Ha mondanom kellene egy erdei gombát, amit szeretek, a vargánya lenne az első – holtversenyben a sárga rókagombával. 🙂 Választani nem tudnék és nem csak azért, mert összesen ez az a két erdei gomba, amit ismerek és amit gondolkodás nélkül viszek haza az erdőből, hanem azért is, mert… na de ki hagyna az erdőben ilyen szépségeket? 😉 Rókagombát már sokat találtam itthon, Olaszországban és Ausztriában is, vargányához eddig még nem volt szerencsém úgy, hogy magam szedtem volna le. Nem vagyok nagy gombafogyasztó, de vannak kivételek, mint a mostani, úgyhogy néhány napig biztosan csak vargánya lesz a menüben.
Mivel tésztaimádatom közismert, ezért természetesen egy jó kis tejszínes-vargányás spagetti nem maradhatott ki a sorból. A vargánya egyéb, a lehetőségek szerint rendelkezésre álló és kedvelt gombával helyettesíthető, a lényeg, hogy állagában keményebb gomba legyen.
Hozzávalók:
- több-kevesebb vargánya 😉
- vaj
- só, borsikafű (vagy bors)
- kakukkfű
- tejszín
- szárított vargánya por (elhagyható)
- nagy csokor friss petrezselyem
- reszelt parmezán
- spagetti
- 2 db kisebb, egész vargányát a tönkjével együtt vékony pengéjű, éles késsel felszeletelek (ez lesz a dekor), a leeső darabokat és még valamennyit (ízlés szerint) kockára vágok.
- Forrásban lévő sós vízben al dente állagúra főzöm a spagettit.
- Közben forró serpenyőben, nagyvonalúan kimért vaj adagon mindkét oldalán aranybarnára pirítom a vargánya szeleteket, sózom, megszórom borsikafűvel és papírtörlőre szedem. A maradék vajba szórom az apróra vágott gombát, sózom, megszórom borsikafűvel, kakukkfűvel és hirtelen lepirítom. Megszórom 1 teáskanálnyi szárított vargánya porral, hozzáadom a tejszín és összeforralom.
- Leszűröm a tésztát úgy, hogy a főzővizéből néhány evőkanálnyit félreteszek, majd a tésztát összeforgatom a tejszínes-vargányás mártással, 1-2 evőkanálnyi reszelt parmezánnal ízesítem és szükség szerint, hogy a tészta szószos-krémes maradjon, adok még hozzá a félretett főzővízből.
- Egy nagy csokor apróra vágott fodros petrezselyemlevéllel összeforgatom és az egész pirított vargánya szeletekkel díszítve tálalom.
0 Hozzászólás