Egy friss újévi saláta a nehéz karácsonyi lakomák után. Nem vagyok babonás a fekete macska esetén kívül (ha átmegy az úton előttem, képes vagyok megállni és megvárni, míg valaki arrafelé jön, és átmegy előttem az úton, ahol a macska sétált… Álltam már így 20 percet autóval egyirányú utcában… ). Azért az újévi lencsét nem hagynám ki, nem kísértem a szerencsémet rögtön az év első napján. 🙂 Egyébként meg szeretem is, nem csak ezen az egy napon kerül az asztalra.
Az ecetes(en) savanykás ételeket viszont nem igazán szeretem, ezért picit kedvemre alakítottam a salátát. Lime levével tettem pikánssá, mandarinnal és pomelo szeletekkel képviseltettem a citrusféléket.
Vöröslencsét először használtam, és bár 10-15 perc is elég (előáztatás nélkül) a főzésére, sajnos a színe ilyen rövid idő alatt is sokat veszít élénk vörösségéből…
- Hozzávalók:
15 dkg vöröslencse
3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
1 kis fej lilahagyma
1 lime
5 mandarin
néhány gerezd pomelo
- A lencsét hideg vízben felteszem főni a babérlevéllel. Sózom, hozzáadok 1 gerezd félbevágott fokhagymát és forrástól számított 10-15 percig főzöm. Leszűröm és hagyom hűlni.
- A lilahagymát szeletekre vágom, picit sózom, rányomom egy fél lime levének felét, és hagyom állni, hogy „szelidüljön”.
- Egy nagy tálba öntöm a lencsét, hozzáadom a lilahagymát, sózom, borsozom, pici olívaolajat locsolok rá, rányomom a maradék lime levét 2 mandarin levével együtt, és pomelo-, illetve mandarin gerezdekkel lazán összeforgatva tálalom.
Még soha nem ettem vöröslencsét, de már elég sok ilyen finom receptet olvastam róla…, illene mostmár készítenem is 🙂
A te recepted azért tetszik, mert az összetételek révén egészséges, és pikáns!
B.U.É.K.
by Gabcsi január 1, 2010 at 12 : 59Szia Gabcsi!
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 11Boldog Új Évet kívánok Neked is! 🙂
Abszolút improvizáció volt ez a saláta,friss és könnyed… Ha szereted a gyümölcsökkel kombinált ételeket, próbáld ki! 🙂