VKF! XXXIV. Mangós-gyömbéres fagylalt

május 16 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Bizonyára Aphrodité is szerette a fagylaltot. Én is szeretem évszaktól függetlenül, télen talán több is fogy mint nyáron… 🙂
Duende VKF! kiírására a balzsamos fehércsokis eper mellett egy fagyos finomsággal is készültem.
A mangót, a gyömbért és a mézet is afrodiziákumként tartják számon.
A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik, emellett az indiaiak szent fája is – már vagy 4.000 éve. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes-pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít.
A mangó a szerelem szimbóluma, ami annak afrodiziákum mivoltában mutatkozik meg, illetve tápláló, laktató, ízletes gyümölcs is. Nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású is. A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidráttartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyanúgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat.
A gyömbér gyökere serkenti a vérkeringést, ezzel erősítve a szexuális vágyat. A hagyományok szerint melegítőképességének köszönhetően a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. (És a hűvös, szomorú, esős hétvégéket is…)
A fagyi alapreceptje Szepyke oldaláról származik, aki iszonyatos tempóban gyártja a finomabbnál-finomabb fagylaltokat… 🙂 Azért pici módosításon átesett az én változatom is.
  • Hozzávalók: (kb. 8 gombóchoz)
1 szem érett mangó
2 ek. méz
1,5 dl sűrített cukrozatlan tej
1 dl tejszín
1 tk. frissen reszelt gyömbér
  1. A hozzávalókat turmixgépben habosítom, krémesítem, majd (fagyigép hiányában) jól záródó dobozban a fagyasztóba téve (én négyszer) óránként villával átkeverem.

4 Hozzászólás

  • Jááááááj! Nyissunk fagyizót!:)
    Most, vagy inkább tegnap!:)))

    Nekem a mangóval mindig az volt a bajom, hogy szerintem répa íze van, de ez most ebben az esetben pont nem érdekelne!
    Hoztam friss kókuszt, cserélünk egy gombóccal? A kókusz még nincs feltvéve, mert még csak az élvezésénél tartok!:)
    Anyám, ez a fagyi! És a kép!
    Hát, kész vagyok!:)

  • Szepyke,
    :)) be kellett kapcsolnom a fűtést, hogy ne fagyosan remegő kézzel lapátoljam a fagyit magamba… Van még néhány gombócnyi a fagyasztóban, benne vagyok a cserében! ;o)
    Répa íz még nem jutott eszembe a mangóval kapcsolatban, nekem mindig bejött. Picit őszibarack, picit valami egzotikus, de a gyömbérrel együtt elképesztően jó párosítás!

  • Hű mennyeien néz ki és biztos az íze is csodás
    Ja és lányok nyissatok fagyizót 🙂

  • Bianka,
    :)) Küldhetek néhány gombócnyit? – ebben az időben még csak el sem fog olvadni…. :)))

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top