Szuvidált rozmaringos sertésszűz – első tapasztalások

október 10 , 2016 by: Felholany Egyéb

Bár nem mai a technika, és évekkel ezelőtt tömegesen tesztelték a gasztrobloggerek a sous vide kádakat és technikákat, engem eddig nem hozott igazán lázba. Nem vagyok nagy húsrajongó, nem éreztem leküzdhetetlen vágyat, hogy szuvidált husikat készítsek. Pedig ha tudtam volna…
Néhány napja találtam egy bejegyzést sok-sok fotóval egy külföldi lánytól, aki gyakorlatilag csak ezt a technikát használja és a húsoktól a tojásokon át mindenféle zöldségig alkalmazza.
Utána olvasva az eljárásnak és a tévében látottak nyomán úgy döntöttem, hogy egy nagy fazékkal, maghőmérővel, folpack és alufóliával felszerelkezve nekilátok a mutatványnak.
A sütési idő és hőmérséklet tekintetében igen eltérő adatokat találtam, ezért belőttem magamnak egy 56,5-57,5 fokos hőmérsékletet 3 órás főzési idővel.
A husit előző este 8%-os sóoldatba áztattam (8 dkg só 1 liter vízben alaposan elkeverve), melyben 10 órán át hagytam állni, természetesen hűtőben. Ekkor leöntöttem róla a sós vizet, friss vízbe áztattam a husit, majd 30 perc után vizet cserélve további 30 percig pihent még a tiszta vízben.
Közben egy nagy lábast vízzel félig megtöltve, maghőmérővel felszerelve feltettem melegedni. Itt éreztem a villanytűzhelyem előnyös hatását, remekül szabályozható az egyenletes 56,5-57,5 fokos hőmérséklet. Persze kicsit játszottam azzal, hogy hol rátettem a fedőt, hol levettem, hol lekapcsoltam a tűzhelyet, hol kinyitottam az ablakot is, hol visszakapcsoltam. Túlaggódtam a dolgot, mert tényleg sikerült azonos hőmérsékleten tartanom könnyedén.
Az előzőleg már alaposan megtisztított sertésszűz filéket szárazra töröltem és mivel sózni már nem kellett, pici narancsos borssal szórtam meg, friss rozmaring ággal és néhány vékony szeletke vaj társaságában igyekeztem jó szorosan feltekerni a folpack fóliával. Ez után két rétegben még alufóliába is tekertem, hogy a víz sehol se tudjon eljutni a húsig.
(Megjegyzem, hogy a tekercselés előtt próbálkoztam a szívószálas megoldással is, nem túl sikeresen…)
 
Belehelyeztem a tekercseket a vízfürdőbe és a fentiek szerint 3 órán keresztül főztem.
A fóliákból kicsomagolva ott várt egy vajpuha filé, minden elképzelést felülmúlóan, finoman. Forró vajon, friss rozmaring ágakon serpenyőben minden oldalára kérget sütöttem, és amíg a vargányás polenta elkészült, fólia alatt pihent a hús.
A serpenyőben maradt lesült ízeket pici fehérborral lazítottam, beforraltam és néhány kocka vajjal lágyítottam.
Vargányás polenta:
15 dkg instant polenta
0,5 liter víz
1-2 evőkanálnyi vaj
fél marék reszelt parmezán
szárított vargánya apróra törve, forró vízbe áztatva, lecsepegtetve
Folyamatos kevergetés mellett a forró vízhez öntöm a polentát és sózom. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig főzöm. Hozzáadom a vajat, parmezánt, leszűrt-aprított vargányát és alaposan összekeverve lefedve hagyom állni néhány percig, míg felszeletelem a husit.
Elgondolkodtam azon, hogy a Karácsonyi kívánságlistámra felteszem a Sous vide kádat és a vákumozó gépet. 🙂
Persze nem mondanék le egy jó kis ropogósra sült malachúsról sem, de ki tudnám használni a gép minden előnyét. 🙂

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum