Virágpor üvegbe zárva – Akácvirág-, és bodzavirág szörp

május 28 , 2010 by: Felholany Egyéb

Évek óta, minden tavasszal üvegbe zárom a bodza zamatát, illatát. Nem csak szörpként, de fagyiként is kitűnő, mint ahogy sütemények, kompótok ízesítéséhez is. Amennyiben marad…
Idén egy újdonsággal bővült a szörp repertoárom, Flat Cat oldalán találkoztam az akácszörppel, gyermekkori emlékek idézésére ebből is készült. Szerintem sokan vagyunk, akik rajongunk a nyers akácvirág ízéért, persze fogyasztás előtt érdemes kicsit megrázni ha húsmentesen fogyasztanánk… Én nem vagyok túlzottan kényes, gond nélkül megettem a mézédes virágokat akkoriban is és most is… 🙂 Éppen ezért nem is mostam meg…
Flat Cat receptje alapján nálam is ázik az akáclikőr, és néhány fürt virágot kandíroztam desszertekhez.
A virágokat a patak partján szedtem, térdig érő gazosban gázolva, benzinfüsttől, egyéb szennyeződésektől távol, gyakorlatilag olyan helyen, ahol csak a madár jár… 🙂

Akácvirágból csak fél adag szörpöt készítettem, mert a zsákmány egy részéből likőrt és kandírozást is terveztem. (Sajnos néhány nappal később, amikor lehetőségem volt egy újabb adag beszerzésére, már csak elnyílt virágokat találtam… )

  • Hozzávalók: (fél adag)

0,5 l akácvirág
37,5 dkg akácméz
1 nagy citrom leve
víz
0,5 literes üveg

  1. Az egészséges akácvirágot óvatosan megrázogatom az illetéktelen lakók végett, lecsipkedem a száráról és a befőttesüvegbe szórom. (Lazán, tömörítés nélkül.)
  2. Meglocsolom a citrom levével, rákanalazom a mézet, felöntöm vízzel, lezárom és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
  3. Másnap összeturmixolom, első lépésben gézen szűröm át, majd kávéfilteren. (Ez utóbbi lassú folyamat, így hűtőbe tettem és kb. 20 óra alatt ment át ez a mennyiség. Megérte, gyönyörű kristálytiszta nektár lett belőle.)

Tartósítószert én sem tettem bele (asztmás rohamot kapok mindenféle tartósítószertől…) így hűtőben tartom… és rettenetesen óvatosan bánok vele, nagyon kevéske lett…


A bodzaszörp receptjén is változtattam az idén: elhagytam a borkősavat. Helyette friss citromkarikákkal áztattam a virágokat 2 napig a hűtőben.
A bodzavirágot sem mostam meg, csak óvatosan megrázogattam a szedéskor. Elég, ha figyelünk arra, hogy ne legyenek bogarak és csemetéik a bokrokon, a virágok környékén. A mosással és a túlzott rázogatással éppen az értékes virágportól szabadítjuk meg a virágot. (Ha valaki kényesebb mint én, nagyon óvatosan mossa meg.)
  • Hozzávalók:

25 dkg bodzavirág
1,5 l víz
2 nagy citrom

A sziruphoz:
4 l víz
2 kg cukor

  1. A bodzavirágot beáztatom a vízbe, ráteszem a felkarikázott citromot és 2 napra hűtőbe teszem.
  2. Szirupot főzök a cukorból és vízből, hagyom kihűlni, majd hozzászűröm a bodza levét, jól összekeverem, üvegekbe töltöm és hidegre teszem.

(Jelenleg a hűtőm kapacitásának kb. harmadát a szörp foglalja le, de hamarosan egy részük vidékre utazik egy jó hideg borospincébe, hogy Papám örömére készenlétben álljon a fogyasztásra…)

18 Hozzászólás

  • Nagyon örülök,hogy bejött ez e turmixolós változat! 🙂
    Irigyellek a türelmedért, én nem bírtam kivárni a kávéfilteres szűrést! 🙂 Nagyon jól néznek ki a szörpjeid!
    A likőrt én már leszűrtem, és nagyon finom, de elég tömény. Úgy 30% körüli az alkoholtartalma, ahogy kiszámoltam. Én végül úgy döntöttem, hogy nem adok hozzá vizet, hanem meghagyom így töményen, koktél alapnak, vagy sütihez. Illetve természetesen önmagában fogyasztva is finom… de hát úgy elég ütős. És ráadásul itatja magát, mert finom édes, szóval elég becsapós ital. 🙂 De majd úgyis meglátod! :)))

  • FlatCat,
    köszönöm szépen! 🙂 A turmixolás után nem gondoltam, hogy ilyen szép lesz, de az első szűrés után már körvonalazódott… A kávéfilteres csöpögtetés pedig éjszaka és (másnap) munkanap történt, így nem volt kísértés a feladásra…:))
    A likőrnek holnap lesz a "napja", illatra nagyon tetszik, ám a fogyasztási szokásaim miatt egészen biztos, hogy desszertben végzi…:)) Köszönet a szuper receptekért! 🙂

  • Gyönyörűek!!!!
    Képzelem milyen finomak lehetnek!
    A képek is csodásak:-)

    Nálunk csak lilaakác van, abból vajon milyen lenne?
    Már ugye ha fel tudnék érte mászni a fára:-)

  • Fenséges, imádom a bodzát, akácot viszont még nem ittam, de biztos nagyon finom

  • Jesszusom,de szépek a kéééééépek!!!
    Hol az a patakpart??? Tök hülye kérdés, a színes akácvirág is jó erre?

  • Latsia,
    köszönöm szépen! 🙂
    NEM, a lilaakác NEM EHETŐ, SŐT MÉRGEZŐ!! Csak a hófehér virág ehető!!!

  • Nagyon szép képek lettek 🙂
    Én is csináltam mindkettőt, bár kicsit nagyobb mennyiséget. Én ugyan nem turmixoltam le, de így is eszméletlen erős illata és íze lett, pedig nem is olyan sűrű szirupos. Imádom 🙂 Van 3 liter, de ha találok még szép virágokat, akkor csinálok még. Imádom az akácot minden formában 🙂

  • Bianka,
    bodzaszörpöt már évek óta készítek, annyira szeretjük. Legalább annyira finom, ha nem finomabb az akác. Ha rágcsáltál valaha akácvirágot, mézédes… És a szörp is ilyen, hiszen még plusz méz került hozzá. Sokkal sötétebb a szörp színe mint a bodzáé…:))

  • Szepyke,
    köszönöm szépen, nekem is tetszik… 🙂
    Szilas patak… Ezen a részen nagyon elhagyatott, burjánzanak a növények… Ha kicsit jobban ismerném a gyógynövényeket, gyűjthetném azokat is…:))
    CSAK A FEHÉR AKÁCVIRÁG EHETŐ!!! Több helyen olvastam, hogy a színes mérgező!

  • Araniel,
    köszönöm szépen, aranyos vagy! 🙂
    Nálam sajnos a mennyiséget az befolyásolja, hogy elkészítés után néhány hétig hűtőben kell tartanom amíg nem tudom vidékre lejuttatni.. És a hűtőm kapacitása véges…
    A bodzát gyakorlatilag ugyanúgy készítettük…:) Az akácszörp nekem FlatCat írása után kattant be, adott volt a receptje, és nagyon finom lett. Csak kevés…:))

  • Nálunk is áznak a bodzák már 2-3 napja. Már alig várom, hogy kóstoljunk belőle. Gyönyörűek a képeid. Itt éppen zuhog az eső, de ezek a képek visszahozták a tavaszi hangulatot. Köszi.:)

  • Tegnap este én is bodzáztam 🙂 Én citromsavat tettem bele tartósításként a citromok mellé.

    Ez a nektár, amit készítettél… Ez valami őrületes!

  • Ági,
    köszönöm szépen! 🙂
    Itt 77 ágra süt a nap, forróság van, végre második napja nem esik az eső… 🙂
    Kíváncsi lennék, hogy Te hogyan készíted a szörpöt… Felkerül majd? ;o)

  • Chef Viki,
    köszi! 🙂 És az őrületet tovább fokoztam egy bejegyzéssel feljebb…:)) Próbáld ki! Na, az szenzációs! :))

  • Ez valami csodalatos!!!

  • Delish,
    köszönöm szépen! 🙂 Felétek van bodza…?

  • Igen van, eppen ma tertem haza egy nagy zacsko bodzaval 🙂 keszul majd az itoka!

  • Akkor hajrá! :)) Bodzát még én is találtam, de akácot sajnos már nem…:(

Hozzászólás a(z) Bianka bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum