A húsvéti sonka mellé azoknak, akik szeretik halmozni az élvezeteket és az ízeket! Tele meglepetéssel, ugyanis a gombócok közepébe mindenféle finomságot elrejthetünk, ami éppen adódik otthon. Frissen, melegében mindenki „téphet” magának egy gombócot a sonka és a tojás mellé. Elkészíteni is jó játék, meg enni is! Húsvétkor nyugodtan lehetünk egy kicsit hedonisták! 🙂
Hozzávalók: (egy 21 cm átmérőjű formához)
- 25 dkg liszt
- 1/2 ek. só
- 150 ml langyos víz
- 1/2 tk. cukor
- 3/4 tasak szárított élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez: (legyünk kreatívak, bármi jó lehet, ami éppen van otthon!)
- ujjnyi vastag cukkini karika negyedelve
- Provolone dolce sajt kockára vágva
- főtt fürjtojás
- szósz (sűrített paradicsom, ketchup, chili cseppek, szárított oregano, bazsalikom)
- friss bazsalikom levelek vagy ruccola levelek összetépkedve
- frissen reszelt parmezán
- nagyszemű tengeri só
A tészta hozzávalóit robotgéppel alaposan összedagasztom, majd letakarva meleg helyen hagyom a duplájára kelni. Előkészítem a „belevalókat”: megfőzöm a fürjtojásokat, majd hideg vízben hagyom hűlni így könnyen el tudom távolítani a héját. Felaprítom a cukkinit és sajtot, elkészítem a szószt. Ha a tészta megkelt, a sütőt bekapcsolom 220 fokra és kiolajozom a sütőformát. Lisztezett felületen kézzel átdagasztom a tésztát és 16 egyenlő részre vágom. Kézzel kilapítok minden darabot, megkenem a szósszal és tetszés szerinti tölteléket helyezek a közepébe. A tészta csücskeit összecsípem és a gombócokat nem túl szorosan egymás mellé teszem a formába. Letakarva meleg helyen hagyom újra megkelni. Sütés előtt megszórom frissen reszelt parmezánnal és nagyszemű tengeri sóval. 220 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.
[…] Töltött pizzagolyó torta […]
by húsvétra várva – Felhőlány április 4, 2019 at 11 : 09