Töltött padlizsán édes paradicsommal

április 15 , 2012 by: Felholany Egyéb

Az örök kedvenc, ha padlizsánról van szó: töltve és ropogósra sütve. Olykor hús nélkül, most hússal de egyszerűen.
Észak-Olaszországban a padlizsán mindennapos és elengedhetetlen tartozéka a salátás kínálatnak, hónapokon keresztül minden este frissen, de kizárólag két formában készíthettem: 
  1. felszeletelve vaslapon megpirítva, olívaolajjal, fokhagymával és petrezselyemmel megszórva vagy
  2. kockára vágva, olívaolajban megpirítva és paradicsompürével összeforgatva.
Hát ennél azért sokkal több fantázia van a padlizsánban, de úgy tűnik azt inkább délen látják… Persze ők is ismerik a Caponata-t, és egyéb finomságokat, de nem készítik. Mint ahogy a szicíliai vendégeinknek is teljesen új volt az észak-olasz konyha a polentával és a sütőtökös raviolival.
Szakács főnökömmel kompromisszumot kötöttünk, és ötvözve a dél-tiroli elemeket az én elképzelésemmel készítettünk egy csípős-ropogós padlizsán finomságot – eleinte szigorúan csak magunknak az ebédlőasztalra.  Majd üdvözlőfalatként kipróbáltuk vendégeinken is, ami később előételként illetve vegán vendégeinknek a főétel részeként is az asztalra került. Hamarosan elkészítem itt a blogon is!
Korábban készítettem már itt egyéb padlizsános finomságot is, mint a Sumac padlizsán chips.

Hozzávalók a töltött padlizsánhoz:

(padlizsán, darált hús, olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, kakukkfű és parmezán a töltelékbe, mozzarella, apró édes paradicsom, friss bazsalikomlevél a tetejére)

Olívaolajon megfonnyasztom a vöröshagymát, hozzáadom a fokhagymát és a darált húst is. Pár perc múlva sózom, borsozom, hozzáadom a padlizsán kivájt húsát, megszórom kakukkfűvel és összeforgatom a reszelt parmezánnal. Visszatöltöm a padlizsánba, félbevágott paradicsommal, mozzarellával és bazsalikomlevéllel díszítem. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt ropogósra sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum