Nem először szeretek bele ételbe egy remek fotó után. Alapvetően vizuális típus vagyok, így amikor ezt a fotót megláttam a NL Konyha júliusi számában, tudtam, hogy el fogom készíteni. Az, hogy a hétvégén ez meg is történt, a véletlen műve volt. Pénteken a zöldségesnél alaposan sikerült bevásárolnom és a kosár tetejére még került egy doboz gyönyörű piros ribizli is. A torta eszembe sem jutott akkor, a gyümölcs hívogatóan friss volt…
Majd szombaton este ismét a kezembe került az újság, és mivel minden hozzávaló volt itthon, nekiláttam. Kb. 20 perces munka után a finomság már a sütőben volt, vasárnap reggel pedig kiteljesedett a ribizlivel és a zselével.
A fotó alapján elképzelt ízt messze felülmúlta a valóság.
Valószínűleg így volt ezzel a sütivel Andrea is, aki hozzám hasonlóan ugyanezt a desszertet készítette el a családjának. Nem az első alkalom, hogy ugyanazt készítjük egyidőben… 🙂
- Hozzávalók: (20 cm-es formához)
A tésztához:
22 dkg liszt
14 dkg hideg vaj
2 dkg kakaópor
7 dkg porcukor
1 egész tojás
A töltelékhez:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 citrom héja
1 evőkanál házi vaníliás cukor
3 egész tojás
5 dkg puha vaj
2,5 dkg liszt
A díszítéshez:
20 dkg friss ribizli
2 csomag piros tortazselé (eredeti receptben 1 csomag, nekem kevés lett így dupláztam)
2 evőkanál Créme de Cassis likőr
- A liszthez szitálom a porcukrot, kakaóport és összemorzsolom a hideg vajjal. Hozzáadom az egész tojást majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.
- Lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a piteformát, villával megszurkálom a tésztát és a hűtőbe teszem.
- A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverem (a túró nagyon finom, zsíros, krémes volt -házi-, így nem kellett áttörnöm, de megtehetjük). A tölteléket a tésztára halmozom, majd 150 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm.
- Ha teljesen kihűlt, ráhalmozom a leszárazott piros ribizliszemeket és felöntöm az elkészített zselével, melyet (feketeribizlis) Créme de Cassis likőrrel ízesítek.
Ó de szép! Ezt már én is néztem, el is fogom készíteni!
by Moha június 6, 2010 at 06 : 47Moha,
by Felhőlány június 6, 2010 at 06 : 50köszönöm szépen!
Szerelem volt első látásra és első falatra… 🙂 Nem lesz csalódás! 🙂
Az újságot nem vettem meg, de valami egészen hasonlót tervezek hétvégére 🙂
Inverz színekkel :-))
Csodálatos lett!
by Chef Viki június 6, 2010 at 06 : 54Ezer éve nem ettem ribizlit!! A torta csodás.
by Thrini június 6, 2010 at 07 : 14Nagyon szép lett!
by Csibe június 6, 2010 at 07 : 17Nálunk is elkészült, igaz a hugicám sütötte meg, őt is a fotó "győzte meg" 🙂
Tényleg gyönyörű, valóban finom lehet. Én ribizlis joghurt tortát készítek szombatra.
by Bianka június 6, 2010 at 07 : 24WOW! Ezt hívóm én desszertnek! Csodás lett, és a képek is gyönyörűek!
by Ami június 6, 2010 at 07 : 07Én is kinéztem, csodás, gyönyörűséges!:-))
by Andi/cuki június 6, 2010 at 07 : 18Ez gyönyörű! Szerinted ez működik kekszes alappal és likőr nélkül?
by Sofia június 6, 2010 at 07 : 18Nagyon, nagyon jól néz ki!!!!!!!
by lekvároskukta június 6, 2010 at 08 : 10Chef Viki,
köszönöm szépen! Én is nagyon szeretem az ilyen kontrasztos színvilágú sütiket, van is néhány a blogomon… :))
Thrini,
most kezdődik a szezonja, úgyhogy simán behozhatod a lemaradást! 🙂
Csibe,
köszi! Ritkán fog meg ennyire egy fotó, de ez ütős volt! …ezek szerint nem csak nálam… 🙂
Bianka,
köszönöm! Majd megyek hozzád a receptért! 🙂
Ami,
köszönöm szépen! 🙂
Andi/cuki,
ne habozz sokáig vele, és számolj azzal, hogy utána újra és újra szeretnéd majd elkészíteni… 🙂
Sofia,
köszönöm szépen! 🙂
Ez úgy nem működik, mert a túrótöltelékben tojás is van, így sütni kell. Likőr nélkül simán, az az eredetiben sem szerepelt…
Van nálam egyéb kekszes alapú ricottás torta sütés nélkül, tavaly júniusi bejegyzés… 🙂
Lekvároskukta,
by Felhőlány június 6, 2010 at 02 : 14köszönöm szépen! 🙂
Gyönyörűűűűűűűűséges darab!:))))
by szepyke június 6, 2010 at 07 : 27És jó lett az blogfalfestés!:))
Szepyke,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 37köszönöm szépen! 🙂
Ideje volt egy kis frissülés, és hát a névhez hűen… :))