Akácvirágból csak fél adag szörpöt készítettem, mert a zsákmány egy részéből likőrt és kandírozást is terveztem. (Sajnos néhány nappal később, amikor lehetőségem volt egy újabb adag beszerzésére, már csak elnyílt virágokat találtam… )
- Hozzávalók: (fél adag)
0,5 l akácvirág
37,5 dkg akácméz
1 nagy citrom leve
víz
0,5 literes üveg
- Az egészséges akácvirágot óvatosan megrázogatom az illetéktelen lakók végett, lecsipkedem a száráról és a befőttesüvegbe szórom. (Lazán, tömörítés nélkül.)
- Meglocsolom a citrom levével, rákanalazom a mézet, felöntöm vízzel, lezárom és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
- Másnap összeturmixolom, első lépésben gézen szűröm át, majd kávéfilteren. (Ez utóbbi lassú folyamat, így hűtőbe tettem és kb. 20 óra alatt ment át ez a mennyiség. Megérte, gyönyörű kristálytiszta nektár lett belőle.)
Tartósítószert én sem tettem bele (asztmás rohamot kapok mindenféle tartósítószertől…) így hűtőben tartom… és rettenetesen óvatosan bánok vele, nagyon kevéske lett…
A bodzaszörp receptjén is változtattam az idén: elhagytam a borkősavat. Helyette friss citromkarikákkal áztattam a virágokat 2 napig a hűtőben.
A bodzavirágot sem mostam meg, csak óvatosan megrázogattam a szedéskor. Elég, ha figyelünk arra, hogy ne legyenek bogarak és csemetéik a bokrokon, a virágok környékén. A mosással és a túlzott rázogatással éppen az értékes virágportól szabadítjuk meg a virágot. (Ha valaki kényesebb mint én, nagyon óvatosan mossa meg.)
- Hozzávalók:
25 dkg bodzavirág
1,5 l víz
2 nagy citrom
A sziruphoz:
4 l víz
2 kg cukor
- A bodzavirágot beáztatom a vízbe, ráteszem a felkarikázott citromot és 2 napra hűtőbe teszem.
- Szirupot főzök a cukorból és vízből, hagyom kihűlni, majd hozzászűröm a bodza levét, jól összekeverem, üvegekbe töltöm és hidegre teszem.
(Jelenleg a hűtőm kapacitásának kb. harmadát a szörp foglalja le, de hamarosan egy részük vidékre utazik egy jó hideg borospincébe, hogy Papám örömére készenlétben álljon a fogyasztásra…)
Nagyon örülök,hogy bejött ez e turmixolós változat! 🙂
by flatcat május 5, 2010 at 07 : 53Irigyellek a türelmedért, én nem bírtam kivárni a kávéfilteres szűrést! 🙂 Nagyon jól néznek ki a szörpjeid!
A likőrt én már leszűrtem, és nagyon finom, de elég tömény. Úgy 30% körüli az alkoholtartalma, ahogy kiszámoltam. Én végül úgy döntöttem, hogy nem adok hozzá vizet, hanem meghagyom így töményen, koktél alapnak, vagy sütihez. Illetve természetesen önmagában fogyasztva is finom… de hát úgy elég ütős. És ráadásul itatja magát, mert finom édes, szóval elég becsapós ital. 🙂 De majd úgyis meglátod! :)))
FlatCat,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 42köszönöm szépen! 🙂 A turmixolás után nem gondoltam, hogy ilyen szép lesz, de az első szűrés után már körvonalazódott… A kávéfilteres csöpögtetés pedig éjszaka és (másnap) munkanap történt, így nem volt kísértés a feladásra…:))
A likőrnek holnap lesz a "napja", illatra nagyon tetszik, ám a fogyasztási szokásaim miatt egészen biztos, hogy desszertben végzi…:)) Köszönet a szuper receptekért! 🙂
Gyönyörűek!!!!
Képzelem milyen finomak lehetnek!
A képek is csodásak:-)
Nálunk csak lilaakác van, abból vajon milyen lenne?
by Latsia május 5, 2010 at 05 : 30Már ugye ha fel tudnék érte mászni a fára:-)
Fenséges, imádom a bodzát, akácot viszont még nem ittam, de biztos nagyon finom
by Bianka május 5, 2010 at 06 : 58Jesszusom,de szépek a kéééééépek!!!
by szepyke május 5, 2010 at 08 : 11Hol az a patakpart??? Tök hülye kérdés, a színes akácvirág is jó erre?
Latsia,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 19köszönöm szépen! 🙂
NEM, a lilaakác NEM EHETŐ, SŐT MÉRGEZŐ!! Csak a hófehér virág ehető!!!
Nagyon szép képek lettek 🙂
by Araniel május 5, 2010 at 08 : 21Én is csináltam mindkettőt, bár kicsit nagyobb mennyiséget. Én ugyan nem turmixoltam le, de így is eszméletlen erős illata és íze lett, pedig nem is olyan sűrű szirupos. Imádom 🙂 Van 3 liter, de ha találok még szép virágokat, akkor csinálok még. Imádom az akácot minden formában 🙂
Bianka,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 22bodzaszörpöt már évek óta készítek, annyira szeretjük. Legalább annyira finom, ha nem finomabb az akác. Ha rágcsáltál valaha akácvirágot, mézédes… És a szörp is ilyen, hiszen még plusz méz került hozzá. Sokkal sötétebb a szörp színe mint a bodzáé…:))
Szepyke,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 25köszönöm szépen, nekem is tetszik… 🙂
Szilas patak… Ezen a részen nagyon elhagyatott, burjánzanak a növények… Ha kicsit jobban ismerném a gyógynövényeket, gyűjthetném azokat is…:))
CSAK A FEHÉR AKÁCVIRÁG EHETŐ!!! Több helyen olvastam, hogy a színes mérgező!
Araniel,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 33köszönöm szépen, aranyos vagy! 🙂
Nálam sajnos a mennyiséget az befolyásolja, hogy elkészítés után néhány hétig hűtőben kell tartanom amíg nem tudom vidékre lejuttatni.. És a hűtőm kapacitása véges…
A bodzát gyakorlatilag ugyanúgy készítettük…:) Az akácszörp nekem FlatCat írása után kattant be, adott volt a receptje, és nagyon finom lett. Csak kevés…:))
Nálunk is áznak a bodzák már 2-3 napja. Már alig várom, hogy kóstoljunk belőle. Gyönyörűek a képeid. Itt éppen zuhog az eső, de ezek a képek visszahozták a tavaszi hangulatot. Köszi.:)
by Ágianyu május 5, 2010 at 09 : 18Tegnap este én is bodzáztam 🙂 Én citromsavat tettem bele tartósításként a citromok mellé.
Ez a nektár, amit készítettél… Ez valami őrületes!
by Chef Viki május 5, 2010 at 09 : 56Ági,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 11köszönöm szépen! 🙂
Itt 77 ágra süt a nap, forróság van, végre második napja nem esik az eső… 🙂
Kíváncsi lennék, hogy Te hogyan készíted a szörpöt… Felkerül majd? ;o)
Chef Viki,
by Felhőlány május 5, 2010 at 12 : 13köszi! 🙂 És az őrületet tovább fokoztam egy bejegyzéssel feljebb…:)) Próbáld ki! Na, az szenzációs! :))
Ez valami csodalatos!!!
by Delish május 5, 2010 at 05 : 43Delish,
by Felhőlány május 5, 2010 at 08 : 56köszönöm szépen! 🙂 Felétek van bodza…?
Igen van, eppen ma tertem haza egy nagy zacsko bodzaval 🙂 keszul majd az itoka!
by Delish május 5, 2010 at 07 : 40Akkor hajrá! :)) Bodzát még én is találtam, de akácot sajnos már nem…:(
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 31