Hétköznap reggelente nincs túl sok időm kényelmes reggelikre. A keksz egy kis joghurttal tökéletesen laktató, energiát ad a délelőttre, ezért „rákaptam” a boltban kapható rostokkal teli csodára. Annyira ízlett, hogy a kb. 1 hétre szánt adag 3 nap alatt elfogyott, ezért jött a nagy ötlet, hogy elkészítem én! Nincs benne tartósítószer, „e” betűs elemek, és a fantáziámnak semmi nem szabhat határt. Így készült el az alábbi zabpelyhes keksz csokis és áfonyás kivitelben.
A recept a netes böngészés után pici átalakítással az alábbi lett, és mosogatással együtt nem tartott tovább 15 percnél…
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
12 dkg barna cukor
1 egész tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (én Graham lisztet használtam)
½ kávéskanál (kk) szódabikarbóna
1 csipet só
A csokishoz:
10 dkg apróra vágott étcsoki
1 kk fahéj v. mézeskalács fűszerkeverék
…és ebben az esetben a barnacukor is fahéjas volt…
Az áfonyáshoz:
10 dkg aszalt áfonya
A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
Egy nagy tálban összekeverjük a kimért lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, csipet sót, a fahéjat és a csokit / áfonyát.
Egy másik edényben a puha vajat a cukorral robotgéppel fehéredésig habosra keverjük, hozzáadjuk az egész tojást, picit még keverjük, majd a száraz anyaghoz öntjük.
Kiskanállal diónyi adagokat halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsire – kb. 5 cm-es távolságra -, és vizes ujjal ellapogatjuk a tetejüket.
15 percig sütjük, majd pár percig pihentetjük a tepsiben. Ekkor még kicsit puhának és nyersnek tűnhet, de a rácson tökéletesen ropogósra és omlósra hűl.
Fémdobozba pakoltam …ami megmaradt belőle…
A bolti mennyiség ötszöröse jön ki abból az árból… és az illat ami körbelengte a konyhát, megfizethetetlen…
0 Hozzászólás