Néhány hete egyik kedvenc online recepteskönyvemben olvasgattam – egészen konkrétan padlizsános ételeket kerestem -, amikor találkoztam a sumac nevű fűszerrel. Bevallom őszintén, hogy eddig még csak nem is hallottam róla…
„A sumac döntően a török, libanoni, görög konyhában használt fűszer, melyet egy a szömörcefélék családjához tartozó növényből állítanak elő. Sötétbordó színű, nálunk őrleményként árusítják. Az íze egyszerre kellemesen savanykás, pikáns és sós.”
Padlizsánételek fűszereként több receptet is találtam hozzá, így kíváncsiságom legyőzésére elindultam beszerezni. Tudtam, hogy a Nagycsarnok alagsorában található csodaboltban lesz, ám meglepetésemre nem kellett odáig elmennem. Nagyobb boltok fűszerpolcain is megtalálható.
- Hozzávalók: (2 személyre)
4 kisebb padlizsán
olívaolaj (50-80 ml)
nagyszemű só
2 teáskanál sumac
2 dl natúr joghurt
fél citrom cikkekre vágva
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- A megmosott padlizsánt hosszában félbevágom, felszeletelem, sütőedénybe fektetem, meglocsolom olívaolajjal, sózom és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöm. (Félidőben megfordítom a szeleteket.)
- A sütőből kivéve papírtörlőn leitatom róla az olajat, megszórom a sumac nevű fűszerrel, joghurttal és citromszeletekkel tálalom.
(Donna Hay recept)
Na ezzel most jól felcsigáztál!
by Chef Viki július 7, 2010 at 04 : 24Kíváncsi lennék, hogy a Majonézes ananászdinnyém a megszokott sózás-borsozás helyett milyen lehet ezzel a "sumákolással" ? 🙂
by trendo július 7, 2010 at 04 : 38Érdekes, kipróbálom én is a padlizsánt szömörcével.
üdv, az Ex-Hobbiszakács
by Hobbi július 7, 2010 at 04 : 41http://hobbiszakacs.blog.hu
Ropogós lesz a padlizsán vagy inkább puha? Tetszik különben 🙂
by lúdanyó július 7, 2010 at 06 : 51Chef Viki,
by Felhőlány július 7, 2010 at 06 : 59ha nagyon izgat a dolog és nem kapsz arrafelé szömörcét, szólj! ;o)
Trendo,
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 02az már önmagában is igen jól hangzik! 🙂
A pontos válasz viszont csak a "sumákolás" után adható meg… szerintem… 🙂
Hobbi,
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 06engem az újdonság erejével le is vett a lábamról. Egyébként – egyelőre – más ötletem sincs, mint padlizsánnal kipróbálni… Abból viszont több is! 🙂
Leszel még ex-ex…? 🙂
Lúdanyó,
by Felhőlány július 7, 2010 at 07 : 10a padlizsán végei ropogósak! A középső része átmenet a kettő között attól függően, hogy mekkora a padlizsán. Célszerű a bébi méretűt használni, akkor tényleg chips lesz! 🙂
Gondolom, hogy az Ázsiában kapok majd fűszert 🙂 Az én recipém:
by trendo július 7, 2010 at 05 : 02Illatos, finom, kb.félkilós "ananászdinnyét" kis kockára vágok, citromlével meglocsolom. Meghintem sóval fehérborssal, leöntöm egy tojásból finom olajjal készült majonézzel, amit tejföllel felhigíok és "nyári salátaként", vagy könnyű vacsoraételként adom fel. Pasiknak, ragadozó hajlamú vérmesebb hölgyeknek vékony sonkaszeletekkel :)))
No most tipped hatására a sózást, borsozást elsumákolom és helyette a dinnyekockákat sumac-kal fűszerezem.
Eszméletlen jól néz ki. Tuti szeretném!
by Dia július 7, 2010 at 07 : 51Trendo,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 25én személy szerint nagyon kedvelem a különleges ízvilágú párosításokat. Konkrétan sárgadinnyéből már ettem sós levest, ami inkább hajazott zöldségre, mint gyümölcsre… 🙂
Ha becsukom a szemem, és elképzelem az újragondolt változatodat, szerintem működni fog! Egy vékonyka kis sonkaszelettel… 🙂
Dia,
by Felhőlány július 7, 2010 at 08 : 26köszönöm szépen! 🙂
Nagyon egyszerű! :))
OFF: A kenyérpuding ott vár közben a Gastrodamus asztalán 🙂 A kétféle sajt ízlés szerinti lehet, az egyik jó, ha füstölt fajta, a markáns íz miatt, a másik lényege, hogy jól olvadjon.
by trendo július 7, 2010 at 08 : 59Jól hangzik, és jól is néz ki 🙂
by Csibe július 7, 2010 at 11 : 34Nem rég kaptam Töröko.-ból fűszereket és volt közte sumac is, a török boltban, ahvá járni szoktam érdeklődtem, hogy mit csináljak vele, ott azt mondta a srác, hogy eléggé kesernyés ízű és, hogy tegyem lilahagymára, de így padlizsánon nagyon felcsigázó! szóval kíváncsi lettem:))
by Ízlésszindróma július 7, 2010 at 02 : 48Működött! 🙂 Zöldbélű ananászdinnyét kockáztam fel, citromlevet csurgattam rá, beszórtam sumac-kal, kicsit sóztam, borsoztam is és ráborítottam egy pitlák görög joghurtot.(A majonéz most elmaradt) Hűtve nagyon finom volt és izgalmas ízkombinációt adott.
by trendo július 7, 2010 at 03 : 17Csibe,
by Felhőlány július 7, 2010 at 05 : 35köszönöm szépen! 🙂
Ízlésszindróma,
by Felhőlány július 7, 2010 at 05 : 37nekem nem volt keserű! Igaz, hogy nekem a kávé cukor nélkül sem keserű, úgyhogy ez relatív… 😉
Padlizsánnal nagyon ízlett, de azóta kipróbáltam csirkével is, és úgy is jól működik! 🙂
Trendo,
by Felhőlány július 7, 2010 at 05 : 41a kenyérpuding nagyon tetszik, valahogy eddig kimaradt…
Ne csigázz ezzel a sárgadinnyés sumákolással… 😉
Majonézzel kicsit bizarrul hangzott, így joghurttal némileg kellemesebb… (Bár ha előttem lenne, én biztosan megkóstolnám a majonézeset is!) :))