Ha egy gyors statisztikát végzek a bejegyzéseim között, hát… nincs túl sok leves recept. Nyáron a gyümölcslevesek azért becsúsznak, télen a forró tartalmasabb levesek, tavasszal és ősszel elvétve. Ez az egyik legkedvesebb forró levesem, sok zöldséggel, sok hússal. És hogy még csak október van? Néha vannak kivételek… 🙂
Mivel a tejszín és az olívaolaj nem „keveredik” tökéletesen, kicsit nehéz leves hatását kelti, de nem az… Tartalmas és úgy szeretem, ha megáll benne a kanál.
- Hozzávalók:
40 dkg filézett pulykacomb
4 db sárgarépa
2 szál zöldség
1 kis fej vöröshagyma
2 marék zöldborsó
6 db közepes csiperke gomba
1 l zöldségalaplé
2 dl tejszín
só, bors
olívaolaj
2 tk. szárított tárkony
( A szárított tárkonynak erőteljesebb az íze, és itt most ez a jó.)
- 2 evőkanál olívaolajon fehéredésig pirítom az apró kockára vágott pulykacombot.
- Hozzáadom a felkarikázott sárgarépát, zöldséget, megszórom a tárkony felével és még néhány percig párolom.
- Felöntöm a zöldségalaplével, beleteszem az egész fej vöröshagymát (hogy utána egészben ki tudjam venni, elég bele az íze), sózom és lassú tűzön addíg főzöm, amíg a hús megpuhul.
- Hozzáadom a zsenge zöldborsót, a felszeletelt gombát, kb. 10 perc múlva a tejszínt, maradék tárkonyt és ízlés szerint sózom borsozom.
- A tejszín miatt hagyom, hogy újra összeforrjon.
Nah, ez az a leves, amiből nem tudok annyit csinálni, amennyit nem tudnék ott rögtön még a lábasból megenni!
by szepyke október 10, 2009 at 10 : 07Imádom! A legjobb!:)
Szepyke,
by Felhőlány október 10, 2009 at 06 : 03ez nálam általában nagycsaládos kivitelben készül, pedig nem is… :))
Ó, hát, nálunk is úgy készül, hogy kettőnkre egy kb 10 literes lábosban… És soha nem volt vele gond, hogy mit csináljak a maradékkal… Én egészen komolyan, bögréből is megiszom, annyira imádom!:)
by szepyke október 10, 2009 at 06 : 12