Vajas kifli

április 18 , 2020 by: Felholany Egyéb

Régóta sütök már kenyeret élesztővel, kovásszal, gluténtól menteset, ropogósat, puhát, foszlósat… Kiflit viszont eddig még soha nem sütöttem. Pedig a kiflinek van valami egyedi varázsa, amiért annyira de annyira szeretjük. 🙂 Reggelire, uzsira, vajasan vagy lekvárosan, esetleg a csücskét kakaóba áztatva. 🙂 Kerestem hát egy jó receptet Limara oldalán és megsütöttem a pihe-puha kiflijét, amit nagyon jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki esetleg még nem próbálta. 🙂

Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 1,5 dl tej
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag (7 g) szárított)
  • 4 dkg puha vaj
  • 1 egész tojás
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tojás a tetejére

A hozzávalókat robotgéppel kb. 15 perc alatt kemény tésztává dagasztom. Nem adom hozzá az összes vizet, csak ha a tészta kívánja. (Kézi dagasztás esetén, meg persze liszt függvénye, elképzelhető, hogy kevesebb mint 1,5 dl vízre lesz szükség.) A tálat lefedem és meleg helyen 45-50 percig kelesztem a tésztát, majd 12 egyforma darabra vágom és gombóccá formálom, amit fóliával letakarva 15 percig pihentetek.

Az idő letelte után a gombócokat kb. 2 mm vastagságú körlappá nyújtom, majd tovább nyújtom de már ovális formában kb. 1 mm vastagra. Hosszanti irányban felcsavarom és meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem.

Fóliával letakarva további 30 percig kelesztem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a megkelt kifliket megkenem a felvert tojással, ízlés szerint megszórom nagyszemű sóval (vagy nem) és a forró sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum