VKF! XXXIV. – Mustáros újburgonya saláta

május 16 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

A természeti népeknél a megnövelt potencia a törzsfőnök hatalmát volt hivatva kifejezni. Tekintélye ugyanis attól is függött, hány nőt tud egymás után kielégíteni. Később az afrodiziákumok inkább orvosi célt szolgáltak: az impotencia vagy frigiditás gyógyítására, a meddőség leküzdésére. Ma mindkét célra alkalmazzák: szerelmi serkentőként és a potenciazavar megszüntetésére is.
Mustár: a mustármagnak ősidőktől fogva potencianövelő hatást tulajdonítottak, ezért fogyasztását a szerzeteseknek meg is tiltották.
Spárgával álmodni az ínyenc vágyak jele, legalábbis az álmoskönyv szerint…
Akad persze konkrétabb indok is mindennél, hogy Aphrodité kertjének e bimbajáról írjak, mégpedig az, hogy a spárga évszázadok óta szerelmi serkentőszerként ismert, köszönhetően fehérje-, foszfor-, kálium-, kalcium-, vas- és A-vitamin tartalmának, mely összetevők azon túl, hogy megőrzik a test energiaszintjét, a szexhormonok termelését is fokozzák. A spárgában lévő asparagin gyakorta felbukkan fogyasztószerek adalékaként, ám a húgyivarszervek irritálásával némi nemi szervi izgalmat is gerjeszt.

  • Hozzávalók a mustáros újburgonyához: (személyenként)

kb. 40 dkg parázsburgonya
3-4 ek. olívaolaj
2 szál újhagyma
néhány szál metélőhagyma
fél lime leve

1 tk. magos mustár

  1. A jól megsikált burgonyát sós vízben 15-20 percig főzöm. Leszűröm, félbevágom a szemeket és forró serpenyőben olívaolajon ropogósra, pirosra sütöm.
  2. Felaprítom az újhagymát, metélőhagymát, és amikor a burgonya kihűlt rádobom a zöldségeket, meglocsolom a lime levével és a mustárral együtt jól összeforgatom. Hidegen tálalom.

Blansírozott zöldspárgával, blansírozott cukorborsóval és friss zöldsalátával tálalva főételként is megállja a helyét. (Természetesen nem komoly “fizikai igénybevétel” után, de ha egy kis húst is adunk mellé, a ház Ura sem panaszkodhat…)

17 Hozzászólás

  • Hú, Felhőlány, brillíroztál ezen a VKF-en! csak kapkodom a fejem, alig győzlek követni! :)))
    Nagyon tetszenek! 🙂

  • Flat Cat,
    köszönöm szépen! Úgy tűnik, nem légből kapott duma az afrodiziákum… ;O)
    De tényleg, ilyen időben nem nagyon lehetett sok mást csinálni, meg egyébként is hetek (hónapok) óta nem volt 2 ilyen napom, hogy kedvemre szórakozhattam volna a konyhában… 🙂 Bár ez utóbbi bejegyzéssel szívtam kicsit, mert egy jólirányzott áramszünet a bejegyzés végére rakott pont után, útban az egérrel a "Mentés" felé nullázta az egész történetet… 🙂

  • Hű ez valami mennyei, megt tudnám enni az egész tállal

  • Bianka,
    köszi! Akár hiszed, akár nem, az egészet megettem egyedül… :)))

  • Hű, pazar menüt állítottál össze, le a kalappal! Látszik, hogy kedvedre való volt a téma.:)

    Szeretnék valamit kérdezni: a fejlécben lévő csodaédes virágos rajzocskát honnan töltötted le? a gyeekem ovijának csinálok épp egy weboldalt és valami ilyesmi illusztrációt keresek.

  • Salsa,
    köszönöm szépen! A "szobafogság" csodákra képes… :))

    Ha jól emlékszem, akkor a stock.xchng oldaláról töltöttem le… talán tavasz vagy virág keresőszóval. Nagyon sok ingyen letölthető képük van! 🙂

  • köszi, az ő oldaluk talán pont kimaradt, megnézem. egableace

  • köszi, már meg is találtam!

  • Imádom az újkrumplit, és ez a kép!
    Mindjárt jövök, hozok egy tányért!:)

  • Salsa,
    :))

  • Szepyke,
    köszönöm! 🙂
    Kicsit macerás megsikálni ennyi aprószemű újkrumplit, de annyira nagyon megéri! :)) Hozd csak azt a tányért! ;o)

  • Nekem a rendeltetésüktől függetlenül (is) nagyon bejönnek ezek a fogások, imádom a spárgát és az újkrumpli-salátádért is odavagyok. Ki fogom próbálni, köszönöm.

  • Nagyon "csábitó" a vkf menüd! 🙂

  • Napmátka,
    köszi! 🙂 Isteni ez a sok zöldség! Zöldséget zöldséggel eszek mostanában. Hús nem is nagyon került az asztalra… 🙂

  • Ági,
    köszönöm szépen! 🙂 Igyekeztem…:))

  • Eszméletlenül szemcsiklandozó ez az étel!:-))

  • Andi,
    🙂 köszönöm! Tobzódás a tavasz (?!) ízeiben… :))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top