A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el és egyre több helyen lett szokássá, hogy farsangkor az asztalra kerüljön ez a finomság. A fánk élesztős, édes kelttészta, melyet forró, bő olajban kell kisütni és baracklekvárral tálalni. Ám én most is szakítottam kicsit a hagyományokkal így túrófánkot sütöttem sok vaníliával és bő olaj helyett, egészségesebben sütőben sütöttem pirosra. Diétázóknak sem kell feltétlenül lemondaniuk erről a finom februári finomságról! 🙂
Hozzávalók: (25-27 db)
- 12,5 dkg finomliszt
- 7,5 dkg porcukor
- 1/2 cs. sütőpor
- csipetnyi só
- 1 egész vaníliarúd kikapart magjai
- 25 dkg tehéntúró
- 1 nagy egész tojás
- 2-3 evőkanálnyi étolaj a fánkok megkenéséhez
- vaníliás porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint házi sárgabaracklekvár a tálaláshoz
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A lisztet, porcukrot, sütőport és csipetnyi sót összekeverem. Felverem a tojást, hozzáadom a túrót, a vanília magjait és kézzel összegyúrom a sütőporos liszttel. (Lágy a tészta, de ne adjunk hozzá sok lisztet, különben a végeredmény kemény lesz.) Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtom, szaggatom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Én kiszúrtam a közepét, hogy olyan „fánkos” legyen…) Megkenem étolajjal, majd 180 fokra mérsékelt sütőben 15-17 perc alatt aranypirosra sütöm. Még melegen vaníliás porcukorral megszórva tálalom.
0 Hozzászólás