Egyik legkedvesebb zöldfűszerem a petrezselyem, amiből mindig van egy cserépnyi a konyhaablakomban. Jobb esetben saját, magról vetett, általam nevelt példány, rosszabb esetben nem. 🙂
Levelei C és E vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, ezen túl pedig még karotint is tartalmaznak. Mind a zöldje, mind a gyökere gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatással is bír. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. A konyhában frissen és szárított állapotban is használom. Ha friss, általában gazdagon bánok vele, szinte salátaként fogyasztom.
Hozzávalók:
- csirkemell
- bébi cukkini
- (bébi) friss sárgarépa
- újhagyma
- olívaolaj
- vaj
- nagy-nagy csokor friss petrezselyem és még petrezselyem
- thai jázmin rizs
- só, csombor
A vaj és olívaolaj keverékén forró serpenyőben megfonnyasztom a karikára vágott újhagymát. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig pirítom. Beledobom a karikára vágott (friss) bébirépát és néhány percig pirítom, majd hozzáadom a cukkini szeleteket is. Sózom, megszórom csomborral (más néven borsikafű, én bors helyett használom) és 2-3 percig pirítom. A tűzről levéve gazdagon megszórom frissen aprított petrezselyemmel és petrezselymes jázmin rizssel tálalom. Ha maradt még petrezselyem, akkor aprítok még a tetejére is. (vitamin!) A fürjtojás dekoráció, maradékhasznosítás és mert nagyon szeretem. 🙂
0 Hozzászólás