Múlt heti tihanyi gasztrotúrámon ki nem hagyhattam volna a szombati piacolást. Nagyon szeretem megfogdosni, kézbe venni, „megillatolni” a zöldségeket, gyümölcsöket. Legfőképpen „megillatolni”. Rögtön elindul a fantáziám és vadabbnál vadabb dolgokat képzelek el, mit is készíthetnék el belőlük, mivel is párosíthatnám őket. Aztán a valóságban nem mindig úgy végzik mint a fantáziámban. 🙂
A hazai termékeket részesítem előnyben, ezért is látogatom szívesen a piacokat és mivel a hétvégéken az alvást is előnyben részesítem, nem a reggel 7 órakor piacozók táborát erősítem. 🙂 Ebből viszont szinte mindig előnyöm származik. Olcsóbban jutok a finomságokhoz, mert az őstermelők már nagyon mennének haza és gyakran ajándék cukkinikhez, csokornyi kaprokhoz, petrezselymekhez, mini méretű körtékhez van szerencsém… Nem történt ez Tihanyban sem másképp. 3 csodás ajándék cukkinivel és egy nagy zacskónyi körtével gazdagabban hagytam el a piacot.
Ez a körte egy nagyon apró fajta, az első körte a szezonban, aratókörtének nevezik. Talán a levendula-aratás miatt is ;). Nem túl aromás, de azért ízletes, macera nélkül, magokkal együtt fogyasztható. Igazából egy falatnyi az egész.
Amire nem győztem rá nyersen, társult a hűtőben maradt ricottával és egyéb hozzávalókkal és ez született:
Hozzávalók:
15 dkg kókuszos zabkeksz apróra törve
3 evőkanálnyi olvasztott vaj
1 kis doboz ricotta
2 evőkanálnyi porcukor
1 rúd vanília magjai
gyümölcs ízlés szerint
1 evőkanálnyi nádcukor
A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Az apróra tört kekszet összekeverem az olvasztott vajjal és – 2 evőkanálnyi kivételével – beleszórom egy 15 cm-es piteformába.
A ricottát habosra keverem a porcukorral, vaníliával és a kekszes alapra kanalazom.
Rászórom a gyümölcsöket, a maradék kekszes morzsát és megszórom a nádcukorral.
Az előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöm.
0 Hozzászólás