Turbolyás-spárgás-feta sajtos quiche

május 14 , 2020 by: Felholany Egyéb

Ízét tekintve a turbolya, ez a római kortól termesztett fűszernövény átmenetet képez a tárkony és a petrezselyem között. A francia konyha kedvelt fűszere, íze kicsit ánizsos. A petrezselyem, snidling és tárkony mellett klasszikus alkotórésze a fines herbes nevű francia zöldfűszer keveréknek, mellyel párolt halat, csirke- és tojásételeket (omlettet), valamint zöldsalátákat ízesítenek. A zamatos turbolyát termeszthetjük otthon is, de erdőkben is nagy számban fellelhető, ilyenkor gyűjthető. A petrezselyemhez hasonlóan a külső leveleket szedjük, a fagyasztást is jól bírja. Bár hallottam már erről a fűszernövényről korábban is, a konyhában még nem próbáltam. Ánizsos íze sütés után enyhe, inkább utóízként érezhető, kellemes.

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1/4 tk. só
  • 150 g hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek. hideg víz

A liszthez adom a sót és összemorzsolom az apróbb kockákra vágott hideg vajjal. Hozzáadom a tojás sárgáját és 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel együtt, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe teszem.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 nagy tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1/2 tk. só
  • 3 ek. apróra vágott friss turbolya
  • 1 ek. apróra vágott friss snidling
  • 10 szál zöldspárga
  • 120 g feta sajt morzsolva
  • frissen reszelt parmezán

A sütőt előmelegítem 175 fokra. A zöldspárgákat forró-lobogó vízben 4-5 percig főzöm, majd hideg vizet engedek rá, hogy a zöld színét megőrizze. A spárgák virágát félreteszem díszítéshez, a szárakat összevágom. Összekeverem a tojásokat a tejszínnel, sózom és hozzáadom a zöldfűszereket. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát, vagy 8 db mini formát kibélelek a kinyújtott tésztával. A tésztára szórom a felkarikázott spárgát, feta sajtot és ráöntöm a tejszínes tojást. A formát óvatosan beteszem a sütőbe és 30-35 percig sütöm.

A sütés 20. percében óvatosan kiveszem, megszórom reszelt parmezánnal, díszítem a félretett spárgával és a turbolya friss leveleivel.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top