Sütőtökös-zsályás lepény

szeptember 23 , 2009 by: Felholany Egyéb kategória

Bár még csak szeptembert írunk, folyamatosan látom a blogokon a sütőtökös recepteket. Bennem az rögzült, hogy a tök akkor jó, ha megcsípi az első dér, attól lesz finom édes. Ez az állítás megdőlni látszik, hibátlan példányt vettem a hétvégi piacoláskor. 3 különböző ízvilágot képviselő recept járt a fejemben: egy kifejezetten sós, egy középút és egy desszert attól függően, milyen lesz a sült tök. Végül finom édes lett, mégis sóztam-borsoztam, és friss zsályával sütöttem lepénnyé. Egy egészen egyedi ízvilágot képvisel, és bátran ajánlom mindenkinek, aki nem ragaszkodik a megszokásokhoz!
  • Hozzávalók: (18 cm-es formához)
1 cs. levelestészta
20-25 dkg sütőtök
2 dl tejszín
só, bors
2 tojás
6-7 db zsályalevél
  1. A tököt feldarabolom, sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm.
  2. A levelestésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, kibélelem vele a piteformát, és amíg a tök hűl, vakon sütöm 175 fokon 10-12 percig (a tésztára sütőpapírt teszek, majd megtöltöm babbal vagy rizzsel). Eltávolítom a nehezéket és a papírt és további 5-7 percig sütöm.
  3. A tököt robotgépben ízlés szerinti sóval, borssal, 1 dl tejszínnel mixelem. A két tojást a maradék tejszínnel, 1-2 apróra vágott zsályalevéllel villával habosra felverem.
  4. A tökpürét beletöltöm a tésztába, erre kanalazom a tejszínes tojást, és a maradék zsályalevéllel 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm.

Alapötlet “Sütemények” c. könyvből, kedvemre alakítva. 🙂

5 Hozzászólás

  • Nagyon szép lett a zsályalevelekkel…Ilyet még nem ettem! Finom lehetett!

  • Nagyon guszta, és gondolom hogy a zsálya eléggé markáns ízt kölcsönöz neki!
    Mostanában elég sok sütőtökös lepény receptet nézegettem, de ilyen egyedi ízvilággal még nem találkoztam!
    Gratulálok, nagyon jól néz ki…!

    Szép napot!

  • Szép is, és minden bizonnyal nagyon finom volt. Ki fogom próbálni!

  • Hú, a mindenit!

    Isteni sütőtököt ettem én is a héten, plusz a zsályám is gyönyörű!

    Kipróbálandó 🙂

  • Köszönöm szépen!

    Trinity!
    Szeretek kísérletezgetni, és ez a lepény egy jól sikerült kísérlet eredménye lett. 🙂 csak szerényen…

    Gabcsi!
    Igen, a zsálya meghatározta az egész ízét, de nem tolakodóan.

    Makka!
    Amikor kisült, csak ültem és gyönyörködtem benne… Alig vártam hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön. Nagyonnnn finom lett… 🙂

    Chef Viki!
    Ne habozz! Bátran ajánlom! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top