Miközben kiástam magam a hó fogságából, egy gyors, egyszerű, de annál látványosabb ebéddel jutalmaztam meg magamat.
Ez a hóásás azért némi magyarázatra szorul, mert ugye tetőtéri lakásban lakom… Függőleges ablakaim nincsenek, Hóanyó pedig errefelé is tisztességesen megrázta magát, így a reggeli első pánikrohamomat legyőzve, minden erőmet összeszedve próbáltam kinyitni az ablakot. Ahogy ez sikerült, nagy mennyiségű hó borult a nyakamba. Mese nem volt, olyan szürkeség borult a lakásra a hótól besötétült ablakok miatt – én pedig főzésre és fotózásra készültem -, hogy gasztroblgger módjára a legnagyobb fakanalamat előkapva lapátoltam ki magam a hó fogságából. Mire a harmadik ablakig eljutottam, kezdhettem újra az elejétől…
Végül fény is lett a lakásban és az ebéd is elkészült. 🙂
A sütőtök volt a kiinduló része a köretnek, melyet édesburgonyával és zsenge répával sütöttem össze. Az édesburgonya – borsos ára miatt – 1 nagy szem mennyiségben képviseltette magát, és őszintén szólva meglepetésként ért a narancssárga színe (még sosem használtam). Ízében viszont a sütőtökhöz hasonlít.
Míg a zöldségek sültek, elkészítettem a fűszervajat, jól kifagyasztottam, és közben megsütöttem a csirkemellet.
- Hozzávalók
Köret:
egy közepes sütőtök fele
1 nagy édesburgonya
1 cs. zsenge sárgarépa
olaj
nagyszemű tengeri só
- A meghámozott, cikkekre vágott édesburgonyát a sárgarépával együtt kb. 15 percig főzöm.
- Cikkekre vágom a sütőtököt.
- Olajat öntök a tepsibe, elrendezgetem benne a sütőtököt és a lecsöpögtetett megfőtt burgonyát és répát.
- Megszórom nagyszemű tengeri sóval és pirosra sütöm. (Nem kevergetem, de néha megrázom a tepsit.)
10 dkg vaj
Provence fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, borsfű, petrezselyem, rozmaring, zsálya, só)
- A szobahőmérsékletű vajat kikeverem a zöldfűszerekkel, folpack fóliába csomagolom, hengerré formázom és fagyasztóba teszem.
Sült csirke:
1 db csirkemell
só
bors
olívaolaj
- A csirkemell hártyás oldalát beirdalom, sózom, borsozom.
- Serpenyőben olívaolajat hevítek és a csirkemellek mindkét oldalát pirosra sütöm.
- Tálaláskor egy szelet fűszervajat teszek a tetejére.
Nagyon szeretem a ilyen sült zöldségeket, ez a csokor meg különösen finom lehetett:))) meg hozzá fűszervajas csirke..nyamm
by Ízlésszindróma január 1, 2010 at 07 : 26Jól hangzik :). Remélem hamarosan elkészíthetem.
by @ndre@ január 1, 2010 at 07 : 46Jövő héten nekirugaszkodom egy finom pástétomnak, már csak azért is hogy a csini kis tálkámat megmutassam -végre;).
Remélem nálad minden rendben, majd írok pár sort ígérem :).
Remek ebéded lehetett! A képről nem is beszélve: csodás! 🙂
by Puszedli január 1, 2010 at 07 : 56Egy ideig mindenképpen tetőtérbe akartam költözni, aztán azzal beszéltek le róla, hogy mindig csak az eget látnám… Bár, ez engem nem zavarna szerintem!:)
by szepyke január 1, 2010 at 08 : 49A fakanalas résznél sokat nevettem… 🙂
by Flat Cat január 1, 2010 at 10 : 30Nagyon jól nézett ki a mai ebéded! 🙂
Én is tetőtéri lakásban laktam régen. Imádtam, ahogy megállt rajta a hó. Bár ez a mennyiségtől függött, valóban:)A recept nagyon tetszik, megcsinálom.
by Sofia január 1, 2010 at 09 : 01ÍSZ,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 26érdekes volt ez a zöldséges kavalkád, színében mind egyforma (pedig nem volt tudatos), ízében is inkább édeskések, de mégis mindegyik más… 🙂
Szia Andrea,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 30már nagyon várom azt a pástétomos bejegyzést (is)… :))
Puszedli,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 31köszönöm szépen! Jól végzett munka eredményeként egy finom ebéd… A legjobb ösztönző… :))
Szepyke,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 42nem feltétlenül csak az eget, de nekem pld. a felhők a gyengéim… :))
Flat Cat,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 45köszönöm! Olyan eszközt kellett találnom, ami keskeny résen kifér, különben a hó tolult befelé, és egy hosszú nyelű, nagy fejű fakanál tűnt a legkézenfekvőbbnek… Ha mondjuk barkácsolnék a főzés helyett, biztosan más lett volna a célszerszám… :))
Sofia,
by Felhőlány január 1, 2010 at 09 : 48próbáld ki, remélem Neked is ízleni fog!
Én nagyon szeretem a tetőtéri lakás hangulatát és most, hogy ennyi hó van rajta, nagyon szép. Előnye, hogy ritkábban kell ablakot mosni, egy eső, vagy most a hó elintézi… :))
Éppen a jövőheti menüt tervezgetem, ez jó ötletnek tűnik.
by Ágianyu január 1, 2010 at 09 : 10Aranyos a hóemberke 🙂
Ágianyu,
by Felhőlány február 2, 2010 at 06 : 52ez az ebéd színt visz a szürke hétköznapba! Szerintem Briginek is ízleni fog a sült zöldség! 🙂