Tihanyi-körte torta

június 27 , 2015 by: Felholany Egyéb

Múlt heti tihanyi gasztrotúrámon ki nem hagyhattam volna a szombati piacolást. Nagyon szeretem megfogdosni, kézbe venni, „megillatolni” a zöldségeket, gyümölcsöket. Legfőképpen „megillatolni”. Rögtön elindul a fantáziám és vadabbnál vadabb dolgokat képzelek el, mit is készíthetnék el belőlük, mivel is párosíthatnám őket. Aztán a valóságban nem mindig úgy végzik mint a fantáziámban. 🙂
A hazai termékeket részesítem előnyben, ezért is látogatom szívesen a piacokat és mivel a hétvégéken az alvást is előnyben részesítem, nem a reggel 7 órakor piacozók táborát erősítem. 🙂 Ebből viszont szinte mindig előnyöm származik. Olcsóbban jutok a finomságokhoz, mert az őstermelők már nagyon mennének haza és gyakran ajándék cukkinikhez, csokornyi kaprokhoz, petrezselymekhez, mini méretű körtékhez van szerencsém… Nem történt ez Tihanyban sem másképp. 3 csodás ajándék cukkinivel és egy nagy zacskónyi körtével gazdagabban hagytam el a piacot.
Ez a körte egy nagyon apró fajta, az első körte a szezonban, aratókörtének nevezik. Talán a levendula-aratás miatt is ;). Nem túl aromás, de azért ízletes, macera nélkül, magokkal együtt fogyasztható. Igazából egy falatnyi az egész. 
Amire nem győztem rá nyersen, társult a hűtőben maradt ricottával és egyéb hozzávalókkal és ez született:

Hozzávalók:

15 dkg kókuszos zabkeksz apróra törve
3 evőkanálnyi olvasztott vaj
1 kis doboz ricotta
2 evőkanálnyi porcukor
1 rúd vanília magjai
gyümölcs ízlés szerint
1 evőkanálnyi nádcukor

A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Az apróra tört kekszet összekeverem az olvasztott vajjal és – 2 evőkanálnyi kivételével – beleszórom egy 15 cm-es piteformába.
A ricottát habosra keverem a porcukorral, vaníliával és a kekszes alapra kanalazom.
Rászórom a gyümölcsöket, a maradék kekszes morzsát és megszórom a nádcukorral.
Az előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum