A túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék. A túró alapanyaga a tej. A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Csak hevíteni kell, maximum 60 fokra. A végén hagyni kell kihűlni. A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradék savót pedig kicsurgatják belőle.
Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Készítünk belőle kőrözöttet, túrós csuszát, túrógombócot, stb… Készítettetek már belőle fasírozottat? Vagy vagdaltat? Remek főételnek, szendvicsbe, de nasinak is megállja a helyét. Tavasziasan, jó sok friss zöldfűszerrel ízlés szerint, paradicsommal, frissen reszelt parmezánnal, vagy valami mártogatóssal, vagy csak mert… Csak úgy. Csak mert jó. Én maradékot hasznosítottam. Nem volt kedvem a kőrözötthöz és az édes sem jöhetett szóba, így kísérleteztem. Volt itthon 4 szem apró paradicsom, spenót kocka a fagyasztóban, két nap múlva lejáró sovány túró és rengeteg friss fűszernövény. Nem tudtam milyen lesz, magam is meglepődtem. Ez irtó jó! 🙂
Hozzávalók: (12 db)
- 25 dkg túró (lehet sovány vagy laktózmentes is)
- 5-6 szem apró koktélparadicsom magja nélkül apróra kockázva
- 3 kocka fagyasztott vagy 1 maréknyi friss spenót
- kis csokor aprított petrezselyem
- fél csokor aprított bazsalikom
- fél tk. friss kakukkfű levél
- fél tk. só
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 tojás
- 5 dkg liszt
- olívaolaj a sütéshez
A túrót villával összetöröm és alaposan összekeverem a paradicsommal, felaprított spenóttal, zöldfűszerekkel, sóval, parmezánnal és tojással. Hozzákeverem a lisztet és néhány percig állni hagyom. Serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajat hevítek és 1 evőkanálnyi masszát ellapítva beleteszek. Mindkét oldalán aranybarnára sütöm, frissen reszelt parmezánnal és zöldfűszerekkel tálalom.
(Forrás: Wikipedia)
0 Hozzászólás