Vöröslencse saláta citrusokkal

január 02 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Egy friss újévi saláta a nehéz karácsonyi lakomák után. Nem vagyok babonás a fekete macska esetén kívül (ha átmegy az úton előttem, képes vagyok megállni és megvárni, míg valaki arrafelé jön, és átmegy előttem az úton, ahol a macska sétált… Álltam már így 20 percet autóval egyirányú utcában… ). Azért az újévi lencsét nem hagynám ki, nem kísértem a szerencsémet rögtön az év első napján. 🙂 Egyébként meg szeretem is, nem csak ezen az egy napon kerül az asztalra.
Az ecetes(en) savanykás ételeket viszont nem igazán szeretem, ezért picit kedvemre alakítottam a salátát. Lime levével tettem pikánssá, mandarinnal és pomelo szeletekkel képviseltettem a citrusféléket.
Vöröslencsét először használtam, és bár 10-15 perc is elég (előáztatás nélkül) a főzésére, sajnos a színe ilyen rövid idő alatt is sokat veszít élénk vörösségéből…
  • Hozzávalók:
15 dkg vöröslencse
3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
bors
olívaolaj
1 kis fej lilahagyma
1 lime
5 mandarin
néhány gerezd pomelo
  1. A lencsét hideg vízben felteszem főni a babérlevéllel. Sózom, hozzáadok 1 gerezd félbevágott fokhagymát és forrástól számított 10-15 percig főzöm. Leszűröm és hagyom hűlni.
  2. A lilahagymát szeletekre vágom, picit sózom, rányomom egy fél lime levének felét, és hagyom állni, hogy “szelidüljön”.
  3. Egy nagy tálba öntöm a lencsét, hozzáadom a lilahagymát, sózom, borsozom, pici olívaolajat locsolok rá, rányomom a maradék lime levét 2 mandarin levével együtt, és pomelo-, illetve mandarin gerezdekkel lazán összeforgatva tálalom.

2 Hozzászólás

  • Még soha nem ettem vöröslencsét, de már elég sok ilyen finom receptet olvastam róla…, illene mostmár készítenem is 🙂
    A te recepted azért tetszik, mert az összetételek révén egészséges, és pikáns!

    B.U.É.K.

  • Szia Gabcsi!
    Boldog Új Évet kívánok Neked is! 🙂
    Abszolút improvizáció volt ez a saláta,friss és könnyed… Ha szereted a gyümölcsökkel kombinált ételeket, próbáld ki! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top