Zabpelyhes kampócska – nem csak karácsonyra

december 27 , 2019 by: Felholany Egyéb

Egyike azon kekszeknek, amiket évek óta sütök és nem csak karácsonykor. Ilyenkor persze más formába öltöm, máshogyan formázom őket, de akár így készül, akár úgy, mindenki nagyon szereti. A receptjét még Olaszországból hoztam, ebből a gyűjteményemből jön majd még egy marcipános finomság is! 🙂 A porcukor természetesen helyettesíthető bármilyen por állagú édesítővel, a csokibevonat lehet cukormentes étcsoki is – mint nálam.

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely
  • 2 ek. porcukor
  • 150 g puha vaj
  • 75 g porcukor
  • 2 teáskanálnyi vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 220 g liszt
  • 100 g Wawel cukormentes étcsoki

A zabpelyhet a 2 evőkanálnyi porcukorral egy serpenyőben állandó kevergetés közben megpirítom, karamellizálom, hagyom hűlni. A vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverem. hozzáadom a tojást és a pirított zabpelyhet, majd összegyúrom a liszttel együtt. A tésztát kézzel kicsit meglapítom, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe teszem. Kézzel formázva 6-8 cm hosszú rudacskákat sodrok, megformázom és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, a kampócskákat vízgőz felett megolvasztott étcsokiba mártom és ha megdermedt a csoki, a kekszeket fémdobozban hűtőben tárolom fogyasztásig.

4 Hozzászólás

  • Szia Rita, cukor helyett mézet használnék. Mézzel is lehet készíteni? Üdv., Zoli

    • Szia Zoli! Mézzel még nem próbáltam, de ha mégis inkább ezt választod, a zabpelyhet méz nélkül pirítsd folyamatos kevergetés mellett. A tészta sokkal ragadósabb lesz, ezért valószínűleg gyúrás közben több liszt kell majd hozzá! 🙂 Ha kipróbáltad, jelezz vissza kérlek, hogy sikerült! 🙂

  • Szia Rita, aprószemű, v nagyszemű zabpelyhet használtál a sütihez? Puszi Zsuzsi

    • Szia Zsuzsi! A kettő között, inkább közepesnek mondanám amiből én készítettem. Ha nagyon apró van otthon nem gond, ha túl nagyszemű, az sem gond, zacskóban sodrófával lehet rajta „segíteni” (összetörni)… 🙂 A nagyszemű zabpehellyel nehéz lesz formázni, hengergetni a tésztát. 🙂 Persze ha inkább sütiszaggatóval formázod, az is jó! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum