Bár még csak szeptembert írunk, folyamatosan látom a blogokon a sütőtökös recepteket. Bennem az rögzült, hogy a tök akkor jó, ha megcsípi az első dér, attól lesz finom édes. Ez az állítás megdőlni látszik, hibátlan példányt vettem a hétvégi piacoláskor. 3 különböző ízvilágot képviselő recept járt a fejemben: egy kifejezetten sós, egy középút és egy desszert attól függően, milyen lesz a sült tök. Végül finom édes lett, mégis sóztam-borsoztam, és friss zsályával sütöttem lepénnyé. Egy egészen egyedi ízvilágot képvisel, és bátran ajánlom mindenkinek, aki nem ragaszkodik a megszokásokhoz!
- Hozzávalók: (18 cm-es formához)
1 cs. levelestészta
20-25 dkg sütőtök
2 dl tejszín
só, bors
2 tojás
6-7 db zsályalevél
- A tököt feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm.
- A levelestésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kibélelem vele a piteformát, és amíg a tök hűl, vakon sütöm 175 fokon 10-12 percig (a tésztára sütőpapírt teszek, majd megtöltöm babbal vagy rizzsel). Eltávolítom a nehezéket és a papírt és további 5-7 percig sütöm.
- A tököt robotgépben ízlés szerinti sóval, borssal, 1 dl tejszínnel mixelem. A két tojást a maradék tejszínnel, 1-2 apróra vágott zsályalevéllel villával habosra felverem.
- A tökpürét beletöltöm a tésztába, erre kanalazom a tejszínes tojást, és a maradék zsályalevéllel 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm.
Alapötlet „Sütemények” c. könyvből, kedvemre alakítva. 🙂
Nagyon szép lett a zsályalevelekkel…Ilyet még nem ettem! Finom lehetett!
by trinity szeptember 9, 2009 at 10 : 50Nagyon guszta, és gondolom hogy a zsálya eléggé markáns ízt kölcsönöz neki!
Mostanában elég sok sütőtökös lepény receptet nézegettem, de ilyen egyedi ízvilággal még nem találkoztam!
Gratulálok, nagyon jól néz ki…!
Szép napot!
by Gabcsi szeptember 9, 2009 at 01 : 57Szép is, és minden bizonnyal nagyon finom volt. Ki fogom próbálni!
by Makka szeptember 9, 2009 at 07 : 26Hú, a mindenit!
Isteni sütőtököt ettem én is a héten, plusz a zsályám is gyönyörű!
Kipróbálandó 🙂
by Chef Viki szeptember 9, 2009 at 11 : 57Köszönöm szépen!
Trinity!
Szeretek kísérletezgetni, és ez a lepény egy jól sikerült kísérlet eredménye lett. 🙂 csak szerényen…
Gabcsi!
Igen, a zsálya meghatározta az egész ízét, de nem tolakodóan.
Makka!
Amikor kisült, csak ültem és gyönyörködtem benne… Alig vártam hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön. Nagyonnnn finom lett… 🙂
Chef Viki!
by Felhőlány szeptember 9, 2009 at 05 : 30Ne habozz! Bátran ajánlom! 🙂