Mostanában többször megkaptam, hogy „persze ha egy egész hadseregnek kellene főznöd, nem biztos hogy ennyire élveznéd!”
Ha hadseregnek nem is, de szűkebb kis családomnak a hétvégén nagyobb adagban és többet főztem, mint szoktam… Jelentem: még így is élveztem!
A menü – talán még könnyűnek is nevezhető – nyárias, színes lett.
Mediterrán sült zöldségek
Hozzávalók (mennyiségi megkötések nélkül, ízlés szerint):
burgonya (jelen esetben újburgonya)
lilahagyma
sárgarépa
padlizsán
cukkini
paprika
paradicsom
Kotányi grill zöldség fűszerkeverék
olívaolaj
Egyforma darabokra vágjuk a zöldségeket, tepsibe halmozzuk, bőven meglocsoljuk olívaolajjal és a fűszerrel. Fóliával letakarva 200 fokon sütjük kb. 1 órát, majd a fóliát levéve még kb. 20 percig.
Gomba muffinformában
Hozzávalók:
tölteni való gomba
bacon szalonna
reszelt sajt
A muffinformába 2 csík bacont fektetünk, beletesszük a gombát, a kalapjába reszelt sajtot, és ráhajtogatjuk a szalonna csíkokat. Pirosra sütjük.
Balzsamos csirkecomb
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
1,5 evőkanál méz
3 evőkanál balzsamecet
rozmaring ág
A csirkecombok bőre alá rozmaring ágat szúrunk, a mézet a balzsamecettel teljesen simára keverjük, majd ráöntjük a csirkére, és egy éjszakán át pácoljuk.
Fólia alatt 200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük, majd a fóliát eltávolítva, a levével meglocsolva pirosra sütjük.
Tejfölös-sajtos csirkecomb
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
só
liszt
pirospaprika
3-4 dl tejföl
3-4 marék reszelt sajt (ementáli)
A besózott csirkecombokat beleforgatjuk a paprikás lisztbe, sütőedénybe tesszük, bőven tejfölt kanalazunk rá, és megszórjuk a reszelt sajttal.
Fólia alatt 200 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirosra sütjük.
A desszert Dolce vita oldaláról készült, köszönet a jó receptért!
Karamelltorta sütés nélkül
Előző este elkészült, extra feladattal, ugyanis a bevásárlólista írásánál eszembe sem jutott, hogy a tortaformám átmérőjét lemérjem… így adódott, hogy a 18 cm-es formához elegendő mennyiséget vásároltam, és 24 cm-es formát rejtett a szekrényem. A bolt már bezárt, a feladatot meg kellett oldani: kartonpapírból készítettem egy megfelelő átmérőjű formát, fóliával bevontam, rögzítettem és indulhatott az alkotás.
Bevallom, első testközeli ízélményem volt ez a ricottával, de nem az utolsó!
Hozzávalók:
15 dkg keksz (nekem 20 dkg volt itthon, felhasználtam hát mindet) – „Jó reggelt” fügés és csokis
10 dkg vaj
50 dkg ricotta
6 evőkanál cukor
A kekszet mozsár hiányában (ötlet a karácsonyi ajándékhoz!) zacskóban nyújtófával morzsásra törjük.
8 dkg vajat megolvasztunk, összekeverjük a kekszmorzsával, és a formába nyomkodjuk.
A cukorból sötét karamellt főzünk, hozzáadjuk a maradék vajat, a ricotta felét és összedolgozzuk.
(Mivel közvetlenül a hűtőből vettem ki a ricottát rögtön „összerántotta” a karamellt, úgyhogy lélekben már készültem a „B” verziós desszertre…)
A tűzről levéve hozzáadjuk a maradék ricottát, és botmixerrel teljesen simára keverjük. A keksz tetejére kanalazzuk, és hűtőbe tesszük.
Nálam egy éjszakát pihent, tálalás előtt késsel választottam le a formáról, és az eredeti tervvel ellentétben rózsaszirom helyett cukorvirággal díszítettem az 5 éves kedvéért…
0 Hozzászólás