VKF! XXXV. – Csirkenyárs zöldfűszerekkel, grillezett zöldségekkel, citromos-petrezselymes joghurttal

június 19 , 2010 by: Felholany Egyéb

Kata, a soros VKF! házigazdája arra buzdított bennünket, hogy rakjunk tüzet a szabadban.
Mivel mostanában nem volt lehetőségem kerti sütögetésbe csöppenni, kert, telek, erkély, stb. hiányában a menekülő útvonalra kényszerültem, jobb híján a konyhában sütögettem. Tüzet természetesen nem raktam, néhány hete már produkáltam a füstöt szomszédaim nem kis ijedtségére, így (tűz)biztonságos terepen maradtam.
Előző lakásomban (panel 9. emelet) szép nagy erkélyem volt, ahol rendszeresen sütögettünk. Nagyon nehéz volt lebeszélni egy faszenes grillező beszerzéséről, ám végül meggyőztek és (csak) egy raclett sütő költözött a háztartásomba… 🙂
Most a raclett mellett a sütőmet is igénybe vettem, de mindaz, amit elkészítettem, tökéletesen kivitelezhető egy szabadtéri sütögetéskor. Talán a focaccia-t kivéve, amihez egy zárt terű sütő mégis megfelelőbb…

  • Hozzávalók:

zsenge, előzőleg félig megfőzött csöves kukorica
újhagyma
gomba és paradicsom rozmaringágra tűzve
padlizsán hosszában ujjnyira szeletelve
zsenge cukkini hosszában félbevágva
olívaolaj zöldfűszerekkel (kakukkfű, bazsalikom, oregano, stb.) a kenegetéshez

bors
+ tetszés szerinti zöldségek


Focaccia-t viszonylag rendszeresen sütök. Gyakorlatilag kb. 2×15 perces munkával elképesztően finom, meleg olasz kenyérfélét tehetünk az asztalra. Én nem tudom kivárni hogy kihűljön, az elsőt azon nyomban melegében elfogyasztom. Csak a mennyiség az, amivel „játszani” tudok, hogy maradjon másnapra is… 🙂
A receptem itt, most egy rozmaringos-aszalt paradicsomos változatot készítettem.

  • Csirkenyárs zöldfűszerekkel (kb. 15 nyárshoz)

40 dkg darált csirkemell
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma (áttörve)
1 teáskanál mustár
1 csokor petrezselyem apróra vágva
4 nagy bazsalikomlevél apróra vágva
2-3 evőkanál olaj a sütéshez

bors
bambusznyárs
1 teáskanál mustármag

  1. Ledarálom a csirkemellet és összekeverem a felaprított vöröshagymával, fokhagymával, mustárral, felaprított petrezselyemmel és bazsalikommal, majd sózom, borsozom.
  2. Vizes kézzel egy kisebb tenyérnyi fűszerezett húst lapogatok a nyársakra.
  3. Kiolajozott sütőtepsiben (vagy kerti sütögetés esetén sütőrácson) 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm.
  4. A nyársakat közvetlenül a sütés után megszórom a mustármaggal.
  • Citromos-petrezselymes joghurt

3 dl natúr joghurt
kis csokor petrezselyem felaprítva
fél citrom leve

bors
olívaolaj

Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverem, ízlés szerint sózom, borsozom.


(Csirkenyárs recept: Nők Lapja Konyha 2010. február)

8 Hozzászólás

  • De régen csináltam focacciat, én kicsit máshogy formázom, egyben sütöm, beletapicskolom a tepsibe és a végén szeletelem. Lehet így is kipróbálom.

  • Sofia,
    én nagyon szeretem a ropogós héját, ezért inkább több kisebbet formázok… A végeredményen tulajdonképpen nem változtat, így is-, úgy is finom… :))

  • Eszméletlen jól néznek ki! Szerintem ez a kombináció így ahogy van, tökéletes. 🙂

  • Én így mindenestül szeretném, egyik finomabb lehetett, mint a másik!

  • Nagyon szépséges kompozíció, minden darabja csodás lehet. :))

  • Micsoda összeállítás. Szemkápráztató

  • Csodaszép minden, a focacciát ki kell próbálnom feltétlen!:-))
    De guszta a többi is, meg az a nyárs is!-)) Csini az új ruhád!:-))

  • Köszönöm szépen! 🙂

Hozzászólás a(z) Felhőlány bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum