Az egyetlen olyan ünnep a Húsvét, ami úgynevezett „mozgó ünnep”, tehát nem köthető minden évben ugyanahhoz a naptári naphoz. Tavaly április közepén ünnepeltük, idén március utolsó-április első napjaira esik. Egyvalamiben mindig megegyezik, hogy a tavaszvárás ünnepe. A Húsvéthétfő napjához tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.
Én gondoltam erre a hagyományra (tojás) is mikor elkészítettem az ünnepi vagdaltamat, illetve arra is – mert ugye nálam a „kisördög” mindig dolgozik -, hogy valami egészségesebb, valami más formában kellene az idén valóságot öltsön, hiszen a mellé elfogyasztott kenyér és kalácsmennyiség nem elhanyagolandó. Plusz egy alternatíva lehet azoknak, akik nem fogyasztanak húst. Nálam felesben készült csicseriborsós- és darált pulykahússal készült rétegezéssel, de a végeredmény ízletessége alátámasztja, hogy a húsmentes rész is legalább olyan ízletes lett. Kicsit csaltam, mert ezt egy jó minőségű bio gluténmentes falafel porral készítettem, de szerintem ez vállalható. Pláne, hogy már többször használtam korábban és tudtam milyen lesz. 🙂
Hozzávalók: (21×12 cm-es formához)
- 1 csomag (175 g) bio gluténmentes falafel por
- 35 dkg darált pulykacomb
- 1 evőkanálnyi szárított olasz zöldfűszerkeverék (oregano, kakukkfű, bazsalikom, zsálya, petrezselyem)
- 1/2 teáskanálnyi őrölt pirospaprika
- 1 tojás
- 1 zsemle vízben áztatva
- 1 piros kaliforniai paprika fele csíkokra vágva
- só, borsikafű
- frissen reszelt parmezán
- olívaolaj
A sütőt előmelegítem 175 fokra. A falafel port összekeverem 2,6 dl forró vízzel és 15 percig állni hagyom. A darált húshoz keverem a kinyomkodott zsemlét, a zöldfűszereket, pirospaprikát, sót, borsikafüvet, frissen reszelt parmezán sajtot és alaposan összeforgatom a felvert tojással. Kiolajozom a sütőformát és belekanalazom a csicseriborsós masszát. Óvatosan a közepébe nyomom a 7 percig főzött tojásokat, két oldalról a masszába nyomom a paprika csíkokat és az egészet befedem a húsos masszával figyelve arra, hogy a tojások közé is jusson. Alufóliával letakarva 55 percig, majd a végén fólia nélkül további 5 percig sütöm.
0 Hozzászólás