Számomra az egyik kedvenc elfoglaltság a piacon bóklászni, nézelődni, szemlélni ezt a bőséget, amivel a késő tavasz kényeztet bennünket. Imádom a zöldségeket, gyümölcsöket kézbe venni, „illatolni”. Szerencsére a piacon már jól ismernek eme furcsa tulajdonságomról, tudják, hogy 3-4 kört teszek, mielőtt ténylegesen vásárolni kezdenék. Nem mindig határozott és előre megfontolt szándékból teszem ezt, sokkal inkább a pillanat és a kínálat dönt abban, hogy mit is fogok főzni, mihez vásárolok alapanyagot.
A kosaramba került zsenge bébitökből és kazalnyi csokor friss kaporból egy gyors, tavaszi ebéd kerekedett. Nálam ez a kombináció önálló fogásként is megállja helyét, de nagyobb étkűek fogyasszák köretként egy szelet hús mellé.
Hozzávalók:
zsenge bébitök kimagozva (de nem meghámozva)
2 dkg vaj
só
A kapormártáshoz:
8 dkg vaj
6 dkg liszt
4,5 dl tej
2 evőkanálnyi krémsajt
2 nagy csokor kapor
só
bors
szerecsendió
A tököt hosszában félbevágom, eltávolítom a magokat és ujjnyi szeletekre vágom. (Az ilyen zsenge tököt nem szükséges meghámozni.) Enyhén sózom a szeleteket és állni hagyom.
Közben készítek egy besamellt: vajon enyhén megpirítom a lisztet, hozzáöntöm a tejet és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Hozzáadom a krémsajtot (kockasajt, tubusos – ízlés szerint), sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek hozzá, majd belekeverem a felaprított kaprot. Addig főzöm, míg a krémsajt teljesen el nem olvad.
rég láttalak. tessék főzni! 51.VKF! kiírás az oldalamon. Várlak.
by Nyárikonyha augusztus 8, 2012 at 10 : 07