Nem telt el a nyáron úgy hét, hogy ne készült volna valamilyen morzsás-gyümölcsös finomság. De kéthetente biztosan sült egy. Volt hogy ilyent ettem reggelire, ebédre és vacsorára is. (Mi lenne ha szeretném az édességet?!)
Valószínűleg a szombati hűvös idő okozta, hogy enyhe karácsonyi hangulatba kerültem, ezért lettek csillagok a süti tetején, és egy pici száraz (jóféle olasz) vörösbor is lottyant a szilvára.
A szeletelhetőség kedvéért édeslinzer tészta alapra került a fahéjas szilva.
Hozzávalók: (29 cm-es piteformához)
- Édeslinzer tészta (a kész tészta 1/3-a elég ehhez a sütihez)
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
40 dkg liszt
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 pohár tejföl
- A lényeg:
kb. 50 dkg szilva
fahéj
barnacukor
3-4 evőkanál száraz vörösbor
- Morzsa: (harmadolt adag)
13 dkg liszt
8 dkg barnacukor
8 dkg puha vaj
A tetejére mandulalapocskák.
- Ritkán készítek linzertésztát, de ha igen, akkor rendes adagot és porciózva a fagyasztóban vár a sorsára.
A hideg (!) margarint a liszttel gyorsan összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a tojások sárgáját, sütőport, és a tejföllel együtt összekeverem. Ha rögtön felhasználom, akkor 1/2 – 1 órát hűtőbe teszem, utána nyújtom, vagy szaggatom és közepesen meleg sütőben világos rózsaszínre sütöm.
(Most fagyasztóból vettem ki reggel, normál hűtőben estére konyhakész lett.)
A negyedelt szilvákat megszórom 4-5 evőkanál barnacukorral, 1/2 evőkanál fahéjjal és a vörösborral.
A morzsához összekeverem a lisztet a cukorral, és hozzáreszelem a hideg vajat. Kézzel morzsásítom.
A linzertésztát kerekre nyújtom és kivajazott lisztezett formába teszem. Beleszórom a fahéjas szilvát, rászórom morzsát, mandulát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt pirosra sütöm.
0 Hozzászólás