Egyike azon kekszeknek, amiket évek óta sütök és nem csak karácsonykor. Ilyenkor persze más formába öltöm, máshogyan formázom őket, de akár így készül, akár úgy, mindenki nagyon szereti. A receptjét még Olaszországból hoztam, ebből a gyűjteményemből jön majd még egy marcipános finomság is! 🙂 A porcukor természetesen helyettesíthető bármilyen por állagú édesítővel, a csokibevonat lehet cukormentes étcsoki is – mint nálam.
Hozzávalók:
- 100 g zabpehely
- 2 ek. porcukor
- 150 g puha vaj
- 75 g porcukor
- 2 teáskanálnyi vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 220 g liszt
- 100 g Wawel cukormentes étcsoki
A zabpelyhet a 2 evőkanálnyi porcukorral egy serpenyőben állandó kevergetés közben megpirítom, karamellizálom, hagyom hűlni. A vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverem. hozzáadom a tojást és a pirított zabpelyhet, majd összegyúrom a liszttel együtt. A tésztát kézzel kicsit meglapítom, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe teszem. Kézzel formázva 6-8 cm hosszú rudacskákat sodrok, megformázom és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, a kampócskákat vízgőz felett megolvasztott étcsokiba mártom és ha megdermedt a csoki, a kekszeket fémdobozban hűtőben tárolom fogyasztásig.
Szia Rita, cukor helyett mézet használnék. Mézzel is lehet készíteni? Üdv., Zoli
by Zoli december 12, 2019 at 04 : 09Szia Zoli! Mézzel még nem próbáltam, de ha mégis inkább ezt választod, a zabpelyhet méz nélkül pirítsd folyamatos kevergetés mellett. A tészta sokkal ragadósabb lesz, ezért valószínűleg gyúrás közben több liszt kell majd hozzá! 🙂 Ha kipróbáltad, jelezz vissza kérlek, hogy sikerült! 🙂
by Felholany december 12, 2019 at 02 : 20Szia Rita, aprószemű, v nagyszemű zabpelyhet használtál a sütihez? Puszi Zsuzsi
by Hodos Zsuzsanna december 12, 2019 at 11 : 48Szia Zsuzsi! A kettő között, inkább közepesnek mondanám amiből én készítettem. Ha nagyon apró van otthon nem gond, ha túl nagyszemű, az sem gond, zacskóban sodrófával lehet rajta „segíteni” (összetörni)… 🙂 A nagyszemű zabpehellyel nehéz lesz formázni, hengergetni a tésztát. 🙂 Persze ha inkább sütiszaggatóval formázod, az is jó! 🙂
by Felholany december 12, 2019 at 02 : 23