Már megint cukkini és már megint másképpen. 🙂 Nagyon szeretem, mert semlegessége ezerféle felhasználását teszi lehetővé, úgy irányítom a végeredmény ízét, ahogyan azt kedvem diktálja. Szeretem, mert néhány perces időráfordítással például ilyen ebédet/vacsorát, köretet/főételt készítek belőle. A recept ötletét kivételesen egy nappal korábban megálmodtam, amikor egy nagy adag humuszt készítettem és egy bögrényi csicseriborsót megmentettem a pürésítéstől. Humuszt általában magam készítek üveges konzerv csicseriből, megúszván az áztatás és főzés maceráját. Aki szereti, annak érdemes beruházni egy üveg tahinire (szezámpaszta), ami a hűtőben hónapokig is eláll. A humusz ízesítésének pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Az alaprecept: konzerv csicseri, valamennyi a félretett levéből, tahini, nagyon sok olívaolaj, frissen facsart lime leve.
Hozzávalók, kivételesen arányok nélkül, mert ezt nem lehet elhibázni!
- sok, vagy még több bébi cukkini
- piros kápia vagy kaliforniai paprika apróra kockázva
- újhagyma vékonyra szeletelve
- konzerv csicseriborsó
- olívaolaj
- só, borsikafű
- reszelt sajt
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Olívaolajon megfonnyasztom az újhagymát és hozzáadom a paprikát. Sózom, borsikafűvel szórom, néhány percig pirítom majd hozzáadom a csicseriborsót is. A cukkiniket hosszában elvágom, kivájom a magokat és az üreget megkenem humusszal. Beletöltöm a lepirított zöldségeket, meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom reszelt sajttal és a sütőben 20-25 perc alatt addig sütöm amíg a sajt pirosra nem sül. Én tálalás előtt megszórom sópehellyel, ami egy extra és „roppanós” ízt ad a zöldségekhez.
0 Hozzászólás