Vargányás-tejszínes spagetti – A nyár íze

június 21 , 2020 by: Felholany Egyéb

Ha mondanom kellene egy erdei gombát, amit szeretek, a vargánya lenne az első – holtversenyben a sárga rókagombával. 🙂 Választani nem tudnék és nem csak azért, mert összesen ez az a két erdei gomba, amit ismerek és amit gondolkodás nélkül viszek haza az erdőből, hanem azért is, mert… na de ki hagyna az erdőben ilyen szépségeket? 😉 Rókagombát már sokat találtam itthon, Olaszországban és Ausztriában is, vargányához eddig még nem volt szerencsém úgy, hogy magam szedtem volna le. Nem vagyok nagy gombafogyasztó, de vannak kivételek, mint a mostani, úgyhogy néhány napig biztosan csak vargánya lesz a menüben.

Mivel tésztaimádatom közismert, ezért természetesen egy jó kis tejszínes-vargányás spagetti nem maradhatott ki a sorból. A vargánya egyéb, a lehetőségek szerint rendelkezésre álló és kedvelt gombával helyettesíthető, a lényeg, hogy állagában keményebb gomba legyen.

Hozzávalók:

  • több-kevesebb vargánya 😉
  • vaj
  • só, borsikafű (vagy bors)
  • kakukkfű
  • tejszín
  • szárított vargánya por (elhagyható)
  • nagy csokor friss petrezselyem
  • reszelt parmezán
  • spagetti
  1. 2 db kisebb, egész vargányát a tönkjével együtt vékony pengéjű, éles késsel felszeletelek (ez lesz a dekor), a leeső darabokat és még valamennyit (ízlés szerint) kockára vágok.
  2. Forrásban lévő sós vízben al dente állagúra főzöm a spagettit.
  3. Közben forró serpenyőben, nagyvonalúan kimért vaj adagon mindkét oldalán aranybarnára pirítom a vargánya szeleteket, sózom, megszórom borsikafűvel és papírtörlőre szedem. A maradék vajba szórom az apróra vágott gombát, sózom, megszórom borsikafűvel, kakukkfűvel és hirtelen lepirítom. Megszórom 1 teáskanálnyi szárított vargánya porral, hozzáadom a tejszín és összeforralom.
  4. Leszűröm a tésztát úgy, hogy a főzővizéből néhány evőkanálnyit félreteszek, majd a tésztát összeforgatom a tejszínes-vargányás mártással, 1-2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal ízesítem és szükség szerint, hogy a tészta szószos-krémes maradjon, adok még hozzá a félretett főzővízből.
  5. Egy nagy csokor apróra vágott fodros petrezselyemlevéllel összeforgatom és az egész pirított vargánya szeletekkel díszítve tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum