Idén nyáron újra rátaláltam a Sumac (szömörce) nevű fűszerre, amit néhány hete újburgonyával sütöttem, de kitűnően illik a padlizsánhoz is, mint ahogy ezt már teszteltem néhány éve.
Most nem is a szömörce volt az újdonság, hanem a házilag megalkotható friss panirsajt, amit Hémanginál tanultam meg elkészíteni és a sült variációja azonnal levett a lábamról… 🙂
Egy igazán ropogós finomságot szerettem volna, ami akár sörkorcsolyaként, de köretként vagy önálló főételként is fogyasztható. A sült sajtkockák semleges ízét a szömörcés, gazdagon sózott és krémesre sült padlizsán remekül kiegészíti.
A sajtot célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben tárolni, így remekül szeletelhető lesz.
Én még céklás-alma chutney-t tálaltam mellé barátosnőm konyhájából.
Szömörcés sült padlizsán-, és panir sajt kockák
július 07 , 2015 by: Felholany Egyéb
Hozzávalók: (2 személyre)
2 közepes padlizsán
2 teáskanálnyi őrölt szömörce
só, bors
olaj a sütéshez
A panirhoz:
1 l zsíros tej (házi vagy minimum 3,5%-os)
3-4 evőkanál citromlé vagy 1/4 teáskanál citromsav
Felteszem a tejet forrni. Amint felforrt hozzákeverem a citromlé vagy citromsav felét, megkeverem és várok amíg kicsapódik a túró. A maradék citromsavból csak annyit adok még hozzá, amíg a savó sárgászöld színűvé nem változik. Lehetséges, hogy nem lesz szükség az összes citromsavra, de lehet, hogy picit több is kell. Ilyenkor már nem keverem tovább! Ha már teljesen kicsapódott a túró, hagyom 10 percig állni a savóban, majd egy gézzel kibélelt szűrőbe merem át és alaposan kinyomkodom belőle a felesleges savót. Néhány órás hűtőben állás után szeletelhető és fogyasztható. Én bő olajban sütöttem barnára, ropogósra.
A megmosott padlizsánt (hámozatlanul) apró kockákra vágom és bő olajban több mint aranybarnára sütöm. Papírtörlővel bélelt szűrőbe merem, bőven sózom és gazdagon fűszerezem a szömörcével.
0 Hozzászólás