A SZÜRET szóra is kattogtak a kerekek, hiszen vidéken nőttem fel és a nagyszüleimnél hosszú évekig volt részem szüretelésben.
Aztán középiskolás koromban amatőr szinten néptáncoltam a Pentele néptánccsoportban, és legfontosabb fellépéseink a szüreti felvonulásokhoz és szüreti bálokhoz kapcsolódtak.
Feldíszített lovas kocsival jártuk a város utcáit, több ponton megálltunk, és a lelkes nézőközönséget is bevonva roptuk a táncot.
A szőlő egyike azoknak a gyümölcsöknek, amit igen sokoldalúan használhatunk fel. Készül belőle, bor, konyak, édesség, szárítással mazsola, és esszük csak úgy magában. A szőlő a kozmetikai szerekben is megjelenik, mert mind vitaminokban, mind rostokban, mind ásványi anyagokban gazdag, ezért testünknek és lelkünknek is tökéletes.
A bort ősidők óta issza az ember, ismervén jó hatását –természetesen mértékletes fogyasztás mellett.
Az alábbi menüsoromat nem a szüreti munkák napjaira, hanem inkább a szüret befejeztét, végét ünneplő baráti vacsorákra ajánlom.
S hogy tökéletes összhangban legyen az étel és a bor, mindhárom ételhez személyesen Kovács Antal háromszoros magyar sommelier bajnok ajánlja a borokat.
A Vele (is) készített interjúm itt olvasható.
Hozzávalók (személyenként)
5 dkg kecskesajt
2 szelet prosciutto sonka
1 marék rucola
1 marék nagy szemű piros és fehér szőlő
dió
negyed citrom
olívaolaj
A rucolát a negyed citrom levével és pici olívaolajjal összekeverem, félbevágott (kimagozott) szőlőszemeket adok hozzá.
2 szelet sonkát egymás mellé fektetek hogy a széleik picit fedjék egymást, és beletöltöm a citromos-szőlős rucola salátát, majd összetekerem.
A diót száraz serpenyőben picit megpirítom.
A kecskesajtot grillezem, a megtöltött sonkatekercsekkel tálalom, tetejét megszórom a dióval.
Bor
Szőlősgyöröki Sauvignon Blanc 2008
Kislaki bormanufaktúra (Légli Géza)
Főétel
Szőlős csirkemell barnarizzsel
Hozzávalók (személyenként)
1 db csirkemell
10 dkg piros szőlő
fél dl száraz fehér bor
só, bors
4 dkg vaj + olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tejszín
10 dkg nagy szemű fehér és piros szőlő
1 dl rizs
2 dl húsleves alaplé
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre fonnyasztom. Ráteszem az előkészített, lebőrözött, kicsontozott, félbevágott csirkemellet, és minden oldalát fehéredésig sütöm. Beleteszem a félbevágott, kimagozott piros szőlőt és felöntöm a fehér borral. Sózom, borsozom, és fedő alatt lassan puhára párolom.
Amíg a hús puhul, 2 ek. olívaolajon átforrósítom a megmosott, lecsepegtetett rizst, majd felöntöm az alaplével és lassú tűzön készre főzöm.
Ha a hús puha, kiveszem és félreteszem. A visszamaradt lében a megfőtt szőlőszemeket villával összenyomkodom, átszűröm, felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Visszateszem a húst, melléteszem a kimagozott szőlőszemeket, és addig hagyom a tűzön, míg a hús átforrósodik.
A megfőtt rizst apróra vágott petrezselyemlevéllel megszórom, és a szőlős csirkemellel tálalom.
Bor
Somló Tramini 2008
Somlói Apátsági pince
Desszert
Szőlőszemek karamellben
Hozzávalók (személyenként)
8 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
10 dkg nagy szemű piros és fehér szőlő
6-8 db fél dió
A szőlőszemeket leszárazva megmosom, szárazra törlöm. Minden szőlőszembe – a szár helyére –óvatosan fogvájót szúrok.
A kristálycukrot a rummal lassú tűzön aranybarna karamellé főzöm. A feltűzött szőlőszemeket beleforgatom a sűrű karamellbe, majd egy pillanatra hideg vízbe mártom, hogy megszilárduljon. Tálra halmozom.
A felezett diókat ugyanígy a forró karamellbe, majd hideg vízbe mártom, és a szőlőszemeket díszítem vele.
A megmaradt karamellt hagyom hűlni, és kanállal szálakat húzok, melyeket az ujjammal „kóccá” formázok a szőlőszemek tetején.
Szigligeti Kabócás Kései Olaszrizling 2006
Fantasztikus menü! Az előétel különösen kedvemre való! 🙂
by Flat Cat szeptember 9, 2009 at 03 : 51Köszönöm szépen! Barátkozom a kecskesajttal, és egyre jobban ízlik… 🙂
by Felhőlány szeptember 9, 2009 at 08 : 58Nagyon tetszik az ételsor, szívesen végigkóstolnám!
by KataKonyha október 10, 2009 at 07 : 31KataKonyha!
by Felhőlány október 10, 2009 at 05 : 02Köszönöm! Szó mi szó…. tényleg finom lett…:) A desszert kicsit "ütős", de nem eszünk ilyent minden nap… 🙂