Vöröslencse saláta citrusokkal

január 02 , 2010 by: Felholany Egyéb

Egy friss újévi saláta a nehéz karácsonyi lakomák után. Nem vagyok babonás a fekete macska esetén kívül (ha átmegy az úton előttem, képes vagyok megállni és megvárni, míg valaki arrafelé jön, és átmegy előttem az úton, ahol a macska sétált… Álltam már így 20 percet autóval egyirányú utcában… ). Azért az újévi lencsét nem hagynám ki, nem kísértem a szerencsémet rögtön az év első napján. 🙂 Egyébként meg szeretem is, nem csak ezen az egy napon kerül az asztalra.
Az ecetes(en) savanykás ételeket viszont nem igazán szeretem, ezért picit kedvemre alakítottam a salátát. Lime levével tettem pikánssá, mandarinnal és pomelo szeletekkel képviseltettem a citrusféléket.
Vöröslencsét először használtam, és bár 10-15 perc is elég (előáztatás nélkül) a főzésére, sajnos a színe ilyen rövid idő alatt is sokat veszít élénk vörösségéből…
  • Hozzávalók:
15 dkg vöröslencse
3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
bors
olívaolaj
1 kis fej lilahagyma
1 lime
5 mandarin
néhány gerezd pomelo
  1. A lencsét hideg vízben felteszem főni a babérlevéllel. Sózom, hozzáadok 1 gerezd félbevágott fokhagymát és forrástól számított 10-15 percig főzöm. Leszűröm és hagyom hűlni.
  2. A lilahagymát szeletekre vágom, picit sózom, rányomom egy fél lime levének felét, és hagyom állni, hogy „szelidüljön”.
  3. Egy nagy tálba öntöm a lencsét, hozzáadom a lilahagymát, sózom, borsozom, pici olívaolajat locsolok rá, rányomom a maradék lime levét 2 mandarin levével együtt, és pomelo-, illetve mandarin gerezdekkel lazán összeforgatva tálalom.

2 Hozzászólás

  • Még soha nem ettem vöröslencsét, de már elég sok ilyen finom receptet olvastam róla…, illene mostmár készítenem is 🙂
    A te recepted azért tetszik, mert az összetételek révén egészséges, és pikáns!

    B.U.É.K.

  • Szia Gabcsi!
    Boldog Új Évet kívánok Neked is! 🙂
    Abszolút improvizáció volt ez a saláta,friss és könnyed… Ha szereted a gyümölcsökkel kombinált ételeket, próbáld ki! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum