Elérkezett nálam is a levesek időszaka. 🙂
Tavasztól – télig nálam nem túl gyakran kerülnek reflektorfénybe a levesek, de egy ilyen hűvösebb-borongósabb napon, mint amilyen a mai és amilyenek mostanában gyakoriak lesznek, nem sok jobb melengető étket tudok elképzelni mint amilyen egy jó kis krémleves.
A receptért járó dicsőség Hémangit illeti, én saját szájízem szerint gazdagon meglocsoltam tökmagolajjal és megszórtam szárazon pirított tökmaggal. Főzőtejszín hiányában kókusztejszínt használtam, ezt mostanában mindig tartok itthon, nagy kedvenc… 🙂
Testet-lelket átjárja gazdag, fűszeres, enyhén csípős, melengető íze. Olyan, amilyennek egy krémlevesnek lenni kell! 🙂
Hozzávalók: (4 személyre)
1 kg sütőtök hámozva, magozva, kockázva
2,5 kk sambar masala (vagy curryport)
1/4 kk őrölt feketebors
1/4 kk asafoetida
1 ek. frissen reszelt gyömbér
2,5 kk só
2 dl főzőtejszín (ennek híján én kókusztejszínt használtam)
1 maréknyi szárazon pirított tökmag
tökmagolaj
kis csokornyi petrezselyem
A kockára vágott tököt felteszem főni annyi vízben, ami éppen ellepi. (Ne legyen túl sok, mert akkor híg lesz a leves.) Amikor puhára főtt, hozzáadom az összes fűszert, tejszínt és botmixerrel pürésítem. A tűzre visszatéve újra beforralom, majd tálaláskor meglocsolom tökmagolajjal, megszórom petrezselyemmel és a ropogós tökmaggal.
0 Hozzászólás