Régóta sütök már kenyeret élesztővel, kovásszal, gluténtól menteset, ropogósat, puhát, foszlósat… Kiflit viszont eddig még soha nem sütöttem. Pedig a kiflinek van valami egyedi varázsa, amiért annyira de annyira szeretjük. 🙂 Reggelire, uzsira, vajasan vagy lekvárosan, esetleg a csücskét kakaóba áztatva. 🙂 Kerestem hát egy jó receptet Limara oldalán és megsütöttem a pihe-puha kiflijét, amit nagyon jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki esetleg még nem próbálta. 🙂
Hozzávalók (12 db-hoz):
- 1,5 dl tej
- kb. 1,5 dl víz
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag (7 g) szárított)
- 4 dkg puha vaj
- 1 egész tojás
- 60 dkg finomliszt
- 2 tk. só
- 1 tojás a tetejére
A hozzávalókat robotgéppel kb. 15 perc alatt kemény tésztává dagasztom. Nem adom hozzá az összes vizet, csak ha a tészta kívánja. (Kézi dagasztás esetén, meg persze liszt függvénye, elképzelhető, hogy kevesebb mint 1,5 dl vízre lesz szükség.) A tálat lefedem és meleg helyen 45-50 percig kelesztem a tésztát, majd 12 egyforma darabra vágom és gombóccá formálom, amit fóliával letakarva 15 percig pihentetek.
Az idő letelte után a gombócokat kb. 2 mm vastagságú körlappá nyújtom, majd tovább nyújtom de már ovális formában kb. 1 mm vastagra. Hosszanti irányban felcsavarom és meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem.
Fóliával letakarva további 30 percig kelesztem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a megkelt kifliket megkenem a felvert tojással, ízlés szerint megszórom nagyszemű sóval (vagy nem) és a forró sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm.
0 Hozzászólás