Filmnézős őszi délutánok kedves nasija. Egy falatra befér, nem kell harapni, nem morzsálódik, viszont nagyon eteti magát. Az első tepsi fele még langyosan elfogyott, szerencsére nem lett gond belőle… 🙂
Több féle verzión gondolkodtam, szóba jött a túrós, burgonyás és tepertős is hajtogatott verzióban, de végül egy egyszerű „lusta” elkészítésű tökmagos pogácsa lett belőle Limara receptje alapján, de pici változtatással.
A hozzávalókat egyszerűen kézzel összedolgoztam, majd 2-3 órára ment a tészta folpackban a hűtőbe.
Ami kell hozzá: (fél adag)
0,3 dl langyos tej
1 mk. cukor
fél csomag (vagy picit kevesebb) szárított élesztő
30 dkg fehérliszt
1 tk. só
12 dkg vaj
1 egész tojás (szobahőmérsékletű)
3/4 pohár tejföl (kis dobozos) (nem túl hideg)
4 evőkanálnyi pirított és tört tökmag,
meg néhány egész szem a díszítéshez
tojás a pogácsák tetejének megkenéséhez
Egy tálba öntöm a lisztet, sót, szárított élesztőt, jól összekeverem és hozzáreszelem, vagy morzsolom a vajat. Nekem az első megoldás kényelmesebb. Kézfejemmel kisebb mélyedést nyomok a liszt közepébe, beleöntöm a cukorral elkevert langyos tejet, tojást, tejfölt és jól összegyúrom gombóccá. Félidőben hozzákeverem a tört tökmagot is.
Folpack fóliába csomagolom és 2-3 órán át hűtőben pihentetem.
Lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtom, de vékonyabbra mint egy ujjnyi, mert mini pogácsákat készítek és nem szeretném ha „eldőlnének” sütés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom és 30-45 percig pihentetem.
A sütőt előmelegítem 200 fokra, a pogácsák tetejét megkenem a felvert tojással, de az oldalára ne csurogjon! Díszítem tökmaggal, kicsit sózom és 15 perc alatt aranybarnára sütöm.
Én elég torkos vagyok ha kenyérfélékről van szó és azok még langyos állapotukban a közelemben vannak, de némi önuralom gyakorlásával a hűlési időben beérem az „illatolással” is.
0 Hozzászólás