejegyzéssel ünnepeltem évfordulódat és kedves kis csomagodat!
Sofia,
by Felhőlány június 6, 2010 at 05 : 53köszönöm szépen! Örülök, hogy ízlik, próbáld ki ezt is! 🙂
Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 05 : 55🙂 Imádom, mert alig van vele munka, de olyan ízvilág…:)
L.Krisztina,
by Felhőlány június 6, 2010 at 05 : 57ha szeretitek a sült fokhagymát, akkor tuti lesz!
Én is óvatos voltam ezekkel a "zöld" húsokkal, halakkal, bár mindig nagyon látványosnak és gusztának tartottam, de valahogy eddig kimaradt. Nagy hiba volt…:)
Egycsipet,
by Felhőlány június 6, 2010 at 05 : 59tényleg nem próbáltad még…? Ha nem szeretitek a fokhagymát (bár sütve sokat veszít az erejéből és utóízéből…), akkor is érdemes kipróbálni, mert eszméletlenül finom, ahogy összesül a krumplival… :))
Bodzazsuzsa,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 00köszönöm szépen! 🙂 Örülök, hogy tetszett és épségben megérkezett! Hamarosan jövök az ígért kerámiás beszámolóval! :))
Fú..ez olyan..ahh..de guszta^^""
by Araniel június 6, 2010 at 12 : 48Ez a zöldfűszeres-morzsás hal isteni, tanúsíthatom, én is szoktam hasonlót készíteni. A krumpli is megér egy misét, azt pedig sürgősen ki fogom próbálni, mert erősen újkrumpli lázban égek!
by Kata június 6, 2010 at 07 : 59Araniel,
;o)
Kata,
by Felhőlány június 6, 2010 at 07 : 18köszi! Tuti ki fogom próbálni a húsos verziót is, bár ez a halas nagyon bejött…
Ó háááát az újkrumpli szenvedély nálam is csillapíthatatlan…:))