spenótos-paradicsomos túrófasírt

március 17 , 2018 by: Felholany Egyéb

A túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék. A túró alapanyaga a tej. A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Csak hevíteni kell, maximum 60 fokra. A végén hagyni kell kihűlni. A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradék savót pedig kicsurgatják belőle.

Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Készítünk belőle kőrözöttet, túrós csuszát, túrógombócot, stb… Készítettetek már belőle fasírozottat? Vagy vagdaltat? Remek főételnek, szendvicsbe, de nasinak is megállja a helyét. Tavasziasan, jó sok friss zöldfűszerrel ízlés szerint, paradicsommal, frissen reszelt parmezánnal, vagy valami mártogatóssal, vagy csak mert… Csak úgy. Csak mert jó. Én maradékot hasznosítottam. Nem volt kedvem a kőrözötthöz és az édes sem jöhetett szóba, így kísérleteztem. Volt itthon 4 szem apró paradicsom, spenót kocka a fagyasztóban, két nap múlva lejáró sovány túró és rengeteg friss fűszernövény. Nem tudtam milyen lesz, magam is meglepődtem. Ez irtó jó! 🙂

Hozzávalók: (12 db)

  • 25 dkg túró (lehet sovány vagy laktózmentes is)
  • 5-6 szem apró koktélparadicsom magja nélkül apróra kockázva
  • 3 kocka fagyasztott vagy 1 maréknyi friss spenót
  • kis csokor aprított petrezselyem
  • fél csokor aprított bazsalikom
  • fél tk. friss kakukkfű levél
  • fél tk. só
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 5 dkg liszt
  • olívaolaj a sütéshez

A túrót villával összetöröm és alaposan összekeverem a paradicsommal, felaprított spenóttal, zöldfűszerekkel, sóval, parmezánnal és tojással. Hozzákeverem a lisztet és néhány percig állni hagyom. Serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajat hevítek és 1 evőkanálnyi masszát ellapítva beleteszek. Mindkét oldalán aranybarnára sütöm, frissen reszelt parmezánnal és zöldfűszerekkel tálalom.

(Forrás: Wikipedia)

0 Hozzászólás

Hozzászólás

Pfeffer Rita – Felhőlány

Gasztronómia, utazás, élmények, gondolatok, fotók, inspirációk, lifestyle.

Bővebben rólam itt.

Hírlevélre feliratkozás

Jelentkezz a Hírlevelemre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb blogbejegyzésekről!

Címkék

ajvár ajánló alma Amalfi arab Ausztria avokádó Balaton-felvidék balatonfelvidék banán bathura bazsalikom beach birs blog blogszülinap boldog dolgok boldogság bonbon bor bulgur bébicékla cheesecake chia colitis colitis diéta csicseriborsó csiga csirke csirkecomb csoki cukkini cukkini virág cukormentes cékla desszert dinnye DIY dnk donáció Egyéb egyéb kreatív egészséges egészséges reggeli egészséges étkezés előétel esti gyors fagyi farsang feleség felhőlány feta film finedine focaccia fogócska fokhagyma fánk fúziós fürjtojás főétel fűszer fűszernövény gabona galette gasztroprogram gluténmentes gondolat gratin gyerek gyors gyümölcs Gödöllő görögdinnye hal hedonista humusz hétvége húsvét indiai interjú jamie oliver játék kaland keksz kelt tészta kence kenyér kirándulás knédli koviubi kreatív krémleves krémsajt kultúra kurkuma kuszkusz kápia képzőművészet kókuszvirágcukor könyv köret közel-kelet Kőtenger laktózmentes lekvár lencse leveles tészta leves liba likőr lime malac mamafőztje marcipán marhahús medvehagyma meglepetés menta mindful eating mindfulness mosoly mozzarella muffin Naplás-tó narancsvirágvíz nassolnivaló november nyaralás nyár október olajbogyó olasz Olaszország oldalas olíva orientális padlizsán palacsinta paleo paradicsom parmezán parázsburgonya pesto piac pisztráng pite pizza pogácsa polenta Positano programajánló prosciutto protein pulyka pástétom reggeli ricotta rizottó rizs ropogós rozmaring rozscipó ruccola rukkola ráérős rétes Róma sajtos Salerno samosa sertésszűz sonka sous vide spagetti spanyol spenót spárga sumac Szafi szafi termék szarvasgomba szendvics Szentbékkálla szeretet szilva szingli szénhidrátcsökkentett színes étel szörp szövegelek szülinap sárgarépa séta sós sörkorcsolya sült sütőtök tahini tavasz tea természetfotó tirol tojás tonkabab torta Toszkána turi tészta tök tökmag töltött túró vagdalt vargánya vega vendégposzt vendégváró vkf workshop zabpehely zsálya zöld zöldség ájurvéda édesburgonya édesség életmód étteremkritika írás ősz

Archívum

scroll to top