Sumac padlizsán chips joghurttal

július 25 , 2010 by: Felholany Egyéb

Néhány hete egyik kedvenc online recepteskönyvemben olvasgattam – egészen konkrétan padlizsános ételeket kerestem -, amikor találkoztam a sumac nevű fűszerrel. Bevallom őszintén, hogy eddig még csak nem is hallottam róla…
„A sumac döntően a török, libanoni, görög konyhában használt fűszer, melyet egy a szömörcefélék családjához tartozó növényből állítanak elő. Sötétbordó színű, nálunk őrleményként árusítják. Az íze egyszerre kellemesen savanykás, pikáns és sós.”
Padlizsánételek fűszereként több receptet is találtam hozzá, így kíváncsiságom legyőzésére elindultam beszerezni. Tudtam, hogy a Nagycsarnok alagsorában található csodaboltban lesz, ám meglepetésemre nem kellett odáig elmennem. Nagyobb boltok fűszerpolcain is megtalálható.

  • Hozzávalók: (2 személyre)
4 kisebb padlizsán
olívaolaj (50-80 ml)
nagyszemű só
2 teáskanál sumac
2 dl natúr joghurt
fél citrom cikkekre vágva
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A megmosott padlizsánt hosszában félbevágom, felszeletelem, sütőedénybe fektetem, meglocsolom olívaolajjal, sózom és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöm. (Félidőben megfordítom a szeleteket.)
  3. A sütőből kivéve papírtörlőn leitatom róla az olajat, megszórom a sumac nevű fűszerrel, joghurttal és citromszeletekkel tálalom.

(Donna Hay recept)

19 Hozzászólás

  • Na ezzel most jól felcsigáztál!

  • Kíváncsi lennék, hogy a Majonézes ananászdinnyém a megszokott sózás-borsozás helyett milyen lehet ezzel a "sumákolással" ? 🙂

  • Érdekes, kipróbálom én is a padlizsánt szömörcével.

    üdv, az Ex-Hobbiszakács
    http://hobbiszakacs.blog.hu

  • Ropogós lesz a padlizsán vagy inkább puha? Tetszik különben 🙂

  • Chef Viki,
    ha nagyon izgat a dolog és nem kapsz arrafelé szömörcét, szólj! ;o)

  • Trendo,
    az már önmagában is igen jól hangzik! 🙂
    A pontos válasz viszont csak a "sumákolás" után adható meg… szerintem… 🙂

  • Hobbi,
    engem az újdonság erejével le is vett a lábamról. Egyébként – egyelőre – más ötletem sincs, mint padlizsánnal kipróbálni… Abból viszont több is! 🙂
    Leszel még ex-ex…? 🙂

  • Lúdanyó,
    a padlizsán végei ropogósak! A középső része átmenet a kettő között attól függően, hogy mekkora a padlizsán. Célszerű a bébi méretűt használni, akkor tényleg chips lesz! 🙂

  • Gondolom, hogy az Ázsiában kapok majd fűszert 🙂 Az én recipém:
    Illatos, finom, kb.félkilós "ananászdinnyét" kis kockára vágok, citromlével meglocsolom. Meghintem sóval fehérborssal, leöntöm egy tojásból finom olajjal készült majonézzel, amit tejföllel felhigíok és "nyári salátaként", vagy könnyű vacsoraételként adom fel. Pasiknak, ragadozó hajlamú vérmesebb hölgyeknek vékony sonkaszeletekkel :)))
    No most tipped hatására a sózást, borsozást elsumákolom és helyette a dinnyekockákat sumac-kal fűszerezem.

  • Eszméletlen jól néz ki. Tuti szeretném!

  • Trendo,
    én személy szerint nagyon kedvelem a különleges ízvilágú párosításokat. Konkrétan sárgadinnyéből már ettem sós levest, ami inkább hajazott zöldségre, mint gyümölcsre… 🙂
    Ha becsukom a szemem, és elképzelem az újragondolt változatodat, szerintem működni fog! Egy vékonyka kis sonkaszelettel… 🙂

  • Dia,
    köszönöm szépen! 🙂
    Nagyon egyszerű! :))

  • OFF: A kenyérpuding ott vár közben a Gastrodamus asztalán 🙂 A kétféle sajt ízlés szerinti lehet, az egyik jó, ha füstölt fajta, a markáns íz miatt, a másik lényege, hogy jól olvadjon.

  • Jól hangzik, és jól is néz ki 🙂

  • Nem rég kaptam Töröko.-ból fűszereket és volt közte sumac is, a török boltban, ahvá járni szoktam érdeklődtem, hogy mit csináljak vele, ott azt mondta a srác, hogy eléggé kesernyés ízű és, hogy tegyem lilahagymára, de így padlizsánon nagyon felcsigázó! szóval kíváncsi lettem:))

  • Működött! 🙂 Zöldbélű ananászdinnyét kockáztam fel, citromlevet csurgattam rá, beszórtam sumac-kal, kicsit sóztam, borsoztam is és ráborítottam egy pitlák görög joghurtot.(A majonéz most elmaradt) Hűtve nagyon finom volt és izgalmas ízkombinációt adott.

  • Csibe,
    köszönöm szépen! 🙂

  • Ízlésszindróma,
    nekem nem volt keserű! Igaz, hogy nekem a kávé cukor nélkül sem keserű, úgyhogy ez relatív… 😉
    Padlizsánnal nagyon ízlett, de azóta kipróbáltam csirkével is, és úgy is jól működik! 🙂

  • Trendo,
    a kenyérpuding nagyon tetszik, valahogy eddig kimaradt…
    Ne csigázz ezzel a sárgadinnyés sumákolással… 😉
    Majonézzel kicsit bizarrul hangzott, így joghurttal némileg kellemesebb… (Bár ha előttem lenne, én biztosan megkóstolnám a majonézeset is!) :))

Hozzászólás a(z) Felhőlány bejegyzéshez Válasz megszakítása

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koriander koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto petrezselyem piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült süti sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum