Tapenade

június 26 , 2010 by: Felholany Egyéb

A keddi mozi, illetve az azt követő fogadáson kóstolt fekete olíva íze maradandó élményt hagyott bennem. Nem mintha eddig nem szerettem volna, sőt!
Emlékeztem, hogy a Fűszerház blogon van egy jó kis francia recept, aminek az alapja az olajbogyó: Tapenade. Kóstoltam már korábban is, de az elkészítése eddig kimaradt. Nagyon gyorsan össze lehet ütni és gyorsan el is fogy. 🙂
Persze az ízek összeérése tekintetében szerencsés, ha elkészítését követően 1 éjszakán át hűtőben hagyjuk, de frissen egy szelet kenyérre kenve – én készítettem hozzá fekete olívás kenyeret – is igazi ínyencség. Zsolt receptje alapján most szardellás változat, felezett adagban.
  • Hozzávalók:
16 dkg fekete magozott olajbogyó
1,5 evőkanál kapribogyó
2,5 dkg szardella
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1 csapott teáskanál szárított oregánó (vagy 5-6 db nagyobb friss bazsalikomlevél)
bors
  1. A lecsöpögtetett olajbogyókat kimagozom, majd apróra vágom. (Robotgépben is készíthetjük, de maradjon darabos.)
  2. Mozsárban (már van!) az oregánó levelekkel együtt összetöröm a fokhagymát.
  3. Felaprítom a szardellát, nagyjából összevágom a kapribogyót és az olívaolajjal valamint az oregánós fokhagymával és a fél citrom levével együtt az olívához adom. Frissen őrölt borssal ízesítem. (Sózni nem kell, mert a szardella sós és az olaját is használhatjuk a krém ízesítéséhez.)
  4. Villával alaposan összekeverem, és hogy a szardella íze az olívával jól összeérjen, legalább 1 éjszakára hűtőbe teszem.

4 Hozzászólás

  • Szuper:)

    Dinner with Julie blogján olvastam egy olívás fügés tapenade receptet… igérem megosztom Veletek a Fűszerház blogon:)

  • Köszönöm a receptet! 🙂
    Csak ne várj vele túl sokáig, mert most lendületben vagyok… 🙂

  • Fenséges, nagyon finom lehet. Minden héten veszek olivát, ki kell próbálnom

  • Bianka,
    köszi! Bátran próbáld ki! 🙂

Hozzászólás a(z) Fűszerház bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum