„Zengem az istennőt, aki Kyproszban született: ő
mézes ajándékot hoz a földre, örök mosolyával
isteni arcán, és kifakasztja a vágy bimbóit.
Üdvözlégy, gyönyörű gyönyöröknek asszonya! Add meg
a szerelemgyújtó dalolásnak drága hatalmát:
minden isten előtt teneked zendüljön az ének!”
(Himnusz Aphroditéhoz)
Aphrodité (Αφροδίτη: a tenger habjaiból kiemelkedő) a szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában.
A mítosz szerint akkor született, amikor Kronosz kardjával kasztrálta apját, Uranoszt. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité, akinek szépsége elvakította az Olümposzt. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül habot jelent. Ciprus szigetén Petra tou Roumiou-nál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának neveztek el. A legenda szerint, mikor kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből. Ezeket az Aphrodité növényeinek nevezett gyümölcsöket, virágokat és illatszereket (kékvirágú lótusz, mirtusz, gránátalma, menta stb.) különösen alkalmasnak tartják a szerelmi vágy fokozására (afrodiziákumok). (Wikipédia)
A vágyfokozó ételek nyitottabbá teszik az embert, oldják a gátlásokat. Használják a vágy felélesztésére, ébrentartására, fokozására és a teljesítőképesség növelésére.
Az afrodiziákumokról fontos tudni, hogy a kellő hatás eléréséhez sokat kell fogyasztani belőlük.
A növényeknél elsősorban az illóolaj tartalom, ami a tesztoszteronszintet fokozza, ezen kívül értágító, és vérbőség fokozó tulajdonságukkal érik el csábító hatásukat.
Eper: Vágyfokozó tulajdonságát a gyümölcs C-vitamin tartalma adja, ugyanis a C-vitamin felfogható ajzószernek, mert nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában. Ráadásul a nedvességtől duzzadó, vérvörös gyümölcs látványa is a szexet juttathatja eszünkbe.
Csokoládé: Az egyik legelterjedtebb afrodiziákum a csokoládé. A csokoládé fogyasztása egy fajta endorfin kiválasztását ösztönzi, pontosabban megnő a szervezet szerotonin-szintje, ezáltal jókedvűek, derűlátóak leszünk. Nem szükséges egy egész táblát felfalni ahhoz, hogy eufórikus boldogságban ússzunk, ugyanis már az első kocka beindítja az enzim működését.
Bazsalikomos fehércsokoládés krém balzsamos eperrel
Hozzávalók: 4 személyre)
3 dl tejszín
1 csokor bazsalikomlevél (kb. 8-10 nagyobb levél szárral együtt)
30 dkg jó minőségű fehércsokoládé
5 dkg barnacukor
2 tk. balzsamecet
25 dkg eper
- A tejszínt felmelegítem az összetépkedett bazsalikomlevéllel és szárral együtt. Alacsony fokozaton kevergetés mellett 5 percig főzöm.
- Közben vízgőz felett megolvasztom a csokit.
- A tejszínből eltávolítom a bazsalikomlevelet, szárat, és a tejszínt az olvasztott csokihoz keverem. Habverővel alaposan simára keverem, majd poharakba töltöm és legalább 1 órára hűtőbe teszem. (Egy éjszakát is állhat.)
- Serpenyőben összekeverem a barnacukrot és balzsamecetet 2 teáskanálnyi vízzel. Folyamatosan kevergetem, míg a cukor elolvad, és kb. 5 perc alatt addig főzöm, míg szirupos állagú lesz.
- A tűzről levéve hozzáadom a negyedekbe vágott eperszemeket, óvatosan összekeverem és legalább 1 órán át hagyom összeérni az ízeket.
- Tálaláskor a csokikrém tetejére kanalazok a balzsamos eperből a sziruppal együtt és bazsalikomlevéllel tálalom.
Oh, mamám! Ma még semmi édességet nem ettem…kérhetnééék? 😀
by Adri május 5, 2010 at 06 : 03Nagggyon szép!
Te jóóóó ég,de gyönyörű az a kanál! Meg persze a desszert is nagyon ott van!
by Orsi május 5, 2010 at 07 : 46Adri,
by Felhőlány május 5, 2010 at 01 : 11köszönöm szépen! 🙂 Azt hiszem, ezért az édességért érdemes "koplalni"… :))
Orsi,
by Felhőlány május 5, 2010 at 01 : 13:)) köszi! Néhány hete a bolhapiacon jártam… célirányosan evőeszközöket kerestem… és találtam is! Hamarosan bemutatom őket! :))
Jaaaj, el tudom képzelni,milyen finom lehet!:-)) Gyönyörűséges! Amúgy folyamatosan kockás sütiket készítek, nem tudom láttad-e? De még mindig nem tökéletes a "takarósüti".:-))
by Andi/cuki május 5, 2010 at 05 : 29Andi/cuki,
by Felhőlány május 5, 2010 at 07 : 24láttam… kommenteltem… De azért itt is elmondom, hogy kész vagyok a kreativitásodtól! Nagyon jóóóóó! 🙂
És igen, ez is irtó finom lett. A balzsamecetet ilyen formában még nem próbáltam, de összességében – finoman fogalmazva is – igen erotikus desszert lett… 🙂
Nem szeretem az epret, de mióta kipasszírozom, meg tudom enni… mesés kis poharak lettek, és még én is bevállalnám őket!:)
by szepyke május 5, 2010 at 07 : 16Szepyke,
az epret nem szeretni nem jó dolog… Persze ha valaki egészségileg nem bírja az más…
Önmagában a bazsalikomos-tejszínes-fehércsokis krém is mámorító volt… de tényleg! Bár nekem a balzsamecetes-szirupos eper is nagyon bejött…
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 17Bármennyire is szerény szeretnék maradni, ez a desszert nagyon jó lett! :))
Ne legyél szerény! Ami jó, az jó, és ezen látszik, hogy baromi jó lehet!
by szepyke május 5, 2010 at 08 : 18