A keddi mozi, illetve az azt követő fogadáson kóstolt fekete olíva íze maradandó élményt hagyott bennem. Nem mintha eddig nem szerettem volna, sőt!
Emlékeztem, hogy a Fűszerház blogon van egy jó kis francia recept, aminek az alapja az olajbogyó: Tapenade. Kóstoltam már korábban is, de az elkészítése eddig kimaradt. Nagyon gyorsan össze lehet ütni és gyorsan el is fogy. 🙂
Persze az ízek összeérése tekintetében szerencsés, ha elkészítését követően 1 éjszakán át hűtőben hagyjuk, de frissen egy szelet kenyérre kenve – én készítettem hozzá fekete olívás kenyeret – is igazi ínyencség. Zsolt receptje alapján most szardellás változat, felezett adagban.
- Hozzávalók:
16 dkg fekete magozott olajbogyó
1,5 evőkanál kapribogyó
2,5 dkg szardella
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1 csapott teáskanál szárított oregánó (vagy 5-6 db nagyobb friss bazsalikomlevél)
bors
- A lecsöpögtetett olajbogyókat kimagozom, majd apróra vágom. (Robotgépben is készíthetjük, de maradjon darabos.)
- Mozsárban (már van!) az oregánó levelekkel együtt összetöröm a fokhagymát.
- Felaprítom a szardellát, nagyjából összevágom a kapribogyót és az olívaolajjal valamint az oregánós fokhagymával és a fél citrom levével együtt az olívához adom. Frissen őrölt borssal ízesítem. (Sózni nem kell, mert a szardella sós és az olaját is használhatjuk a krém ízesítéséhez.)
- Villával alaposan összekeverem, és hogy a szardella íze az olívával jól összeérjen, legalább 1 éjszakára hűtőbe teszem.
Szuper:)
Dinner with Julie blogján olvastam egy olívás fügés tapenade receptet… igérem megosztom Veletek a Fűszerház blogon:)
by Fűszerház június 6, 2010 at 09 : 30Köszönöm a receptet! 🙂
by Felhőlány június 6, 2010 at 10 : 32Csak ne várj vele túl sokáig, mert most lendületben vagyok… 🙂
Fenséges, nagyon finom lehet. Minden héten veszek olivát, ki kell próbálnom
by Bianka június 6, 2010 at 09 : 19Bianka,
by Felhőlány június 6, 2010 at 09 : 41köszi! Bátran próbáld ki! 🙂