Sült zöldségek fűszervajas csirkemellel

január 30 , 2010 by: Felholany Egyéb kategória

Miközben kiástam magam a hó fogságából, egy gyors, egyszerű, de annál látványosabb ebéddel jutalmaztam meg magamat.
Ez a hóásás azért némi magyarázatra szorul, mert ugye tetőtéri lakásban lakom… Függőleges ablakaim nincsenek, Hóanyó pedig errefelé is tisztességesen megrázta magát, így a reggeli első pánikrohamomat legyőzve, minden erőmet összeszedve próbáltam kinyitni az ablakot. Ahogy ez sikerült, nagy mennyiségű hó borult a nyakamba. Mese nem volt, olyan szürkeség borult a lakásra a hótól besötétült ablakok miatt – én pedig főzésre és fotózásra készültem -, hogy gasztroblgger módjára a legnagyobb fakanalamat előkapva lapátoltam ki magam a hó fogságából. Mire a harmadik ablakig eljutottam, kezdhettem újra az elejétől…
Végül fény is lett a lakásban és az ebéd is elkészült. 🙂
A sütőtök volt a kiinduló része a köretnek, melyet édesburgonyával és zsenge répával sütöttem össze. Az édesburgonya – borsos ára miatt – 1 nagy szem mennyiségben képviseltette magát, és őszintén szólva meglepetésként ért a narancssárga színe (még sosem használtam). Ízében viszont a sütőtökhöz hasonlít.
Míg a zöldségek sültek, elkészítettem a fűszervajat, jól kifagyasztottam, és közben megsütöttem a csirkemellet.
  • Hozzávalók

Köret:

egy közepes sütőtök fele
1 nagy édesburgonya
1 cs. zsenge sárgarépa
olaj
nagyszemű tengeri só

  1. A meghámozott, cikkekre vágott édesburgonyát a sárgarépával együtt kb. 15 percig főzöm.
  2. Cikkekre vágom a sütőtököt.
  3. Olajat öntök a tepsibe, elrendezgetem benne a sütőtököt és a lecsöpögtetett megfőtt burgonyát és répát.
  4. Megszórom nagyszemű tengeri sóval és pirosra sütöm. (Nem kevergetem, de néha megrázom a tepsit.)


Zöldfűszeres vaj:

10 dkg vaj
Provence fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, borsfű, petrezselyem, rozmaring, zsálya, só)

  1. A szobahőmérsékletű vajat kikeverem a zöldfűszerekkel, folpack fóliába csomagolom, hengerré formázom és fagyasztóba teszem.

Sült csirke:

1 db csirkemell

bors
olívaolaj

  1. A csirkemell hártyás oldalát beirdalom, sózom, borsozom.
  2. Serpenyőben olívaolajat hevítek és a csirkemellek mindkét oldalát pirosra sütöm.
  3. Tálaláskor egy szelet fűszervajat teszek a tetejére.

14 Hozzászólás

  • Nagyon szeretem a ilyen sült zöldségeket, ez a csokor meg különösen finom lehetett:))) meg hozzá fűszervajas csirke..nyamm

  • Jól hangzik :). Remélem hamarosan elkészíthetem.
    Jövő héten nekirugaszkodom egy finom pástétomnak, már csak azért is hogy a csini kis tálkámat megmutassam -végre;).
    Remélem nálad minden rendben, majd írok pár sort ígérem :).

  • Remek ebéded lehetett! A képről nem is beszélve: csodás! 🙂

  • Egy ideig mindenképpen tetőtérbe akartam költözni, aztán azzal beszéltek le róla, hogy mindig csak az eget látnám… Bár, ez engem nem zavarna szerintem!:)

  • A fakanalas résznél sokat nevettem… 🙂
    Nagyon jól nézett ki a mai ebéded! 🙂

  • Én is tetőtéri lakásban laktam régen. Imádtam, ahogy megállt rajta a hó. Bár ez a mennyiségtől függött, valóban:)A recept nagyon tetszik, megcsinálom.

  • ÍSZ,
    érdekes volt ez a zöldséges kavalkád, színében mind egyforma (pedig nem volt tudatos), ízében is inkább édeskések, de mégis mindegyik más… 🙂

  • Szia Andrea,
    már nagyon várom azt a pástétomos bejegyzést (is)… :))

  • Puszedli,
    köszönöm szépen! Jól végzett munka eredményeként egy finom ebéd… A legjobb ösztönző… :))

  • Szepyke,
    nem feltétlenül csak az eget, de nekem pld. a felhők a gyengéim… :))

  • Flat Cat,
    köszönöm! Olyan eszközt kellett találnom, ami keskeny résen kifér, különben a hó tolult befelé, és egy hosszú nyelű, nagy fejű fakanál tűnt a legkézenfekvőbbnek… Ha mondjuk barkácsolnék a főzés helyett, biztosan más lett volna a célszerszám… :))

  • Sofia,
    próbáld ki, remélem Neked is ízleni fog!
    Én nagyon szeretem a tetőtéri lakás hangulatát és most, hogy ennyi hó van rajta, nagyon szép. Előnye, hogy ritkábban kell ablakot mosni, egy eső, vagy most a hó elintézi… :))

  • Éppen a jövőheti menüt tervezgetem, ez jó ötletnek tűnik.
    Aranyos a hóemberke 🙂

  • Ágianyu,
    ez az ebéd színt visz a szürke hétköznapba! Szerintem Briginek is ízleni fog a sült zöldség! 🙂

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!
Loading

Instagram

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap bodza boldog dolgok boldogság bonbon bor borsikafű bulgur burgonya bébicékla cheesecake chia cipó colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes curry cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel eper erdő kincse esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány fesztivál feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gomba gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista hisztamin intolerancia humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland karácsony keksz kelt tészta kence kenyér kifli kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kucsmagomba kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mogyoró mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac Pilis pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein puffancs pulyka pástétom quiche rebarbara reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz snidling sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap szőlő sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea tempura természetfotó tirol tojás tojásmentes tonkabab torta Toszkána turbolya turi tészta tök tökmag töltött túra túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség áfonya ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás újhagyma ősz

Archívum

scroll to top