Szilvás-morzsás-mandulás

augusztus 31 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Nem telt el a nyáron úgy hét, hogy ne készült volna valamilyen morzsás-gyümölcsös finomság. De kéthetente biztosan sült egy. Volt hogy ilyent ettem reggelire, ebédre és vacsorára is. (Mi lenne ha szeretném az édességet?!)
Valószínűleg a szombati hűvös idő okozta, hogy enyhe karácsonyi hangulatba kerültem, ezért lettek csillagok a süti tetején, és egy pici száraz (jóféle olasz) vörösbor is lottyant a szilvára.
A szeletelhetőség kedvéért édeslinzer tészta alapra került a fahéjas szilva.

Hozzávalók: (29 cm-es piteformához)
  • Édeslinzer tészta (a kész tészta 1/3-a elég ehhez a sütihez)
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
40 dkg liszt
1 nagy vagy 2 kisebb tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1 pohár tejföl
  • A lényeg:
kb. 50 dkg szilva
fahéj
barnacukor
3-4 evőkanál száraz vörösbor
  • Morzsa: (harmadolt adag)
13 dkg liszt
8 dkg barnacukor
8 dkg puha vaj
A tetejére mandulalapocskák.
  • Ritkán készítek linzertésztát, de ha igen, akkor rendes adagot és porciózva a fagyasztóban vár a sorsára.
A hideg (!) margarint a liszttel gyorsan összemorzsolom, hozzáadom a porcukrot, a tojások sárgáját, sütőport, és a tejföllel együtt összekeverem. Ha rögtön felhasználom, akkor 1/2 – 1 órát hűtőbe teszem, utána nyújtom, vagy szaggatom és közepesen meleg sütőben világos rózsaszínre sütöm.
(Most fagyasztóból vettem ki reggel, normál hűtőben estére konyhakész lett.)
A negyedelt szilvákat megszórom 4-5 evőkanál barnacukorral, 1/2 evőkanál fahéjjal és a vörösborral.
A morzsához összekeverem a lisztet a cukorral, és hozzáreszelem a hideg vajat. Kézzel morzsásítom.
A linzertésztát kerekre nyújtom és kivajazott lisztezett formába teszem. Beleszórom a fahéjas szilvát, rászórom morzsát, mandulát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt pirosra sütöm.

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top