vaníliás túrófánk sütőben sütve

február 24 , 2019 by: Felholany Egyéb

A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el és egyre több helyen lett szokássá, hogy farsangkor az asztalra kerüljön ez a finomság. A fánk élesztős, édes kelttészta, melyet forró, bő olajban kell kisütni és baracklekvárral tálalni. Ám én most is szakítottam kicsit a hagyományokkal így túrófánkot sütöttem sok vaníliával és bő olaj helyett, egészségesebben sütőben sütöttem pirosra. Diétázóknak sem kell feltétlenül lemondaniuk erről a finom februári finomságról! 🙂

Hozzávalók(25-27 db)

  • 12,5 dkg finomliszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 egész vaníliarúd kikapart magjai
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 nagy egész tojás
  • 2-3 evőkanálnyi étolaj a fánkok megkenéséhez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
  • ízlés szerint házi sárgabaracklekvár a tálaláshoz

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A lisztet, porcukrot, sütőport és csipetnyi sót összekeverem. Felverem a tojást, hozzáadom a túrót, a vanília magjait és kézzel összegyúrom a sütőporos liszttel. (Lágy a tészta, de ne adjunk hozzá sok lisztet, különben a végeredmény kemény lesz.) Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtom, szaggatom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Én kiszúrtam a közepét, hogy olyan “fánkos” legyen…) Megkenem étolajjal, majd 180 fokra mérsékelt sütőben 15-17 perc alatt aranypirosra sütöm. Még melegen vaníliás porcukorral megszórva tálalom.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top