VKF! XXXIV. Aphrodité asztalára: Bazsalikomos fehércsokoládés krém balzsamos eperrel

május 15 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória


„Zengem az istennőt, aki Kyproszban született: ő
mézes ajándékot hoz a földre, örök mosolyával
isteni arcán, és kifakasztja a vágy bimbóit.
Üdvözlégy, gyönyörű gyönyöröknek asszonya! Add meg
a szerelemgyújtó dalolásnak drága hatalmát:
minden isten előtt teneked zendüljön az ének!”


(Himnusz Aphroditéhoz)

Duende hirdette meg a soron következő VKF! témáját: Aphrodité asztala címmel. De ki is volt Aphrodité? És mik azok az afrodiziákumok?

Aphrodité (Αφροδίτη: a tenger habjaiból kiemelkedő) a szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában.
A mítosz szerint akkor született, amikor Kronosz kardjával kasztrálta apját, Uranoszt. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité, akinek szépsége elvakította az Olümposzt. Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül habot jelent. Ciprus szigetén Petra tou Roumiou-nál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának neveztek el. A legenda szerint, mikor kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből. Ezeket az Aphrodité növényeinek nevezett gyümölcsöket, virágokat és illatszereket (kékvirágú lótusz, mirtusz, gránátalma, menta stb.) különösen alkalmasnak tartják a szerelmi vágy fokozására (afrodiziákumok). (Wikipédia)

Az afrodiziákum elnevezés Afrodité görög szerelemistennő nevéből származik. A mítosz szerint szépségével és csábító receptek titkával férfiak százai hevertek lábai előtt. Ezeket a varázsszereket nevezik afrodiziákumnak.
A vágyfokozó ételek nyitottabbá teszik az embert, oldják a gátlásokat. Használják a vágy felélesztésére, ébrentartására, fokozására és a teljesítőképesség növelésére.
Az afrodiziákumokról fontos tudni, hogy a kellő hatás eléréséhez sokat kell fogyasztani belőlük.
A növényeknél elsősorban az illóolaj tartalom, ami a tesztoszteronszintet fokozza, ezen kívül értágító, és vérbőség fokozó tulajdonságukkal érik el csábító hatásukat.
A számtalan afrodiziákum közül én most hármat választottam ki és ezekből egy varázslatos desszertet készítettem. (Good Food recept.)

Bazsalikom: Tele van izgató hatású illóolajokkal. Az indiaiak szerint tartós fogyasztásával örömteli szexuális élet nyerhető.

Eper: Vágyfokozó tulajdonságát a gyümölcs C-vitamin tartalma adja, ugyanis a C-vitamin felfogható ajzószernek, mert nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában. Ráadásul a nedvességtől duzzadó, vérvörös gyümölcs látványa is a szexet juttathatja eszünkbe.

Csokoládé: Az egyik legelterjedtebb afrodiziákum a csokoládé. A csokoládé fogyasztása egy fajta endorfin kiválasztását ösztönzi, pontosabban megnő a szervezet szerotonin-szintje, ezáltal jókedvűek, derűlátóak leszünk. Nem szükséges egy egész táblát felfalni ahhoz, hogy eufórikus boldogságban ússzunk, ugyanis már az első kocka beindítja az enzim működését.

Bazsalikomos fehércsokoládés krém balzsamos eperrel

Hozzávalók: 4 személyre)
3 dl tejszín
1 csokor bazsalikomlevél (kb. 8-10 nagyobb levél szárral együtt)
30 dkg jó minőségű fehércsokoládé
5 dkg barnacukor
2 tk. balzsamecet
25 dkg eper

  1. A tejszínt felmelegítem az összetépkedett bazsalikomlevéllel és szárral együtt. Alacsony fokozaton kevergetés mellett 5 percig főzöm.
  2. Közben vízgőz felett megolvasztom a csokit.
  3. A tejszínből eltávolítom a bazsalikomlevelet, szárat, és a tejszínt az olvasztott csokihoz keverem. Habverővel alaposan simára keverem, majd poharakba töltöm és legalább 1 órára hűtőbe teszem. (Egy éjszakát is állhat.)
  4. Serpenyőben összekeverem a barnacukrot és balzsamecetet 2 teáskanálnyi vízzel. Folyamatosan kevergetem, míg a cukor elolvad, és kb. 5 perc alatt addig főzöm, míg szirupos állagú lesz.
  5. A tűzről levéve hozzáadom a negyedekbe vágott eperszemeket, óvatosan összekeverem és legalább 1 órán át hagyom összeérni az ízeket.
  6. Tálaláskor a csokikrém tetejére kanalazok a balzsamos eperből a sziruppal együtt és bazsalikomlevéllel tálalom.

9 Hozzászólás

  • Oh, mamám! Ma még semmi édességet nem ettem…kérhetnééék? 😀
    Nagggyon szép!

  • Te jóóóó ég,de gyönyörű az a kanál! Meg persze a desszert is nagyon ott van!

  • Adri,
    köszönöm szépen! 🙂 Azt hiszem, ezért az édességért érdemes "koplalni"… :))

  • Orsi,
    :)) köszi! Néhány hete a bolhapiacon jártam… célirányosan evőeszközöket kerestem… és találtam is! Hamarosan bemutatom őket! :))

  • Jaaaj, el tudom képzelni,milyen finom lehet!:-)) Gyönyörűséges! Amúgy folyamatosan kockás sütiket készítek, nem tudom láttad-e? De még mindig nem tökéletes a "takarósüti".:-))

  • Andi/cuki,
    láttam… kommenteltem… De azért itt is elmondom, hogy kész vagyok a kreativitásodtól! Nagyon jóóóóó! 🙂
    És igen, ez is irtó finom lett. A balzsamecetet ilyen formában még nem próbáltam, de összességében – finoman fogalmazva is – igen erotikus desszert lett… 🙂

  • Nem szeretem az epret, de mióta kipasszírozom, meg tudom enni… mesés kis poharak lettek, és még én is bevállalnám őket!:)

  • Szepyke,
    az epret nem szeretni nem jó dolog… Persze ha valaki egészségileg nem bírja az más…

    Önmagában a bazsalikomos-tejszínes-fehércsokis krém is mámorító volt… de tényleg! Bár nekem a balzsamecetes-szirupos eper is nagyon bejött…
    Bármennyire is szerény szeretnék maradni, ez a desszert nagyon jó lett! :))

  • Ne legyél szerény! Ami jó, az jó, és ezen látszik, hogy baromi jó lehet!

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top