Nem először készítettem el ezt a tapast, de érdekes módon eddig a blogra még nem került fel. Az okát nem tudom, most pótolom a hiányosságot…
Ez a falatka is a kollégáknak készült múlt péntekre. Gyorsan össze lehet dobni, hidegen tökéletesen szeletelhető, fogpiszkálóra vagy koktélpálcikára tűzve remek vendégváró előétel lehet belőle.
„Tapas az összefoglaló neve mindazoknak az apró, ízletes falatoknak, melyeket behűtött fehér borral, sörrel vagy sherryvel kínálnak. A tapa szó eredetileg spanyolul tetőt vagy fedőt jelent – és elsősorban arra a kenyérszeletből rögtönzött „tetőre” utal, amit a kocsmáros tett a vendég borospoharának tetejére, hogy se légy, se por ne szálljon a pohárba két korty között. Az andalúziaiaknak támadt az ötletük, hogy egy falatnyi ízletes harapnivalót tegyenek a karéj tetejére – néhány sajt- vagy sonkakockát -, és ezzel meghonosodott egy új spanyol szokás. Manapság Spanyolország szinte összes bárjában szolgálnak fel tapast.
A tapas egyet jelent a vendégszeretettel, a barátsággal, kiadós beszélgetésekkel, úgyhogy kapjunk be párat, felejtsük el a hétköznapok gondjait, és sziesztázzunk spanyol módra!”
- Hozzávalók:
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
4 szál újhagyma a zöld szárával együtt
1 zöld húsú paprika (én most nem kaptam, így dupla piros került bele)
1 piros húsú paprika
20 dkg héjában főtt burgonya
5 nagy tojás
1 dl tejföl
20 dkg frissen reszelt parmezán (vagy cheddar) sajt
3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
só
bors
olívaolaj
- Finomra vágom az újhagymát, felkockázom a paprikákat, meghámozom a főtt burgonyát és szintén apró kockára vágom.
- A sütőt előmelegítem 190 fokra és egy 20×25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek.
- A zúzott fokhagymát a kétféle paprikával és az újhagymával kevés olívaolajon (kb. 3 evőkanálnyi) , közepes lángon nagyjából 10 percig párolom. Hűlni hagyom és hozzákeverem a felkockázott burgonyát is.
- A tojásokat a tejföllel, sajttal, metélőhagymával jól összekeverem, sózom, borsozom és hozzákeverem a párolt zöldségeket.
- A tojásos-zöldséges keveréket a tepsibe öntöm, a tetejét elsimítom és 30-40 percig sütöm amíg megemelkedik, a teteje aranybarnára sül és már nem remeg a tortilla közepe.
- A sütőből kivéve hagyom teljesen kihűlni, vágódeszkára borítom, eltávolítom a sütőpapírt, (visszafordítom) és felszeletelve tálalom.
(Idézet és recept: Everyday. Tapas c. könyvből)
Nagyon guszta, igazán finom lehet
by Bianka augusztus 8, 2010 at 06 : 52Jó, hogy feltetted!
by Dia augusztus 8, 2010 at 08 : 51Ezt még talán itt a nyaralásban is el tudom készíteni, mert ugyan mindig főzök, de sütőm csak egy kicsi régi gáztűzhelyes van. De nagyon tetszik:)) Szépek a fotóid is!
by Ica augusztus 8, 2010 at 07 : 07Bianka, Dia,
köszönöm szépen! 🙂
Ica,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 06 : 53remélem azért jól sikerült és ízlett! :))
Itt járt Trendo,
by trendo augusztus 8, 2010 at 05 : 16megevett egy tapast!
Megvágta a kezét,
de tett rá egy tapaszt!
:)))
Vegyél még egy szeletet,
by Felhőlány augusztus 8, 2010 at 04 : 05meggyógyítja a sebedet! :)))