Tempo

április 27 , 2011 by: Felholany

Keresem a ritmust. Természetesen nem zeneileg, az távol áll tőlem. Azt a ritmust, ami Olaszországban oly’ jellemző volt a mindennapjaimra. Alig 3 hete vagyok itthon, ebből 1 hét pihenést engedélyeztem magamnak, de a hőn áhított „sok alvást” nem sikerült elérnem. Ugyanis nem tudok aludni… 6-7 órányi alvás után kipattannak a szemeim, de ez a fizikai igénybevétel nélkül sem elegendő ahhoz, hogy kipihentnek érezzem magam.
Hogy ne essek ki túlzottan a megszokott ritmusból és ne szokjak el a korai keléstől, és persze mert nagyon hasznos is, belevetettem magam az intenzív nyelvtanulásba. Második hete járok szuperintenzív olasz nyelvórákra, ami heti 5 napot, alkalmanként 5 tanórát jelent reggel 8-tól… Majd délutánonként további 3-4-5 óra intenzív tanulást, hogy a tananyaggal együtt tudjak haladni. Ez azért nagyon sok, pláne azt szem előtt tartva, hogy nekem most pihennem (is) kellene… Meg szeretnék sütni is, főzni is… sok receptet hoztam haza…
Lassítottam a tempón, a nyelviskolát magán nyelvtanárra cseréltem a saját tempómhoz, valamint a szükséges „szövegkörnyezethez” igazítva.
Így a blog írására is marad energiám. J

Legutóbb ott hagytam abba, hogy Olaszországban nem bonyolult dolog munkát vállalni, persze azért némi nyelvtudás elengedhetetlen! Munkavállalási engedélyt külön nem kell igényelni, mint pld. Ausztriában (még májusig), de illik bejelentkezni az illetékes hivatalnál. Ez a munkaadóval együtt, egy pár perces látogatással megejthető. Nálunk nem volt több 3-4 percnél… Kitöltöttünk egy nyomtatványt a személyes adatokkal és már meg is kaptam a hivatalos papíromat, amivel a szezonban dolgozhatok a tartományban. Ezzel a papírral a birtokomban különösebb bürokráciai nehézségek nélkül bankszámlát is nyithatok Olaszországban.
Külföldön töltöttem a Karácsonyt, de családias hangulatban és családi vacsorával. (Tény, hogy nem az én családommal, de szülőkkel, gyerekekkel, nagyszülőkkel egy asztalnál…) Más került a karácsonyi vacsoraasztalra is mint amit én megszoktam, de itt sem volt okom panaszra: rák, finom tengeri halak és egy szép piros homár is várt bennünket.
Egy kedves karácsonyi ajándék (sk. olívaolaj) korábbi Toszkán vendégektől, mely postán érkezett:
Hogy a vendégeinknek mit készítettünk ezen a napon, arra már nem emlékszem pontosan, de az megmaradt az emlékezetemben, hogy a főnököm ekkor már napok óta dolgozott a vajból készült hajón, ami a szilveszteri lazac dekorációja lett.
Az alap váz fából készült, a jóbarát (Marcus) faszobrász keze munkáját dicséri és végül 4 kg vaj felhasználásával vette fel ezt a formát:
Szilveszterkor is került tengeri étek az asztalra: zöldfűszeres rák kuszkusszal, ezt hamarosan én is elkészítem majd itt a blogon.
Viszonylag sok halat ettünk, vendéginknek a pénteki napok jelentették a halnapot. Zöldségekkel sült lazac, kávészemekkel sütött halfilé, stb váltakoztak. Számomra egy idő után már kicsit unalmas volt, de mivel a vendégeink hetente cserélődtek, itt nem volt értelme ennél több variációt felvonultatni. A család számára készített ebédeken azért ennél sokoldalúbban fogyasztottuk a halat. J
Mint ahogy a december, a január is nagyon hamar tovaszállt. Ez a két legpörgősebb, legnehezebb hónap a szezonban. Lazítás, pihenés, szabadnap nélkül.
A február viszont hozott néhány „vendégszegény” napot, valamint számomra egy izgalmas 3 napos velencei utazást.
La dolce vita… J
A folytatásban: Velence és az édesség…



1 Hozzászólás

  • Akkor kezdesz beilleszkedni, sok sikert

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum