Vaníliafagyinak indult, ez lett belőle. Természetesen mikor máskor állnék neki főzött fagyi készítésének, mint a legnagyobb melegben. Ám mivel az enyhülés nem várható, így a fagyi sem várhatott. 🙂
A felszabaduló 2 tojásfehérjével sem szerettem volna a fagyasztót terhelni, egyrészt mert már van bent éppen elég, másrészt pedig kell a hely a fagyigép tartályának… (Persze 2 tojásfehérje nem mennyiség, de a tizedik „csak két fehérje” már összeadódik.)
A habcsók falatkáknak is más sorsot szántam, ám egy kis gombócnyi – karalábévájóval kanyarított – vaníliafagyival és friss gyümölccsel, valamint mentaággal… édesen roppanós, hűsítően krémes egyfalatnyi finomsággá alakult.
A vaníliafagyinál a pillecukros trükköt dobtam be, igaz nem olyan nagy mennyiségben, de határozottan jót tett neki. A kész főzött krémet is pihentettem (behűtöttem) a fagyigépbe töltés előtt, így olyan állagú fagyit kanalaztam ki a gépből 30 perc után, mint még soha.
Vaníliafagyi
4 dl tej
2 rúd vanília kikapart magjai és héja
2 tojás sárgája
6 dkg porcukor
5 dkg pillecukor (Marshmallow)
2 dl tejszín
A tejet a vaníliával együtt felteszem melegedni. (Nem forralom fel!) A tűzről levéve – lefedve – hagyom állni kb. 30 percet, majd eltávolítom a vanília héját.
A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral, majd merek rá néhány kanálnyit a meleg tejből, összekeverem és a tojásos keveréket öntöm hozzá a vaníliás tejhez.
Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett besűrítem a krémet.
A tűzről levéve hozzáadom a pillecukrot, hagyom hogy elolvadjon, hozzáöntöm a tejszínt és a fagyigépbe töltésig a krémet hűtőben tárolom.
Habcsók (Meringue) falatka
2 tojás fehérje
10 dkg porcukor
1 teáskanál kukoricakeményítő
1/2 teáskanál ecet
1 teáskanál vanília kivonat
A tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verem.
Beleszórom a porcukrot, majd még kb. 10 percig – amíg a hab fényes lesz – tovább dolgozom a géppel.
Hozzáadom a kukoricakeményítőt, ecetet, vanília kivonatot és további 2 percig verem.
Habzsákból sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. diónyi halmokat nyomok úgy, hogy először a talpát formázom meg, majd körben a talp szélénél formázom meg a magasságot.
100 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 percig sütöm és a sütőben hagyom kihűlni.
Tálaláskor minden habcsók falatkába 1-2 gombócnyi vaníliafagyit kanalazok, gyümölccsel és mentalevéllel díszítve tálalom.
Hú de nagyot nyeltem 🙂
by Livi július 7, 2010 at 06 : 15Imádnám!
Hú, de kis guszta falatkák ezek! Szuper ötlet ez a párosítás, tök ügyi vagy. 🙂
by Pixie Pie július 7, 2010 at 06 : 51Gyönyörű!!!!
by Pocak Panna július 7, 2010 at 07 : 05Szép a fotó, cukik a falatkák! 🙂
by Thrini július 7, 2010 at 07 : 15Milyen praktikus megoldás! Tetszik! 🙂
by flatcat július 7, 2010 at 07 : 50(egyébként meg csak nyelek nagyokat! 🙂 )
(flatcat voltam, csak hát ugye nekem nincs Google fiókom saját…)
De akkor mégis van, ezek szerint, bocs. 🙂
by flatcat július 7, 2010 at 07 : 51Nagyon guszták! nekem is van garmadával fehérjém (ugyan vajon miből maradhatott?:), de nem vitt rá a lélek sütőben sütésre…pedig jó lenne!
by Kata július 7, 2010 at 10 : 24Micsoda kép…. wow!
by Ami július 7, 2010 at 06 : 14Írtó finom lehet 🙂
Aztamindenit! Kérek, kérek!!! 🙂
by Zsuci július 7, 2010 at 06 : 38Nagyon ötletes!
by Dia július 7, 2010 at 06 : 41Ez igen és a kép is valami csodás
by Bianka július 7, 2010 at 08 : 11Csodás! 🙂
by egycsipet július 7, 2010 at 07 : 30Livi,
szinte biztos! 🙂 Egy nyeletnyi az egész… 🙂
Pixie Pie,
köszönöm szépen! Ők most tényleg jól összejöttek… :))
Pocak Panna,
köszi! 🙂
Thrini,
köszönöm! Most nagyon jók a fényviszonyok, könnyű fotózni… 🙂
FlatCat,
:))
Semmi nem veszett kárba az igaz… Valójában semmiség az egész, de az ízek nagyon jól összetalálkoztak! 🙂
Kata,
na igen, a sütés része meredek volt picit…
De azért próbáld majd ki! 🙂
Ami,
köszönöm szépen! 🙂
Zsuci,
a következő adagból tudok… ;o)
Dia,
köszönöm szépen! 🙂
Bianka,
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 32köszi, aranyos vagy! 🙂
Egycsipet,
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 54köszönöm szépen! 🙂
Jajj, jó lenne most egy ilyen kis semmiség:) eszméletlen guszta!
by Ízlésszindróma július 7, 2010 at 06 : 25Jó időben jó recept! 🙂
by trendo július 7, 2010 at 04 : 39Ízlésszindróma,
by Felhőlány július 7, 2010 at 04 : 39köszi! Én is álmodozom róla… 🙂
Trendo,
by Felhőlány július 7, 2010 at 04 : 40köszönöm szépen! 🙂
Ma azért nem állnék neki…