Az olasz konyha után az indiai a sorban következő kedvencem. Sokoldalú és változatos konyha, számos ételkészítési technikával, színes hozzávalókkal, szemet gyönyörködtető látvánnyal. Különleges eszközökre nem, de indiai fűszerekre annál inkább szükségünk van ha ezt a konyhát választjuk. Mint például:
- asafoetida
- szárított curry levél
- római köménymag
- koriandermag
- mustármag
- ajwain
- kurkuma
- őrölt chili
- apró szárított chili
- friss korianderlevél
- friss mentalevél
A currytól a nyársra tűzött ételekig, a csirkétől a bárányig, vagy akár húsmentes ételeket is bőségesen találunk az indiai konyhában. A csirkehús különösen harmonizál az indiai fűszerekkel és a dél-indiai konyha gyakran készíti kókusztejjel, citrom levével és korianderrel. Én most egy joghurtos tandoori csirkét készítettem, ami mellé egy friss mentás-zöldséges kuszkuszt tálaltam.
Hozzávalók:
- 4 darab csirkecombfilé
- 125 g natúr joghurt
- 1 mk. frissen reszelt gyömbér
- 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 tk. őrölt chili
- 1 tk. őrölt római köménymag
- 1 tk. őrölt koriandermag
- só
- olívaolaj
- friss korianderlevél
A csirkecombfilé darabokat néhány helyen bevagdosom és enyhén sózom. A joghurtot összekeverem a fűszerekkel (az olaj és a korianderlevél kivételével). Minden húsdarabot alaposan beleforgatok a masszába, majd fóliával lefedve néhány órára / 1 éjszakára hűtőbe teszem. Sütés előtt hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. A sütőt előmelegítem 200-210 fokra és a combokat 25-30 perc alatt készre sütöm. Amíg sül, elkészítem a kuszkuszt.
Hozzávalók:
- 3 dl instant kuszkusz (keleti ízesítéssel)
- 3 dl forró víz
- só
- uborka
- kaliforniai paprika
- paradicsom
- friss mentalevél
- friss korianderlevél
- olívaolaj
- 1 ek. édes ecet (nálam mézes-akácvirágos fehérborecet)
A kuszkuszt felöntöm a forró vízzel, enyhén sózom, 1-2 ek. olívaolajat öntök rá, összekeverem és lefedve állni hagyom. Apró kockára vágom az uborkát, paprikát és a kimagozott paradicsomot. Összevágom a mentaleveleket is. Villával átforgatom a kuszkuszt, fedő nélkül hagyom kihűlni majd hozzákeverem az aprított zöldségeket, édes ecetet és szükség szerint még 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is locsolok rá. Ízlés szerint sózom és vágott korianderlevéllel megszórva tálalom.
0 Hozzászólás